Ghidul admiterii la liceu 2024. Recomandări pentru completarea opțiunilor în fișele de înscriere – Ministerul Educației

0

ADMITERE LICEU 2024. Ministerul Educației a publicat marți, 9 iulie, un ghid pentru admiterea la liceu 2024, cu informații privind completarea fișelor de opțiuni și repartizarea computerizată în licee, care va avea loc pe 24 iulie. După afișarea rezultatelor finale la Evaluarea Națională, miercuri, 10 iulie, va fi publicată ierarhia candidaților pentru București și fiecare județ. Completarea opțiunilor începe joi, 11 iulie.

Conform calendarului admiterii la liceu 2024, miercuri, 10 iulie, va fi publicată, pe site-ul admitere.edu.ro, ierarhia județeană/ la nivelul municipiului București, în vederea admiterii la liceu.

Ierarhizarea candidaților se face în ordinea descrescătoare a mediei de admitere (egală cu media notelor obținute la Evaluarea Națională). Pentru repartizarea computerizată, în cazul mediilor egale, se vor aplica în ordine, următoarele criterii de departajare: 1. media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a; 2. nota obținută la proba de limba și literatura română din cadrul evaluării naționale; 3. nota obținută la proba de matematică din cadrul evaluării naționale; 4. nota obținută la proba de limbă maternă din cadrul evaluării naționale.

În prima etapă a admiterii la liceu, completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, se va derula în perioada 11 – 12 iulie și 15 – 22 iulie.

Tot în această perioadă sunt prevăzute și completarea fișelor de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a care doresc să participe la admitere în alt județ, respectiv depunerea/ transmiterea fișelor, conform procedurii stabilite de Comisia națională de admitere.

Repartizarea computerizată a candidaților va avea loc în data de 24 iulie.

Ghid pentru admiterea la liceu 2024, publicat de Ministerul Educației

”Ce este recomandat să faci, înainte de completarea opțiunilor:

 • Realizează o listă cu specializările pe care le dorești și codurile aferente acestora!
 • Pentru a te orienta, verifică ultimele medii de intrare din anii școlari trecuți și poziția ta în ierarhia județeană/a Municipiului București! Verificarea este una orientativă și nu îți limitează în niciun fel opțiunile!
 • Odată identificate liceele și specializările pe care le dorești, creează-ți o listă cu acele coduri care corespund opțiunilor tale, în ordinea preferințelor – de la cea mai dorită, la cea mai puțin dorită!
 • Asigură-te că lista cuprinde un număr mare de opțiuni și că numărul locurilor corespunzător opțiunilor tale depășește poziția ta în ierarhie!

Cum se completează opțiunile în fișa de înscriere?

 • Codurile specifice fiecărei specializări (regăsite în Broșura de admitere a fiecărui județ/a municipiului București) se trec în ordinea preferințelor, pe orizontală, în căsuțele din josul paginii.
 • Completează cât mai multe opțiuni – calculatorul nu va trece la următorul candidat până ce nu verifică toate opțiunile tale și până ce nu vei fi repartizat la una din ele!
 • Fii foarte atent la modul în care completezi codurile! Prea puține opțiuni/coduri sau coduri introduse greșit pot duce la nerepartizarea ta sau la repartizarea la o specializare nedorită!
 • După completarea fișei și introducerea opțiunilor în calculator, vei primi fișa completată, pentru verificare! Asigură-te că totul este corect, înainte de a o semna!”

