Președintele Federației Asociațiilor Părinților din Învățământul Preuniversitar, Iulian Costache, este de acord cu propunerile ministrului Educației de scurtare a vacanței de iarnă și de eliminare a vacanței intersemestriale astfel încât semestrul al II-lea să înceapă în ianuarie, însă nu știe dacă este posibil ca examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat să fie susținute mai devreme, având în vedere structura programei școlare.
”Nu avem nicio problemă dacă, în loc de trei săptămâni vor fi două săptămâni de vacanță de iarnă, nu avem nicio problemă dacă se va renunța la vacanța intersemestrială”, a declarat Iulian Cristache, pentru SparkNews.ro.
Liderul Federației a explicat că decizia ca, în anul școlar 2018-2019, durata vacanței de iarnă să fie de trei săptămâni a avut la bază situația școlilor din mediul rural: ”Am vrut să ne asigurăm că au combustibilul solid necesar pentru confortul termic din școli, pe perioada iernii. Dar poate fi tăiată acea săptămână, în loc de trei să avem două, oricum avem cea mai lungă vacanță de iarnă.”
Iulian Cristache spune că o problemă ar fi în schimb programarea examenelor naționale – Evaluarea și Bacalaureatul, mai devreme, așa cum propune ministrul Educației.
”Nu știu sub ce formă este posibil ca acest lucru să se întâmple”, a spus Cristache, adăugând că nu are nimic împotrivă ca aceste examene să fie aduse mai devreme de 15 iunie dacă se va reuși structurarea programei școlare, și așa destul de stufoasă, astfel încât aceasta să poată fi parcursă.
Părinții nu au fost consultați încă pe tema modificărilor în structura anului școlar 2019-2020, dar Iulian Cristache precizează că o discuție ar trebui să aibă loc la nivelul Comisiei de Dialog Social. ”Orice dezbatere trebuie să aibă loc la nivelul acestei comisii. Doamna ministru apare în fiecare zi cu ceva nou, probabil pentru a testa reacțiile. Pe noi nu ne-a consultat, de aceea și reacțiile mele, de altfel obiective”, a spus Iulian Cristache.
Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a anunțat modificări în structura anului școlar 2019-2020, precizând că acestea au fost discutate la nivelul ministerului.
Modificările anunțate vizează scurtarea vacanței de iarnă și eliminarea vacanței intersemestriale astfel încât semestrul II să înceapă imediat după vacanța de iarnă.
”După părerea mea, vacanța aceasta (n.red. – vacanța de iarnă) este mult prea lungă. Sau, dacă o facem la fel de lungă, să încercăm să închidem altfel semestrul în așa fel încât, după vacanță, copilul să înceapă un alt semestru”, a explicat ministrul Educației.
În acest context, Andronescu a arătat că semestrele trebuie reorganizate, iar examenele din vară să fie aduse ”ceva mai devreme – evaluarea de la clasa a VIII-a și examenul de Bacalaureat – să aibă și profesorii vacanță, că noi tot le cerem, le cerem, dar trebuie să le dăm și vacanță”.
Foarte bine s-a gândit, copiii sunt amețiți cu atâtea vacante, nu incep bine școală ca intra in vacanța, nu trece vacanța de iarna (care este mult prea lunga) ca intra in vacanța intersemestriala, apoi cea de primăvara și tot așa o țin dintr-o vacanța in alta.