Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a publicat, marți, mai multe materiale-sinteză adresate elevilor, profesorilor, părinților și operatorilor economici, cu informații și explicații despre planurile-cadru pentru liceu, aflate în consultare publică, și schimbările aduse de acestea. De asemenea, ministerul face noi precizări cu privire la ”eliminarea” unor materii și vine cu clarificări privind statutul unor discipline în noile planuri-cadru. În ceea ce privește geografia și istoria, într-unul dintre documente se arată: ”Luând act de opinia publică, statutul disciplinei va fi reanalizat și, împreună cu specialiști, vom căuta soluții care să nu afecteze statutul altor discipline în urma deciziei care se va lua.”
”Nu s-a eliminat nicio disciplină din planurile-cadru, însă s-a produs o schimbare esențială de abordare în ceea ce privește caracterul obligatoriu al acestora. Noua arhitectură curriculară menține aceleași discipline de bază, dar redefinește modul în care acestea sunt structurate, bugetate ca timp și alocate în cadrul filierelor. Dacă până acum trunchiul comun nu impunea un număr identic de ore pentru anumite discipline, ci puteau exista variații în funcție de filieră, noua propunere necesită, prin lege, un cadru unic de conținuturi obligatorii pentru toți elevii, permițând totodată o adaptare la specificul fiecărei unități de învățământ și la nevoile elevilor”, se arată într-unul dintre materialele publicate de Ministerul Educației și Cercetării.
Potrivit sursei citate, ”această adaptare se realizează prin două mecanisme esențiale:
- CS flexibil, privit ca un curriculum la decizia și raportat la resursele școlii – oferă unității de învățământ și profesorilor o mai mare autonomie în stabilirea unor discipline relevante pentru definireanunei identități a unității de învățământ în mediul educațional.
- CDEOȘ, curriculumul la decizia elevului din oferta școlii – permite elevilor și părinților să aibă un cuvânt de spus în alegerea unor discipline care să corespundă intereselor și parcursului educațional dorit.”
”Astfel, schimbarea nu înseamnă <dispariția> unor discipline, ci o redistribuire a responsabilității în luarea deciziilor, cu un accent mai mare pe autonomia instituțională și personalizarea învățării, de asemenea deziderate promovate de lege”, se mai precizează în document.
În același material se regăsesc și clarificări privind statutul unor discipline în noile planuri-cadru, astfel:
”Limba latină/Elemente de limba latină și cultură romanică și Literatura universală (filiera teoretică, profil umanist, specializarea filologie)
- orele nu mai sunt incluse explicit în CS (erau anterior în CD), însă sunt avute în vedere în CS flexibil (unde există o rezervă de 4 ore – câte una pe an) și în CDEOȘ;
- cumulat, CS flexibil și CDEOȘ prevăd o alocare între 16 și 26 de ore per total liceu, ceea ce permite includerea acestor discipline în funcție de interesul elevilor și de disponibilitatea școlii;
- aceeași abordare se aplică și pentru Limba latină, la specializarea științe sociale, aceasta putând fi inclusă în CS flexibil sau CDEOȘ.
Dacă îngrijorarea vizează lipsa explicită a acestor discipline în lista detalierilor CS, se va analiza decizia ca acestea să fie incluse în varianta finală a planurilor-cadru, posibil cu buget de ore din CS flexibil.
