Klaus Iohannis, la deschiderea anului universitar 2022-2023: „Avem nevoie de toleranță zero în privința plagiatului”

0
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a declarat luni, la festivitatea de deschidere a anului universitar, organizată la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, că este nevoie de ”toleranță zero în privința plagiatului”, iar ”noile legi ale educației trebuie să includă prevederi explicite cu privire la prevenirea și sancționarea acestui fenomen toxic al mediului educațional”.

Klaus Iohannis a arătat, în discursul ținut în cadrul festivității, că este nevoie de ”o reformă profundă a sistemului educațional, pentru a-l adapta nevoilor secolului XXI și valorilor europene în care credem”.

”Una dintre aceste valori este integritatea, motiv pentru care îmi doresc o paradigmă radicală, lipsită de echivoc în garantarea integrității și eticii în viața academică. Pentru aceasta, avem nevoie de toleranță zero în privința plagiatului, iar noile legi ale educației trebuie să includă prevederi explicite cu privire la prevenirea și sancționarea acestui fenomen toxic al mediului educațional.

Miza este însăși credibilitatea sistemului de învățământ superior și a cercetării din România, dar și viitorul nostru ca societate democratică. Trebuie să devină clar că obținerea unei diplome academice reprezintă o onoare și este condiționată exclusiv de un merit real. O Românie educată va trebui să fie o Românie corectă, fără nicio excepție. Apreciez atitudinea universității dumneavoastră față de orice încercare de fraudare și îmi doresc ca aceasta să constituie un exemplu de responsabilitate publică pentru comunitatea academică românească”, a spus Klaus Iohannis.

Sorin Cîmpeanu şi-a dat demisia joia trecută din funcţia de ministru al Educaţiei, în urma acuzațiilor de plagiat. În acest moment, interimatul la Educație este deținut de Sebastian Burduja, ministrul Cercetării.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.