Camelia Gavrilă, propusă ministru la Educație. Interimatul lui Daniel Breaz expiră pe 18 septembrie

0
Foto: facebook.com

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, miercuri, că o propune pe Camelia Gavrilă, deputat PSD de Iași, pentru funcția de ministru al Educației, post ocupat în prezent, interimar, de Daniel Breaz, după demiterea Ecaterinei Andronescu.

„Având în vedere că pe data de 18 septembrie expiră interimatul pentru Ministerul Educației Naționale, iar funcția de vicepremier pe probleme economice este vacantă, voi transmite către domnul președinte Iohannis următoarele propuneri de miniștri: pentru MAI – domnul Dan Chirilă, actual secretar de stat în cadrul acestui minister, pentru Ministerul Educației Naționale – doamna Camelia Gavrilă, pentru funcția de vice-prim-ministru – domnul Dan Matei”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, potrivit Mediafax.

Premierul a mai anunțat că va propune membri ALDE pentru portofoliile de miniștri vacante, respectiv pe Grațiela Gavrilescu la Ministerul Mediului, Ion Cupă la Ministerul Energiei și Ștefan Băișanu, ca ministru pentru Relația cu Parlamentul. Cele șase propuneri au fost trimise, miercuri seară, la Palatul Cotroceni.

Cine este Camelia Gavrilă, propusă la conducerea MEN

Camelia Gavrilă (foto), în vârstă de 58 de ani, este deputat PSD, ales în circumscripția electorală nr. 24 din Iași, scrie Mediafax.

A condus Inspectoratul Școlar Judeţean Iaşi în trei mandate, respectiv 2012 – 2017, 2005-2009 și 1997 – 2001. Între aprilie 2009 – mai 2012, a fost director al Colegiului Naţional „Costache Negruzzi” din Iaşi, acolo unde activează din 1988, potrivit CV-ului, ca profesor titular de limba şi literatura română.

Din 1984 până în 1988, a fost profesor de limba şi literatura română / limba engleză la Liceul „A. T. Laurian” din Botoşani. Camelia Gavrilă a fost și consilier local la Iași, în mandatele 2000-2004 ,2004-2008, 2008-2012, 2012 – 2016, 2016-2020, dar și viceprimar al Municipiului Iaşi în 2008. CV-ul Cameliei Gavrilă, pe cdep.ro

ISJ Iași, amendat de CNCD în timp ce era condus de Camelia Gavrilă

Inspectoratul Şcolar şi o şcoală din Iaşi au fost amendate de CNCD, în baza unei sesizări depuse în aprilie 2016, pentru segregarea rasială a copiilor de etnie romă. Inspectoratul Şcolar Iaşi era condus în acea perioadă de Camelia Gavrilă, deputatul PSD propus de premier ministru al Educaţiei, relatează Mediafax.

Școala Bogdan Petriceicu Hașdeu și Inspectoratul Școlar Județean Iași au fost în atenţia CNCD după o sesizare a Centrului de Advocacy și Drepturile Omului (CADO) din aprilie 2016 cu privire la faptul că majoritatea elevilor de etnie romă înscrişi la acea unitate de învăţământ au fost repartizaţi într-un singur corp de clădire.

”Motivele specifice pentru depunerea plângerii au fost că în cadrul acestei școlii elevii învață în 7 corpuri de clădire, însă majoritatea elevilor de etnie romă au fost repartizați în corpul C, ajungând potrivit datelor oferite de către școală la peste 50% din numărul total al elevilor din acel corp. Un grup de părinți de etnie romă s-au plâns de calitatea actului educațional din corpul C, unde majoritatea copiilor chiar și după finalizarea clasei a IV-a nu pot citi și scrie corect și de faptul că majoritatea cadrelor didactice sunt suplinitori sau pensionare reîncadrate. Pentru acest motiv, părinții au încercat să înscrie/transfere copii la alt corp școlar din cadrul aceleiași unității de învățământ însă au fost refuzați„, se arată într-un comunicat al Centrului de Advocacy și Drepturile Omului (CADO) din ianuarie 2017.

În urma acestei sesizări, CNCD a amendat atât şcoala cu 3000 de lei, cât şi Inspectoratul Școlar Iaşi cu 5000 de lei. Potrivit sursei citate, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a decis că separarea pe clase şi aşezarea copiilor romi într-un singur corp de clădire, atunci când şcoala are mai multe clădiri, dar şi faptul că Inspectoratul Şcolar a tolerat acest lucru reprezintă discriminare și încălcarea dreptului la demnitate.

Reprezentanții Inspectoratului Județean Școlar Iași și cei ai Școlii Bogdan Petriceicu Hașdeu au contestat în instanță decizia CNCD, iar Curtea de Apel Iași le-a dat, în mai 2017, câștig de cauză și a anulat hotărârea CNCD. Apelul făcut de Centrul de Advocacy și Drepturile Omului (CADO) împotriva acestei decizii este pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.