Ministrul Educației: În zona istoriei, geografiei, latinei, am primit feedbackuri foarte bune. Cred că vom găsi soluții mulțumitoare pentru toți – planuri-cadru

0

Modelele pe care le avem în prezent nu funcționează și trebuie regândite, pentru că ”intră în sistem tineri care au inteligență, creativitate, competivitate comparabile cu cele pe care le au tinerii din spațiul vestic, dar scoatem din sistem oameni care au probleme în competențele pentru viață, în competențele pentru diverse specializări, ori așa ceva este inacceptabil”, a declarat ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, cu privire la propunerile de proiecte-cadru pentru liceu. 

”Noi trebuie să îi ajutăm pe acești tineri, nu să îi distorsionăm, să intre, repet, oameni cu potențial și să iasă oameni cu probleme de bază în adaptarea la viață și la profesie, astfel încât trebuie să regândim aceste modele în diverse domenii”, a adăugat ministrul, joi, în cadrul intervenției live de pe Facebook.

Daniel David a arătat că ”bătălia” lui, ca ministru, ”nu este pe număr de ore”: ”Dacă modelul este bun, putem să dăm câte ore trebuie ca acel model să funcționeze, dar nu putem să venim să cerem nemodificări sau creșteri de ore la modele care știm că nu funcționează. Asta vă rog să înțelegem cu toții. Și, în final, orice concluzie la care vom ajunge va fi o concluzie care să aducă deschidere și dezvoltare în sistem, nu un model care încurcă oamenii, inclusiv profesorii.”

Ministrul Educației a dat exemplul discuțiilor legate de disciplina Istorie, în care ”primele reacții au fost foarte critice, până când le-am spus colegilor din Istorie că nu mă ajută critica, aștept să văd un model nou de a face istoria, fiindcă noi nu mai putem continua, nu numai în zona istoriei, în zona tuturor disciplinelor, cu modelele pe care le avem acum”.

”În zona istoriei am primit, și în zona geografiei, și în zona latinei, feedbackuri foarte bune după ce le-am cerut și am rugat să îmi facă propuneri concrete astfel încât cred că vom găsi soluții mulțumitoare pentru toți. De exemplu, eu țineam foarte mult să nu mai avem în zona istoriei nume generale. Niciodată nu am înțeles de ce îi spunem Istorie, dacă ne ocupăm de români și de România, de ce nu îi spunem Istoria românilor sau Istoria României. Altfel spus, să nu ne ferim de aceste lucruri dacă tot spunem că ne pasă de identitatea națională.

De asemenea, am spus că nu mi-ar plăcea ca Istoria României să rămână focalizată numai pe clasa a XII-a, pentru că acolo – știți foarte bine, din practică – cei care sunt la profilul real, de la filiera tehnologică, vocațională nu mai au mintea în clasa a XII-a la alte discipline în afară de cele de specialitate sau cele care sunt la Bacalaureat. Deci dacă îți pasă de anumite conținuturi, trebuie să le aduci mai jos, în clasa a XI-a, a X-a, a IX-a. Repet, am primit un memoriu bun, în spiritul care pare să fie unul care vine cu un model nou, satisface și credințele istoricilor despre cum trebuie făcută istoria și geografia și latina astfel încât acela este modelul de urmat, nu, pur și simplu, laude sau critici. Propuneri concrete și dezvoltăm împreună cele mai bune modele. Ce avem acum nu funcționează bine, nu este în regulă”, a precizat Daniel David.

Acesta a arătat că, în final, ”va trebui să ajungem la o variantă care este în beneficiul elevilor, care susține și protejează profesorii pe care îi avem în sistem și care, foarte important pentru mine, deschide sistemul și către societate și către părinți și către autoritățile locale”.

”Vreau să învățăm să facem această dezbatere. Așa, laude și critici sau înjurături nu contribuie la dezbatere, mai ales că eu am spus foarte clar că proiectele care vor rezulta trebuie să aibă un suport larg în comunitate. Altfel, restartăm procesul, dar asta nu înseamnă că, în acest moment, o să și schimbăm lucrurile. Până în 6 martie, repet, propuneri constructive, argumentate, unde lucrurile sunt clare și sunt convins vom lua cele mai bune măsuri. Dar îi tog pe toți să citească cu atenție planurile-cadru, fiindcă am obosit efectiv.

Obosesc să mă duc la diverse dezbateri – fiindcă vreau să particip să vă încurajez să participați la acest demers mai atipic pentru România, în care să discutăm serios ceea ce se va întâmpla – și să mă întâlnesc cu oameni care nu citesc planurile-cadru, au teoriile lor proprii, nu se uită la ce am scris acolo, au stereotipuri. Este pierdere de vreme dacă așa se va întâmpla dezbaterea. Vă rog înainte de a participa, participați serios, dar citiți lucrurile și atunci vom găsi soluții bune”, a fost apelul ministrului.

Facultățile de Istorie din România propun, într-un memoriu transmis ministrului Educației, reintroducerea disciplinei Istoria românilor și studierea în clasele a IX-a și a X-a a disciplinei Istoria universală, iar în clasele a XI-a și a XII-a Istoria românilor, la toate liceele, indiferent de profil, în trunchiul comun al disciplinelor.

”Susținem necesitatea și importanța studierii disciplinelor Istoria evreilor. Holocaustul și Istoria comunismului, iar predarea acestora urmând să se facă în strânsă corelație cu ramurile mari din trunchiul comun”, se arată în memoriu.

Semnatarii documentului propun și un număr de ore alocat fiecărei filiere, profil și specializări, pentru trunchiul comun, disciplina Istorie:

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.