Geografia
- filiera teoretică, profil umanist, specializarea științe sociale: TC+CS din proiectul planului-cadru menține același număr de ore ca cele din TC+CD din planurile-cadru actuale; CDEOȘ și CS flexibil pot adăuga oresuplimentare;
- filiera teoretică, profil umanist, specializarea filologie: TC+CS din proiectul planului-cadru adaugă o oră în clasele a XI-a și a XII-a, față de TC+CD din planurile actuale; CDEOȘ și CS flexibil pot adăuga de asemenea, și alte ore;
- filiera teoretică, profil real: TC+CS din proiectul planului-cadru diminuează cu câte o oră în clasele a XI-a și a XII-a, față de TC+CD din planurile actuale, dar CDEOȘ poate compensa prin teme de interes (migrațiune, sustenabilitate etc.);
- filiera tehnologică, profil servicii: TC din propunere diminuează cu câte o oră în clasele a XI-a și a XII-a, dar discipline de specialitate Geografia economică și Geografia serviciilor sunt introduse, menținând astfel numărul total de ore;
- filiera tehnologică, profilurile tehnic și resurse naturale și protecția mediului: TC+CS din proiectele planurilor-cadru diminuează cu câte o oră în clasele a XI-a și a XII-a, dar disciplinele de specialitate vor integra teme relevante;
- programa școlară a disciplinei se va reorganiza, iar statutul disciplinei la examenul național de bacalaureat nu impune obligatoriu studiul în clasa a XII-a (nefiind obligatorie tuturor absolvenților de liceu, având ca exemple Logica și argumentarea – clasa a IX-a, Biologia vegetală și animală – clasele a IX-a și a X-a, în actualul examen).
Luând act de opinia publică, statutul disciplinei va fi reanalizat și, împreună cu specialiști, vom căuta soluții care să nu afecteze statutul altor discipline în urma deciziei care se va lua.
Istoria. Alte discipline din domeniu
- Istoria evreilor. Holocaustul și Istoria comunismului din România sunt incluse prin lege și trebuie respectate în proiectele curriculare.
- Proiectele planurilor-cadru prevăd câte o oră din domeniul istorie obligatorie în fiecare an. Astfel, indiferent de conținuturile și temele asociate, cum programele școlare ale disciplinelor din domeniu sunt centrate pe formarea de competențe similare, deci îndeplinind același scop educațional, se asigură cadrul în care elevul va deține bune
competențe privind istoria, cu tot ceea ce înseamnă acest fapt, din perspectiva analizei de surse și informații, a gândirii critice, a exprimării de idei și a extragerii de sensuri din textele de specialitate, a luării unor decizii informate, inclusiv din perspectiva fake-news și a dezinformării. - Filiera teoretică, profil umanist – există posibilitatea suplimentării studiului istoriei prin CS flexibil și/sau CDEOȘ:
- specializarea filologie: cumulat, CS flexibil și CDEOȘ prevăd între 16 și 26 de ore per total liceu.
- specializarea științe sociale: cumulat, CS flexibil și CDEOȘ prevăd între 20 și 30 de ore per total liceu.
- Programa școlară pentru disciplina Istorie se va reorganiza (ca toate programele școlare pentru liceu), iar prezența disciplinei la examenul național de bacalaureat nu implică obligatoriu studiul în clasa a XIIa, fiind probă obligatorie doar la specializarea științe sociale.
Luând act de opinia publică, statutul disciplinei va fi reanalizat și, împreună cu specialiști, vom căuta soluții care să nu afecteze statutul altor discipline în urma deciziei care se va lua.”
Un alt document publicat de minister vizează ”aspecte generale privind proiectele de planuri-cadru pentru liceu” și alte patru materiale sunt adresate elevilor, profesorilor, părinților și operatorilor economici, toate fiind elaborate de specialiștii CNPEE.
Aspecte generale privind proiectele de planuri-cadru pentru învățământul liceal
Aspecte care vizează elevii
Oportunități: Profesori
Aspecte de interes pentru părinți
Operatori economici
Proiectele de planuri-cadru pentru liceu se află în consultare publică/dezbatere națională până în data de 6 martie, termen-limită până la care pot fi trimise propuneri și observații pe adresa de e-mail consultare@rocnee.ro.
Citește și:
- Bogdan Cristescu, secretar de stat în MEC: Nu s-a scos nicio disciplină. Definiția trunchiului comun a fost modificată (planuri-cadru liceu)
- Societatea de Geografie: „Geografia a dispărut dintre disciplinele studiate la clasele a XI-a și a XII-a. Consecințele vor fi dramatice pe termen lung”
- Facultatea de Istorie, Universitatea București: Eliminarea istoriei din trunchiul comun al claselor a XI-a și a XII-a este o eroare gravă
- Daniel David, reacție la criticile privind tăierea unor discipline din trunchiul comun: Materiile sunt acolo, dar în curriculumul de specialitate