Romanian Science Festival, evenimentul care își propune să ”inspire curiozitatea și pasiunea pentru știință în rândul tinerilor” a debutat miercuri, 18 septembrie. Ediția a cincea a festivalului este organizată în patru județe – Argeș, Maramureș, Iași și Cluj – și va ajunge în 16 localități, atât din mediul urban, cât și din mediul rural. Festivalul cuprinde sesiuni RSF Talks, inspirate de formatul TedTalks, caravană mobilă și târguri de experimente. Intrarea este liberă.
”Romanian Science Festival (RSF) revine în această toamnă cu un impact extins, ajungând în patru județe din România. Ediția a cincea va avea loc în județele Argeș și Maramureș, iar festivalul va debuta în premieră în Iași și Cluj. În total, evenimentul va ajunge în 16 localități, aducând știința mai aproape de comunitățile din mediul urban, dar și din urban mic și rural”, transmite RSF, într-un comunicat de presă.
Conform sursei citate, și la ediția din acest an, arta este integrată în cadrul festivalului, subliniind astfel ”importanța interdisciplinarității și a diversității în educație”. ”Această abordare inovativă aduce un plus de creativitate în procesul de învățare, promovând colaborarea între știință și artă”, precizează organizatorii.
- Programul RSF Talks, inspirat de formatul renumit TedTalks, este dintre noutățile acestei ediții, în care mentorii festivalului vor susține prezentări pe diverse teme interesante din domeniile lor de expertiză: ”Aceste sesiuni sunt deschise publicului, cu intrare liberă, iar cei care nu pot participa fizic vor avea posibilitatea de a urmări înregistrările pe canalul de YouTube al Romanian Science Festival. În fiecare locație, voluntarii locali și mentorii RSF organizează un târg interactiv de experimente deschis publicului, completat de ateliere de robotică, inteligență artificială, medicină, chimie, fizică, biologie, geografie, sustenabilitate și multe alte domenii de știință aplicată.”
- Caravana Mobilă: Fiecare eveniment din cadrul caravanei se desfășoară pe durata a două-trei ore, timp în care mentorii RSF explică tinerilor despre carierele lor în domeniul științelor, oferindu-le modele inspiraționale. În fiecare locație, voluntarii locali și mentorii RSF organizează un târg interactiv de experimente deschis publicului, completat de ateliere de robotică, inteligență artificială, medicină, chimie, fizică, biologie, sustenabilitate și multe alte discipline de știință aplicată.
- Târgul de experimente: Festivalul va oferi publicului o perspectivă nouă, diversă și creativă asupra științelor și a practicității acestora, evidențiind importanța acestora în viața de zi cu zi. Prin demonstrații, experimente și discuții interactive, festivalul își propune să inspire atât tinerii, cât și adulții să exploreze domeniul științelor. Publicul de toate vârstele este așteptat să ia parte la sute de experimente interactive și prezentări ale laboratoarelor RSF în aer liber.
Ediția a cincea a festivalului a debutat miercuri, 18 septembrie, în Argeș și Maramureș, iar în octombrie se va desfășura în Cluj și Iași (detalii aici).
Calendarul evenimentelor Romanian Science Festival 2024:
- Argeș (18-21 septembrie) – 6 localități: Costești, Domnești, Rucăr, Câmpulung Muscel, Mioveni și Pitești;
- Maramureș (18-22 septembrie) – 5 localități: Sighetu Marmației, Baia Mare, Borșa, Poienile de sub Munte, Breb;
- Iași (2-5 octombrie) – 3 localități: Iași, Târgu Frumos, Pașcani;
- Cluj (11-13 octombrie) – 2 localități: Cluj si Bonțida.
„Suntem deosebit de încântați să vedem cum Romanian Science Festival continuă să crească și să ajungă în tot mai multe zone ale țării. La cea de-a cincea ediție, extinderea festivalului în județele Iași și Cluj reprezintă un pas important în misiunea noastră de a face știința accesibilă tuturor, indiferent de locul în care se află.
Prin evenimentele organizate atât în mediul urban, cât și în cel rural, dorim să inspirăm curiozitatea și pasiunea pentru știință în rândul tinerilor și să le arătăm că această disciplină este parte integrantă din viața de zi cu zi. Vom continua să lucrăm împreună cu mentorii noștri și cu voluntarii dedicați pentru a transforma festivalul într-o experiență educațională unică, care să lase o amprentă de durată în comunitățile pe care le vizităm”, au declarat organizatorii Romanian Science Festival.
Potrivit RSF, un număr mare de voluntari s-au înscris la ediția din această toamnă – aproape 3000 de persoane, de la elevi și studenți, la profesori și pasionați de știință: ”Aceștia au colaborat timp de patru săptămâni cu cei peste 100 de mentori RSF pentru a crea o experiență educațională interactivă, menită să arate participanților cât de fascinantă și interdisciplinară poate fi știința.”
Înființat în 2019, Romanian Science Festival are ca misiune principală promovarea educației științifice în România prin metode non-formale, susținute de diaspora academică, mai spun organizatorii:
”Evenimentul oferă o platformă de colaborare între pasionați de știință și inițiative locale, contribuind la crearea de parteneriate cu organizații, ateliere, cluburi, și instituții de învățământ preuniversitar și universitar. Romanian Science Festival continuă să fie o punte de legătură între educația formală și non-formală, unind generații și comunități prin pasiunea pentru cunoaștere și inovație.”