Cursuri de prim ajutor, în școlile din București. Elevii și profesorii vor fi inițiați în folosirea tehnicilor de resuscitare de bază

1
Sursa foto: Facebook/ Ministerul Educației

Ministerul Educației, Asociația Societatea Română de Cardiologie și Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București au lansat vineri, cu ocazia Zilei mondiale a inimii, programul de Educație privind Tehnicile de Resuscitare de Bază (Basic Life Support/BLS) în unitățile de învățământ preuniversitar din București.

”Obiectivul acestui program este de a forma elevii din învățământul preuniversitar (clasele V-VIII și IX-XII), precum și cadrele didactice din aceste unități de învățământ în tehnici de resuscitare de bază, astfel încât să poată acorda primul ajutor în cazul unui stop cardiac și să popularizeze manevre simple, accesibile oricui, care pot contribui la salvarea unei vieți”, precizează Ministerul Educației, într-un comunicat de presă.

Conform sursei citate, în prima fază a acestui proiect, Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) va juca un rol esențial prin alocarea unui liceu pentru fiecare sector al Capitalei în vederea desfășurării programului. Astfel, în colaborare cu ISMB, s-au stabilit următoarele locații de desfășurare a cursurilor:

  • Sectorul 1: Liceul Teoretic „Jean Monnet”
  • Sectorul 2 : Colegiul Național „Mihai Viteazul”
  • Sectorul 3:  Colegiul Național „Matei Basarab”
  • Sectorul 4 : Colegiul Național „Ion Creangă”
  • Sectorul 5 : Liceul Teoretic „Ion Barbu”
  • Sectorul 6: Colegiul Național „Grigore Moisil”

Potrivit Ministerului Educației, formatul de desfășurare va consta într-o prezentare teoretică cu o durată de 30-45 de minute, urmată de 45-60 de minute de manevre practice desfășurate pe simulatoarele de resuscitare.

Evenimentele vor avea loc în weekenduri, iar programul va fi stabilit împreună cu unitățile școlare implicate, care se vor ocupa și de procesul de înscriere a participanților. Intervalul orar de desfășurare va fi 10:00-14:00 și va permite acomodarea a maximum două serii pe zi.

La finalul fiecărei serii, participanții vor primi o diplomă de participare la curs, oferită din partea Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”.

  • „Atunci când vorbim despre educație, avem nevoie să ne raportăm la modul în care școala este, cu adevărat, un mediu de învățare pentru viață. Sper ca aceste cursuri să se extindă și cât mai mulți copii și profesori să fie pregătiți să ofere primul ajutor în caz de nevoie. Apreciez disponibilitatea Societății Române de Cardiologie și a Universității de Medicină și Farmacie «Carol Davila» din București de a se implica în susținerea acestor cursuri. Sper că împreună vom putea face ca ele să ajungă în cât mai multe școli. Aveți tot sprijinul meu!”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca.
  • „Învățământul și sănătatea sunt două părți fundamentale ale dezvoltării societății noastre. Prin această inițiativă, Universitatea de Medicină și Farmacie «Carol Davila» își asumă responsabilitatea de a forma o generație conștientă și pregătită să acorde primul ajutor în caz de nevoie. Educația salvează vieți, iar fiecare curs BLS este o șansă pentru o viață mai lungă și sănătoasă pentru toți”, a declarat Prof. Univ. Dr. Viorel Jinga Rector, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.