Aspire Teachers: Începe DataMathLab, programul care aduce matematica în viața reală. Se pot înscrie profesori de gimnaziu din patru județe

0
Sursa foto: Captură video - Facebook/ Aspire Teachers

Aspire Teachers anunță începerea înscrierilor pentru DataMathLab, ”primul program din România care dă viață matematicii prin știința datelor și probleme din viața reală”. Profesorii de matematică de gimnaziu din județele Brașov, Dâmbovița, Prahova și Sibiu sunt așteptați să se înscrie până pe 2 octombrie 2023. În anul școlar 2023-2024, programul de formare este deschis pentru 10 echipe de profesori.

Programul DataMathLab vine ”ca răspuns la o problemă care costă România miliarde de lei anual: analfabetismul matematic, adică incapacitatea elevilor de a rezolva probleme din viața de zi cu zi folosind cunoștințele de la școală”, precizează Aspire Teachers, într-un comunicat de presă.

”Rezultatele testelor internaționale precum PISA și TIMSS arată că elevul mediu român se situează mult sub media europeană. Mai bine de patru din zece elevi români nu știu să rezolve probleme din viața cotidiană folosind matematica pe care o învață la școală. Dacă nu înțeleg cum să folosească matematica în viața lor și cum se colectează, analizează și interpretează datele din jurul lor, elevii nu pot să ia decizii bune pentru viitorul lor și să contribuie ca cetățeni activi în societate. Lipsa de conectare între școală și viața reală, metodele de predare, problemele abstracte și evaluările folosite de profesori în școală sunt printre cauzele principale”, se arată în comunicat.

Potrivit organizației, pe parcursul acestui an școlar, 10 echipe de profesori selectați în program au șansa să exerseze alături de o echipă de formatori și de colegi din alte școli cum să ajute elevii să înțeleagă matematica și să producă impact la clasă, cu::

  • 80 ore de curs blended learning incluzând întâlniri sincron, lecții gata de parcurs în ritm propriu, sesiuni de reflecție și feedback, sprijin de la traineri-profesori de matematică în proiectarea propriilor lecții, inspirate din practicile școlilor de top și bazate pe dovezi;
  • peste 50 de lecții gata de predat potrivit nevoilor elevilor, direct la clasă;
  • activități de învățare împreună cu colegii de program, facilitate de un profesor experimentat, în cadrul unei comunități de practică.

Progresul profesorilor și al elevilor va fi măsurat pe tot parcursul anului, iar rezultatele vor fi îmbunătățite pentru profesorii care vor urma programul în anii următori. Până în 2026, programul își propune să aducă o schimbare vizibilă în practica a 600 de profesori de matematică, cu impact direct pentru 100 000 de elevi.

  • Conform Aspire Teachers, în anul școlar 2023-2024, programul este deschis profesorilor de matematică de gimnaziu din județele Prahova, Brașov, Sibiu și Dâmbovița, care se pot înscrie până pe 2 octombrie 2023. Profesorii interesați trebuie să completeze un singur formular de înscriere pe școală, disponibil la aspireteachers.ro/datamath. Programul nu implică costuri pentru participanți, fiind susținut de Romanian-American Foundation.

„DataMathLab este primul de acest fel din România care oferă o soluție integrată, cu training aplicat și exemple conectate la probleme din viața reală. Nu oferim rețete, ci lucrăm împreună cu profesorii și propunem un mix de metode care îmbină tradiționalul cu modernul, investigația cu explicația, respectând programa școlară românească. Ne dorim ca elevii nu doar să aplice formule pe care le uită după ce se încheie școala, ci să comunice în limbaj matematic, iar pentru asta trebuie să învețe cum să gândească matematic, ținta principală a oricărui profesor pasionat de această disciplină”,  spune Măriuca Morariu, directorul executiv al organizației Aspire Teachers.

Din echipa de profesori-formatori ai programului fac parte: Ariana-Stanca Văcărețu – autoare și coordonatoare de programe de educație și cercetare matematică, Daniela Vasile – consultant educațional pentru programul Bacalaureat Internațional și director de curriculum la Avenor College și Constantin Lomaca – liderul Departamentului de Ştiinţe la Franconian International School, formator și consultant educațional.

”Resursele gata de predat aduc în prim plan probleme conectate la viața reală, date și grafice pe care elevii le vor folosi în viitor, după modelul PISA. Ele implică lucru în echipă, jocuri, investigație, aplicații interactive care ușurează înțelegerea și fac învățarea plăcută.

Pe lângă activitățile de învățare și unitățile planificate cu ghidurile și fișele gata de predat, profesorii își pot conecta clasele cu profesioniști în matematică și statistică din diferite domenii, direct în timpul orelor”, se mai menționează în comunicat.

Programul DataMathLab este creat de Aspire Teachers care ”din 2021 a testat cu succes mai multe componente, observând că elevii din grupul de intervenție performează mai bine decât cei din grupul de control la teste cu probleme în context autentic din materia studiată. ”În plus, majoritatea elevilor sunt mai atenți decât de obicei și se implică mai mult în timpul orelor de matematică ale profesorilor care folosesc resursele din program”, precizează organizația.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.