Ghidul admiterii computerizate, publicat pe admitere.edu.ro

Pe site-ul admitere.edu.ro, au fost publicate în 2017 două documente referitoare la admiterea în licee: Ghidul admiterii computerizate – Cum se completează fişa de admitere” și Algoritmul de repartizare în licee”. Recomandări și informații:

Cum se completează fişa de admitere

 • ”1. Completarea opţiunilor pe fişa de admitere se face în ordinea preferinţelor candidaţilor.
 • 2. Completează pe primele locuri opţiunile pe care le doreşti cel mai mult, chiar dacă nu eşti sigur că media îţi permite să intri la aceste opţiuni. Nu vei fi dezavantajat. Continuă cu opţiuni care ţi-ar plăcea, apoi opţiuni la care nu te-ar deranja să fii repartizat. Încheie cu opţiunile cele mai puţin dorite, dar pe care trebuie să le enumeri pe fişă, pentru siguranţă. Este preferabil să intri la un liceu care nu îţi place decât să nu intri deloc! Nu completa o opţiune nedorită înaintea unei opţiuni dorite! Prima opţiune este şi prima luată în considerare pentru fiecare elev.
 • 3. Ţine cont de mediile de admitere din anii precedenţi pentru a-ţi calcula şansele de intrare la fiecare dintre opţiunile exprimate.
 • 4. Completarea unui număr mare de opţiuni pe fişa de admitere NU îţi poate dăuna în niciun fel oricum intri la prima opţiune a ta la care mai sunt locuri.
  În schimb, un număr prea mic de opţiuni îţi poate diminua serios şansele de a fi admis! Există riscul de a nu avea o medie suficient de bună pentru nici una din opţiunile exprimate.

Nu există nici un “număr magic” de opţiuni care trebuie completate pe fişă: important este ca acest număr să fie suficient de mare ca să permită repartizarea şi să fie ordonate – de la cea mai dezirabilă la cea mai puţin dezirabilă.

 • 5. Statistic, mediile de admitere sunt de la un an la altul puţin mai mari, un motiv în plus pentru a completa cât mai multe opţiuni pe fişă! Este posibil ca anul acesta media de intrare la una din opţiuni să fie mult mai mare decât anii trecuţi, la fel cum este posibil să fie mai mică. Mediile anilor trecuţi sunt orientative.
 • 6. Validarea fişelor este o operaţiune simplă, dar obligatorie pentru toţi candidaţii – eventualele greşeli apărute în transcrierea mediilor din cataloagele şcolare pe fişa de opţiuni, în completarea numelui candidatului sau scrierea neciteaţă a codurilor liceelor pot cauza neplăceri. Computerul “nu ştie” că un elev a completat codul 115 dar de fapt îl interesează specializarea cu numărul 151, sau că media de absolvire nu este 5,75 ci 7,55!

Pentru a evita neplăcerile cauzate de transcrierea greşită a datelor de pe fişă, procedura necesită tipărirea fişelor aşa cum au fost introduse ele în baza de date. Fişa astfel tipărită, numită “fişă martor” se transmite la şcoala de provenienţă.

În cele câteva zile rămase între introducerea fişei în computer şi data limită, diriginţii sunt cei care convoacă la şcoală toţi elevii însoţiţi de părinţi, care verifică opţiune cu opţiune corespondenţa fişei de martor cu fişa originală, semnând pentru conformitate.

Neconcordanţele între fişa completată şi fişa martor trebuie semnalate imediat conducerii şcolii, care revine la centrul de colectare a datelor pentru a se face corecţia.

 • 7. Între momentul validării fişei şi repartizarea computerizată, fişele sunt centralizate în bazele de date judeţene şi de aici în baza de date naţională de la Ministerul Educaţiei Naţionale.
 • 8. După verificări multiple şi corectarea erorilor semnalate are loc repartizarea computerizată.
 • 9. Algoritmul de repartizare ordonează elevii descrescător după media de admitere, repartizându-i pe rând, începând de la elevul cu cea mai bună medie. Pentru fiecare elev, se caută prima opţiune de pe listă unde mai sunt locuri libere şi elevul este repartizat la acea opţiune. Dacă la un moment dat se găseşte un elev la care opţiunile exprimate în fişă nu îi permit să intre la nici un liceu (pentru că locurile au fost deja ocupate de cei cu medie mai mare decât el), elevul respectiv rămâne nerepartizat.

