Ligia Deca este noul ministru al Educației. Fostul consilier prezidențial a depus jurământul la Palatul Cotroceni UPDATE

0

Ligia Deca este noul ministru al Educației. La câteva ore de la ședința în care conducerea PNL a votat nominalizarea acesteia, președintele Klaus Iohannis a semnat decretele de eliberare din funcția de consilier prezidențial și de numire în funcția de ministru. Ligia Deca preia șefia Educației după ce Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia în urma acuzațiilor de plagiat. 

UPDATE Ligia Deca a depus jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Educaţiei, într-o ceremonie desfășurată la Palatul Cotroceni.

Klaus Iohannis, după depunerea jurământului de către Ligia Deca: ”Ne dăm seama cu toţii că, dacă vorbim despre educaţie, despre învăţământ, suntem într-un moment foarte important. Sunt încredinţat că proiectul România Educată nu doar că va merge mai departe, ci va merge mai departe cu noi energii şi cred, sper, cu noi susţineri atât din spaţiul politic, cât şi din spaţiul învăţământului şi din spaţiul public la modul general. Este realmente un proiect de ţară, de care România are foarte multă nevoie. O naţiune fără un sistem de educaţie performant are puţine şanse în lumea de astăzi, care devine din ce în ce mai complicată.

Și doamna ministru, nu doar dvs. aveți nevoie de încurajări, de ajutor și de oameni buni, profesionişti cu care să lucrați, ci întregul Guvern, fiindcă pachetul de legi va trebui să ajungă cât se poate de repede în Guvern, Guvernul care prin vocea premierului Nicolae Ciucă a declarat de la început că va prelua această sarcină şi va lucra la acest pachet, în aşa fel încât să fie prezentat Parlamentului un pachet coerent, modern, închegat care realmente pune bazele unui sistem de educaţie pentru secolul XXI în România”.

UPDATE Decretul privind numirea Ligiei Deca în funcţia de ministru al Educaţiei a fost publicat în Monitorul Oficial. De asemenea, a fost publicat decretul privind eliberarea acesteia din funcţia de consilier prezidenţial. Președintele Klaus Iohannis a semnat decretele la câteva ore după ședința PNL. Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură are loc astăzi, de la ora 18:00, la Palatul Cotroceni.

UPDATE Ligia Deca, după ședința PNL: ”Am contribuit la realizarea proiectului și îmi doresc să duc la bun sfârșit ceea ce predecesorii mei au început în ceea ce înseamnă operaționalizarea viziunii România Educată. (…) România Educată include o diagnoză a problemelor din educație. După toți indicatorii de măsurare a performanței, fie că vorbim despre calitate, fie că vorbim despre echitate, avem nevoie de o reformă profundă. Iar viziunea România Educată asta este. Tocmai de aceea, misiunea mea de a pune în operă viziunea România Educată în cadru legislativ și nu numai, și în programele și tot ce înseamnă activitatea ministerului, vor face exact asta: vor încerca să răspundă la problemele învățământului românesc.”

UPDATE Oficial: Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Ligia Deca este propunerea PNL pentru funcția de ministru al Educație. ”Astăzi, în şedinţa Biroului Politic Naţional, am venit cu propunerea ca doamna Ligia Deca să fie propunerea PNL pentru funcţia de ministru al Educaţiei, dânsa fiind o persoană care a lucrat şi a participat în sensul de a se fi coordonat cu Ministerul Educaţiei în timpul procesului de elaborare şi după aceea în timpul dezbaterilor publice. Este în măsură să poată să continue şi să respecte calendarul de dezbatere şi aprobare a pachetului de legi în Guvern, urmând ca până la finale lunii octombrie acesta să fie aprobat şi înaintat Parlamentului pentru dezbatere”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat de ce nu a fost desemnat un membru al partidului pentru funcţia de ministru al Educaţiei, liderul PNL a răspuns: „Am căutat să avem un om care ştie conţinutul pachetului de legi şi este în măsură să preia din mers calendarul, astfel încât pachetul de legi să intre la timp, aşa cum ne-am asumat în Parlament”.

