Admiterea la facultate 2019. Cu ce oferte vin cele mai bune universități din țară pentru viitorii studenți

0
Foto: facebook.com/UnivBabesBolyai/

ADMITERE 2019. Ca în fiecare an, după ce trece Bacalaureatul, absolvenții clasei a XII-a trec prin emoția unei noi provocări: admiterea la facultate. Universitățile se întrec și în 2019 în oferte: cazare sau pregătire gratuită pe perioada admiterii, gratuitate în grădini botanice, baze sportive și teatre de vară, scrie Mediafax.

1. Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca

Potrivit Metaranking-ului Universitar-2018, care reprezintă clasamentul Universităților din România, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca se afla în anul 2018, pentru al treilea an consecutiv, pe primul loc la nivel național.

Conform datelor postate pe pagina de internet a UBB, înscrierea candidaților la facultățile din cadrul acesteia are loc în perioada 16-23 iulie. Datele de înscriere variază în funcție de facultatea pe care viitorii studenți vor să o urmeze în cadrul universității. Admiterea pentru majoritatea facultăților Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca constă într-o probă scrisă, cu o pondere de 50% în media de admitere și media obținută la examenul de Bacalaureat, cu o pondere de 50% în media de admitere.

Cu scopul de a atrage cât mai mulți viitori studenți la facultățile din cadrul UBB, universitatea vine cu o ofertă de cazare pe perioada admiterii 2019. Pe site-ul universității, este menționată posibilitatea de cazare în perioada admiterii din iulie, în Campus Hașdeu, pentru absolvenții dornici să urmeze cursurile uneia dintre facultățile din cadrul UBB. Tariful de cazare este de 25 lei/pat/noapte. ”Vii la Cluj, în perioada 16-31 iulie, să te înscrii la UBB? Te cazăm la noi, în căminele UBB, să te familiarizezi puțin cu studenția! Situate în camere cu 5 paturi, locurile vor putea fi ocupate la un tarif de cazare de 25 lei/pat/noapte, în baza unei cereri transmise Serviciului Social.”, se arată pe pagina de Facebook a UBB.

Reprezentanții universității vin cu oferte de cazare și pentru cei care decid să se stabilească în Cluj în vederea urmării cursurilor de licență. ”În cele 17 cămine studențești ale UBB beneficiați de acces gratuit la internet și săli de lectură. În campusuri există posibilitatea de a solicita un loc de parcare a autovehiculului. În incinta Căminelor 14 Hașdeu, 16 Hașdeu, Economica II și Sport XXI există spălătorii amenajate, pentru igienizarea hainelor”, se menționează pe pagina de Facebook a UBB.

Totodată, se menționează și faptul că la subsolul unuia dintre cămine, studenții pot folosi spațiile destinate activităților de divertisment și aparatura din sălile de fitness și că în apropierea altui cămin s-a amenajat un teatru de vară în care studenții pot organiza diferite activități.

2. Universitatea din București

Universitatea din București însumează un număr de 19 facultăți, iar înscrierile au loc până pe 30 iulie 2019. Pentru admiterea din acest an la studii universitare de licență, Universitatea din București pune la dispoziția candidaților un număr total de peste 10.500 de locuri, dintre care 4.350 de locuri la buget și alte aproape 6.200 de locuri la taxă, se precizează pe pagina web a UB. Potrivit aceleiași surse, în ceea ce privește modalitatea de admitere, ”potrivit autonomiei de care se bucură, fiecare facultate a decis asupra propriei forme de concurs”. Ei precizează că se pot distinge patru forme de admitere: admitere pe bază de examen, admitere pe baza mediei de bacalaureat și eseu motivațional, admitere pe baza unei formule mixte și admitere pe baza mediei de la bacalaureat.

