Poștașul dragostei, povestea de Dragobete la o școală din Fălticeni: Elevii împart inimioare trecătorilor

0
Foto: facebook.com/Școala Gimnazială "Mihail Sadoveanu" Fălticeni

De Dragobete, copiii de la Școala Gimnazială ”Mihail Sadoveanu” din Fălticeni ies în stradă și împart trecătorilor inimioare. Cu aceleași mesaje sunt răsfățați părinții, frații, profesorii, iar ”poștașul dragostei” duce Inimioarele călătoare de la o școală la alta.  Povestea ”mesagerului dragostei” are o tradiție de peste 15 ani la școala din Fălticeni. ”Cel mai prețios dar de la oameni este inima copilului!”, a reacționat un părinte, după ce a primit mesajul de la copilul său.

Elevii, părinții și profesorii de la Școala Gimnazială ”Mihail Sadoveanu” din Fălticeni sărbătoresc ziua de Dragobete printr-un proiect special, intitulat ”Dragobete-poștașul dragostei”.

Pe vremuri, în preajma zilei de 1 martie, cel mai adesea pe 24 februarie, oamenii țineau sau făceau Dragobetele (Ziua Îndrăgostiților, Cap de primăvară, Logodnicul Păsărilor). Divinitate mitologică similară lui Eros sau Cupidon, Dragobete este considerat a fi fiul Dochiei, un bărbat chipeș și iubăreț nevoie mare.

Fără a fi împotriva sărbătorii ”Valentine`s Day” (iubirea poate fi sărbătorită zilnic!), elevii, părinții, profesorii Școlii Gimnaziale ”Mihail Sadoveanu” din Fălticeni derulează în perioada 18 -25 februarie proiectul educațional ”Dragobete-poștașul dragostei” (cunoscut deja în Fălticeni, încă din anul 2004).

Proiectul își propune educarea elevilor în spiritul respectului faţă de tradiţiile românești, cultivarea prieteniei şi respectului faţă de colegi, părinți, profesori, stimularea potenţialului creativ şi estetic al elevilor din învăţământul primar, gimnazial, liceal, inclusiv al elevilor cu CES”, este mesajul de pe pagina de Facebook a școlii.

În proiectul din acest an s-au alăturat și elevii și profesorii de la Școala Gimnazială ”Al. I. Cuza” Fălticeni, Școala Gimnazială ”Ion Muceleanu” Fântâna Mare și Colegiul Tehnic ”Mihai Băcescu” Fălticeni.

Deși vremea nu a fost prietenoasă, copiii au mers pe stradă și au împărțit trecătorilor mesajele de dragoste:

”Este adevărat că vremea capricioasă a vrut să ne sperie, dar nu ne-am dat bătuți. Elevii au căutat informații despre Dragobete (la bibliotecă și pe Internet), au participat la ateliere de creație (inimioare, desene, colaje, mesaje pentru „dăruit„ și pentru expoziție); la ateliere gastronomice (pornind de la ideea că dragostea nu poate fi decât dulce !!).

Părinții, surorile, frații, doamnele învățătoare și domnii profesori au fost răsfățați cu inimioare și cu urarea noastră tradițională: ”Să fiți iubiți!”.

Nu au fost uitați nici locuitorii orașului. Afară ploua (sau ningea, cine mai știe ?), iar copiii împărțeau zâmbete și mesaje trecătorilor mirați. Nu, dragii noștri, nu i-a obligat nimeni. Au vrut ca toată lumea să știe că se apropie sărbătoarea românească. Am regăsit Copacul iubirii la școala noastră și la Școala ”Al. I. Cuza” (și nu ne-am vorbit dinainte).

Poștașul dragostei a dus Inimioarele călătoare de la o școală la cealaltă. Am citit pe Facebook un comentariu al unui tătic impresionat de mesajul primit de la copilul său din clasa a III-a: Cel mai prețios dar de la oameni este inima copilului!”

La proiect au participat copiii de la clasele pregătitoare până la elevii de liceu. La Colegiul Tehnic ”Mihai Băcescu”, de pildă, elevii de la clasa a V-a au avut ”A note of kindness”: fiecare elev a extras numele altui coleg din clasă și trebuia să îi adreseze un mesaj de prietenie sau să îi atribuie câteva calități pe care le-a descoperit la acesta.

De asemenea, membrii Consiliului școlar al elevilor și elevii de clasa a IX-a au organizat ”Secretul Dragobetelui”: elevii au putut să-și exprime sentimentele de simpatie sub formă anonimă, astfel încât chiar și cei timizi au reușit să facă pe cineva să zâmbească cu ajutorul mesajelor și trandafirilor.

Prof. Elena Pașcovici, consilier educativ, spune că povestea a început pe 24 februarie 2001, când copiii din Fălticeni, ajutați de voluntarii de la Grupul Local de Tineret „Aripi în Europa„ decupau inimioare, scriau mesaje pe care le împărțeau locuitorilor,  urându-le „Să fiți iubiți de Dragobete!”

În anii următori, activitatea s-a numit ”Mesagerul dragostei” și am încercat să readucem în inimile tuturor tradiția românească, uitată parcă… Ne-a venit apoi ideea unui proiect pe care l-au primit cu bucurie elevii Școlii Gimnaziale ”Mihail Sadoveanu”: ”Dragobete-poștașul dragostei”.

Așa că în fiecare an, poștașul școlii (un profesor) avea de lucru… mesajele nu mai conteneau. Pentru colegi, pentru membrii familiei, pentru cadrele didactice”, scria anul trecut profesorul în Cronica de Fălticeni.

 

Foto: facebook.com/Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” Fălticeni

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.