Pentru a înţelege mai uşor algoritmul, luăm următoarele exemple:

 • 1. Presupunem că elevul are media 10. El este cel mai bun din judeţ, este repartizat primul, deci la prima sa opţiune. El este primul care ocupă primul loc din judeţ.
 • 2. Presupunem că elevul are media 9 şi la prima sa opţiune s-au ocupat 14 locuri de către 14 elevi cu medii mai mari decât media lui. El va fi al 15-lea repartizat la prima sa opţiune.
 • 3. Presupunem că elevul are media 8 şi la prima sa opţiune s-au ocupat toate locurile de către elevi cu medii mai mari decât a lui. Dacă la a doua sa opţiune mai există locuri libere, el va repartizat la a doua sa opţiune. Altfel, se verifică a treia opţiune de pe fişa sa, şi următoarele, în ordine, până la găsirea primei sale opţiuni la care mai sunt locuri libere. De notat că nu se poate întâmpla ca „locul tău” să fie ocupat de către cineva cu medie mai mică decât a ta, pentru că tu eşti repartizat înaintea lui!
 • 4. Presupunând că elevul A are media de admitere 8.93 şi opţiunea X pe locul 2 în fişa de opţiuni, iar elevul B are media de admitere 8.91 şi opţiunea X pe locul 1 în fişa de opţiuni, candidatul A are prioritate la repartizarea pentru opţiunea X (în cazul în care candidatul A nu a fost repartizat la opţiunea de pe primul loc), având media mai mare decât B.”

 Cum funcționează algoritmul de repartizare

 • ”1. Repartizarea se face ordonând candidaţii în judeţul respectiv descrescător, după medii, încercându-se plasarea fiecărui candidat, începând de la cel cu media cea mai mare pâna la cel cu media cea mai mică, la una din opţiunile exprimate.
 • 2. Când se ajunge la un candidat, se caută în lista sa de opţiuni prima opţiune validă la care există locuri libere. Ordinea opţiunilor de pe fişă este prin urmare semnificativă, prima opţiune exprimată este luată în considerare înaintea celorlalte opţiuni. 
  • Exemplu: se verifică prima opţiune a candidatului curent; în cazul în care opţiunea este validă şi mai există locuri la această opţiune, este considerat admis la această opţiune şi se trece la următorul candidat; altfel se verifică a doua opţiune de pe fişă, etc.
  • Observaţie: O opţiune este invalidă dacă: codul opţiunii alese de candidat nu există sau opţiunea aleasă necesită dată proba la limba maternă sau modernă şi candidatul nu a susţinut-o.
 • 3. În cazul în care candidatul nu are loc la nici una din opţiunile exprimate pe fişă el rămâne nerepartizat în această sesiune de admitere şi va trebui să participe la o sesiune ulterioară organizată numai pe locurile rămase libere în această sesiune.

Situaţia poate apare în cazul în care candidatul nu a exprimat suficiente opţiuni, opţiunile exprimate de el fiind ocupate înaintea lui de alţi candidaţi care au medii mai mari. Se recomandă prin urmare completarea fişei cu un număr suficient de opţiuni pentru ca această situaţie să nu apară.

Numărul total de locuri la licee este suficient pentru ca toţi candidaţii să fie repartizaţi, dacă îşi exprimă opţiuni suficiente şi realiste! Observaţi că nu poate exista situaţia în care un candidat să fie declarat nerepartizat, iar la una din opţiunile exprimate de el să fi fost repartizat un alt candidat cu medie mai mică decât el.”

 • Descarcă integral ghidul 2024, publicat de Ministerul Educației – document.

Rezultatele finale la Evaluarea Națională 2024, după soluționarea contestațiilor, au fost publicate marți, 9 iulie, pe evaluare.edu.ro.

Calendarul complet al admiterii în învățământul liceal pentru anul școlar 2024—2025:

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.