Tot în sensul atragerii a cât mai multor candidați la admiterea din acest an pentru una din facultățile existente în cadrul UB, aceștia oferă multiple facilități, precum achitarea online a taxei de înscriere, cazare gratuită în căminele proprii, dar și acces gratuit în spațiul Grădinii Botanice „Dimitrie Brândză”, alături de alte trei persoane, pe baza legitimației de participant la concursul de admitere la Universitatea din București.

„Pentru al treilea an consecutiv, UB oferă cazare gratuită candidaților în perioada admiterii, în căminul „Grozăvești B”, în limita locurilor disponibile, pentru trei nopți. Cazarea va fi posibilă, atât pentru candidat, cât şi pentru însoţitorul acestuia, în baza prezentării, la administrația căminului, a legitimației de concurs și a actului de identitate”, se arată pe site-ul UB. Potrivit calendarului stabilit de Senatul UB, data limită pentru înscrierea la facultățile Universității din București este 30 iulie 2019, iar ultimele rezultate ale examenelor de admitere se vor afișa la data de 31 iulie 2019.

3.Universitatea Politehnică din București

Pentru Universitatea Politehnică din București, perioada de înscrieri începe în 15 iulie și se încheie în data de 20 iulie. Zilele de examen sunt 22 și 23 iulie. Pe site-ul Universității Politehnice din București, se precizează faptul că în acest an se vor scoate la concurs 6.045 de locuri, dintre care 5.000 la buget, pentru examenul de admitere în ciclul de studii universitare de licenţă, în anul universitar 2019-2020.

”Concursul se va desfăşura, pentru trei dintre facultăţile din cadrul U.P.B, chiar în momentul înscrierii, iar pentru celelalte 12 facultăți, în datele de 22 si 23 iulie”, se precizează pe site-ul U.P.B.

Potrivit aceleiași surse, facultățile cu cele mai multe locuri scoase la concurs sunt Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (635 de locuri bugetate/85 de locuri cu taxă), Facultatea de Automatică şi Calculatoare (580 de locuri bugetate/225 de locuri cu taxă) şi Facultatea de Inginerie Industrială și Robotica (550 de locuri bugetate/50 de locuri cu taxă).

Și U.P.B vine cu o ofertă variată pentru potențialii studenți ai facultăților sale. Politehnica va organiza un program gratuit de pregătire intensivă pentru admitere licență 2019, la matematică și fizică în perioada 15-18 iulie. De asemenea, U.P.B va oferi viitorilor săi studenți cazare gratuită atât pentru perioada de pregătire intensivă, cât și pentru perioada examenului de admitere.

4. Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași

Pentru Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, admiterea la licență se va desfășura în perioada 15-23 iulie. Astfel că, în intervalul 15-20 iulie are loc perioada de înscriere, urmând ca între 21-23 iulie să se realizeze selecția și afișarea rezultatelor.

Și reprezentanții Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași vin să motiveze potențialii studenți cu scopul de a-i determina să se îndrepte spre una dintre facultățile din instituție. ”Tradiția și reputația primei universități din România impun respect. De aceea, poți spune oricui, oricând, cu mândrie că studiezi sau ai absolvit la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Apropiații te vor aprecia, angajatorii te vor lua în serios, iar tu vei fi mulțumit că ai făcut alegerea corectă. Depinde de tine cum valorifici acest capital de încredere”, se arată pe site-ul universității.

Potrivit aceleiași surse, viitorii studenți ar trebui să se orienteze spre una dintre facultățile universității, întrucât aceasta reprezintă una dintre cele mai premiate comunități academice, se poate trece pe locuri de la buget după primul semestru, se oferă burse speciale pentru „studenții deștepți și activi”, căminele, cantinele și corpurile clădirilor sunt renovate recent. Totodată, pe pagina web a universității, este precizat și faptul că în perioada 30 septembrie-2 octombrie va avea loc un eveniment special pentru studenții din anul I, constând în trei zile de orientare și informare pentru boboci.

5. Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” va organiza concursul de admitere pentru ciclul de licență, anul universitar 2019-2020, în data de 24 iulie 2019, pentru oricare dintre programele de studiu în cadrul celor trei facultăţi: Facultatea de Medicină, Facultatea de Medicină Dentară și Facultatea de Farmacie.

Înscrierea candidaţilor la concursul de admitere se desfășoară în perioada 15 – 19 iulie 2019. Oferta educațională pentru anul universitar 2019 – 2020 cuprinde un număr de 650 de locuri la buget, respectiv 261 la taxă.

Pe data de 24 iulie, potrivit datelor publicate de reprezentanții universității pe site, vor avea loc atât examenul scris de admitere, cât și contestaţiile la întrebări. Ulterior, în perioada 24-25 iulie va avea loc afişarea rezultatelor. Pe 25 iulie, viitorii studenți pot depune contestaţii, urmând ca în 26 iulie să aibă loc afişarea rezultatelor finale după contestaţii. În intervalul 26 iulie – 9 august, viitorii studenți ai universității își vor putea confirma locurile.

Printre lucrurile cu care UMF Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca încearcă să convingă potențialii studenți să se îndrepte spre una dintre facultățile sale se numără campusul universitar imens,o bază sportivă și numeroase amfiteatre. „Studenţii Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” sunt încurajaţi să practice sport, atât la nivel de amatori, cât şi la nivel de performanţă. Pe parcursul anului universitar, au posibilitatea să participe la diferite competiţii interne sau interuniversitare, la sporturi individuale sau de echipă. Studenții au la dispoziție o sală de sport modernă, un teren sintetic de minifotbal şi un teren multifuncțional (terenuri de minifotbal, baschet și tenis)”, se precizează pe site-ul universității.

Topul universităților din România

Următoarele cinci universități, aflate în topul celor mai bune din România, potrivit Clasamentului Universităților din România realizat în 2018 pe baza rankingurilor internaționale, sunt Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași și Universitatea Transilvania din Brașov.

Potrivit datelor Metaranking-ului Universitar-2018 , care reprezintă Clasamentul Universităților din România, primele trei poziții rămân constante în metarankingurile din 2016, 2017 și 2018: Poziția 1 – Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Poziția 1 – Universitatea din București, Poziția 3- Universitatea Politehnica din București. De asemenea, în același raport se precizează și faptul că Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași își menține la rândul ei, pentru al treilea an consecutiv, poziția a patra în țară.

Studii în străinătate

Și universitățile din străinătate sunt și anul acesta în căutare de studenți români, doar că unele și-au schimbat strategia pentru a-i ajuta pe elevii români, care nu-și permit costurile de deplasare, astfel că deschid sedii în România.

O universitate din Statele Unite ale Americii a anunțat, de curând, că a demarat primul program de licență, 100% american, în țara noastră, respectiv prima facultate de business. Costurile includ aici doar taxa de școlarizare, fiind chiar și de șase ori mai mici față ce ar presupune deplasarea la studii în Statele Unite. Diploma este însă emisă de universitatea mamă, iar cursurile sunt susținute de profesori veniți din America. Înscrierile sunt deschise, iar campusul a fost amenajat într-o clădire din centrul Capitalei.

36.000 de dolari versus 9.000 de euro pe an – este diferența între ce ar presupune deplasarea pentru studii la universitate din SUA și studiul la facultate din București. Din cei 9.000 de euro, cei care se înscriu pentru anul universitar 2019-2020, pot beneficia de o bursă de 4.000 de euro, care, odată oferită, este valabilă pentru fiecare dintre cei patru ani de studiu.

Potrivit celui mai recent raport UNESCO, în 2016, numărul studenților români plecați în afara țării era de 34.320, dublu față de anul 2000, când se înregistrau 12.500.

Același raport arată că elevii români pleacă în țări din Uniunea Europeană (Italia, Franța, Marea Britanie), dar și în SUA, această fiind prima destinație non-ue în preferințe.

Sursa: Mediafax

Citește și:

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.