UPDATE Conducerea PNL a decis prin vot ca Ligia Deca să fie propusă pentru funcţia de ministru al Educaţiei. Potrivit unor surse liberale, citate de Agerpres, la vot s-au înregistrat 2 abţineri.

UPDATE Consilierul prezidenţial Ligia Deca participă la şedinţa conducerii PNL, în care se discută propunerea pentru funcția de ministru al Educaţiei.

Conducerea PNL s-a reunit luni în ședință pentru a decide propunerea pentru funcția de ministru al Educației. Fostul ministru Sorin Cîmpeanu a declarat, înaintea şedinţei Biroului Politic Naţional, că Ligia Deca este singura persoană, în afara grupului pe care l-a condus la minister, care cunoaşte legile Educaţiei şi poate duce mai departe reformele din domeniu.

„Ligia Deca este cea care a gestionat proiectul ‘România educată’ în procesul de consultare la nivel de viziune. Ligia Deca este cea care cunoaşte tot parcursul construcţiei legilor Educaţiei, este singura persoană din afara grupului din Ministerul Educaţiei pe care l-am condus şi care a scris legile Educaţiei care cunoaşte în profunzime toate aceste aspecte cuprinse în cele două legi ale Educaţiei”, a aspus Sorin Cîmpeanu, Agerpres.

Întrebat dacă este bine să preia acest portofoliu o persoană din afara partidului, un specialist, el a spus: „Sunt două planuri: planul politic şi planul strict educaţional. În interesul Educaţiei, am spus că Ligia Deca este singura persoană în afara grupului meu ca ministru al Educaţiei care a scris literă cu literă aceste proiecte de legi, care cunoaşte aceste proiecte”.

„Este nevoie ca aceste proiecte să poată fi susţinute în continuare. Dincolo de interese politice de moment, aceste proiecte, m-aş bucura să înţelegeţi, vizează viitorul României”, a adăugat Sorin Cîmpeanu.

„Sunt un om de echipă, sunt în conducerea partidului şi, dacă propunerea va fi Ligia Deca, voi da votul bucuros cu două mâini pentru Ligia Deca”, a susţinut fostul ministru întrebat dacă va vota pentru numirea acesteia.

Cine este Ligia Deca

Ligia Deca are 40 de ani și este consilier prezidențial la Departamentul Educație și Cercetare din decembrie 2019. Înainte a deținut funcția de consilier de stat la Cotroceni (din iunie 2015).

Conform informațiilor publicate pe site-ul Administrației Prezidențiale, Ligia Deca este doctor în științe politice, titlu acordat în 2016 de către Universitatea din Luxemburg și absolventă a unui program postdoctoral la New Europe College.

În perioada 2010-2012 a coordonat Secretariatul Procesului Bologna, gestionând procesul de organizare a Conferinței miniștrilor educației din statele membre ale European Higher Education Area (aprilie 2012).

În perioada 2012-2015, a fost expert în domeniul politicilor publice în cadrul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării și cadru didactic asociat  la Universitatea de Vest Timișoara (2014-2015) și SNSPA (2019-2021).

Autoare și coautoare a numeroase articole și studii publicate în reviste de prestigiu din domeniul politicilor educaționale, cu o activitate științifică ce a vizat subiecte variate, de la internaționalizarea educației superioare la practicile educaționale de adaptare la contextul pandemiei COVID-19, Ligia Deca a colaborat, în calitate de expert, cu EQAR, DAAD, Consiliul Europei, Comisia Europeană etc. În 2014, a fost invitată să facă parte din Grupul de Experți „Știința în educație” înființat la inițiativa Comisiei Europene. În perioada 2017-2020, a fost membru al Boardului Executiv al Comisiei Fulbright în România.

Sorin Cîmpeanu şi-a dat demisia joia trecută din funcţia de ministru al Educaţiei, în urma acuzațiilor de plagiat. În acest moment, interimatul la Educație este deținut de Sebastian Burduja, ministrul Cercetării.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.