Conferința internațională “Teach with Space”, la Timișoara: ateliere educaționale pentru profesori, precum „Spațiul cosmic – experimente în sala de clasă”

0

Cadrele didactice din învățământul preșcolar, primar, gimnazial și liceal sunt invitate să participe joi, 5 octombrie, la conferința internațională “Teach with Space”, care se va desfășura la Timișoara. Evenimentul este organizat de Asociația Inițiativă în Educație, cu sprijinul Universității de Vest, și marchează Săptămâna Mondială a Spațiului. La conferință vor fi prezenți specialiști atât din străinătate, cât și din România, iar profesorii participanți au oportunitatea de a participa la o serie de ateliere educaționale. Participarea este gratuită.

Asociația Inițiativă în Educație transmite, într-un comunicat de presă, că Săptămâna Mondială a Spațiului (4 – 10 octombrie 2023) este marcată în acest an la Timișoara prin organizarea conferinței internaționale „Teach with Space”. Evenimentul se va desfășura în format fizic, pe 5 octombrie 2023, între orele 9.00-16.00, la Universitatea de Vest Timișoara.

”Cadrele didactice din ciclurile preșcolar, primar, gimnazial și liceal sunt invitate la un eveniment special în cadrul căruia vor putea întâlni și interacționa cu specialiști și oameni de știință din diferite domenii.

Această conferință, organizată de Asociația Inițiativă în Educație, alături de Universitatea de Vest din Timișoara, promovează concepte din științele spațiale care urmăresc creșterea interesului în derularea de activități STEAM prin descoperirea unor metode și resurse educaționale, cursuri și schimburi de bune practici naționale și internaționale.

Participanții au astfel o oportunitate unică de a se conecta cu  oameni de știință care aduc inspirație și contribuie la integrarea disciplinelor de științe în școlile din România, într-un mod practic, accesibil vârstelor și nevoilor elevilor”, se arată în comunicat.

Profesorii care doresc să participe la conferință vor completa formularul disponibil aici. Activitățile nu presupun taxă de participare.

Ne face o deosebită plăcere să oferim participanților un cadru plin de inspirație unde să descopere și să experimenteze modalități inovatoare ale procesului instructiv-educativ. Prima parte a conferinței va cuprinde prezentări în plen, paneluri și discuții. A doua parte oferă participanților accesul la ateliere educaționale”, a declarat Andrada Mazilu, coordonatorul proiectului „Spațiul de cultură” în cadrul căruia se va organiza evenimentul.

Invitații internaționali în cadrul conferinței:

  • Gernot Grömer, director Austrian Space Forum;
  • Rosa Doran, președinte NUCLIO – Núcleo Interativo de Astronomia e Inovação em Educação, Portugalia;
  • Adelina Machado, ESERO Portugalia, consilier educațional la Centrul Ciencia Viva, Portugalia;
  • Priscila Doran, coordonator proiecte de inovație în educație în cadrul NUCLIO – Núcleo Interactivo de Astronomia, coordonator Change Makers;
  • Sarah Roberts, Director of Education Faulkes Telescopes,UK;

Invitații din România:

  • Cristina Stancu, co-manager ESERO România;
  • George Năzăreanu, biolog și artist vizual Karin’s Kids Academy;
  • Claudiu Tănăselia, fizician, cercetător și autor „Cu Ilie prin Galaxie – Carte de astronomie”;
  • Rareș Bișag, președinte Romanian Space Initiative.
  • Andrei Juravle, președinte Societatea Română pentru Promovarea Astronomiei Culturale;
  • Alec Bartos, artist vizual și președintele Comisiei de astrofilatelie al Federației Filatelice Române;
  • Radu Ticiu, fondator BioCoderDojo și inițiator Space Bugs;
  • Florin Secoșan, fizician astronom;
  • Gabriel Kelemen, conferențiar universitar doctor în cadrul Universităţii de Vest din Timişoara.

Atelierele educaționale care vor avea loc în cadrul conferinței, conform informațiilor de pe pagina de Facebook a evenimentului:

  1. „Inquiry, interdisciplinary, inclusion and innovative student assessment„, facilitat de Priscila Doran în limba engleză pentru cadrele didactice de la ciclul primar/gimnazial/liceal. Atelierul se va desfășura la UVT.
  2. „Innovative pedagogy in action. Design thinking an Universal Design for Learning„, facilitat de Rosa Doran în limba engleză pentru cadrele didactice de la ciclul primar/gimnazial/liceal. Atelierul se va desfășura la UVT.
  3. „Von der Schule zum Mars – eine Bildungsreise”/ „From school to Mars, an educational journey”), facilitat de Gernot Groemer în limba germană pentru cadrele didactice de la ciclul primar/gimnazial/liceal. Atelierul se va desfășura la Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau”.
  4. „Teach with Space from Earth”, facilitat de Adelina Machado în limba engleză pentru cadrele didactice de la ciclul primar. Atelierul se va desfășura la UVT.
  5. „Ceainăria Educatoarelor”, facilitat de George Năzăreanu pentru cadrele didactice de la ciclul preșcolar. Atelierul se va desfășura la UVT.
  6. „Spațiul cosmic – experimente în sala de clasă”, facilitat de Cristina Stancu pentru cadrele didactice de la ciclul primar. Atelierul se va desfășura la UVT.
  7. „Descoperă Planetariul UVT”, facilitat de Florin Secoșan pentru cadrele didactice de la ciclul gimnazial/liceal. Atelierul se va desfășura la UVT.
  8. „Exploring the Universe in your classroom”, facilitat de dr. Sarah Roberts pentru cadrele didactice de la ciclul gimnazial/liceal. Atelierul se va desfășura la UVT.
  9.  „Conexiuni interdisciplinare – Sonicitate consonantistă. Armonia Hermetică a Cosmosului”, facilitat de Gabriel Kelemen pentru cadrele didactice de la ciclul gimnazial/liceal. Atelierul se va desfășura la UVT.

Conferința „Teach with Space” este organizată în cadrul proiectului „Spațiul de cultură”. ”Proiectul creează contexte educaționale interdisciplinare cu conținut cultural, artistic și științific pentru activarea, dezvoltarea și implicarea comunității locale, valorificarea patrimoniului cultural local și european și întărirea relațiilor culturale europene și face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii”, precizează Asociația Inițiativă în Educație.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.