Calendarul admiterii la liceu 2024. Repartizarea computerizată va avea loc pe 24 iulie – ordinul de ministru, publicat în Monitorul Oficial

0

ADMITERE LICEU 2024. Repartizarea computerizată în licee va avea loc anul viitor pe 24 iulie, prevede calendarul admiterii la liceu pentru anul școlar 2024—2025, adoptat de Ministerul Educației și publicat în Monitorul Oficial. Media de admitere la liceu rămâne media generală de la Evaluarea Națională, se modifică în schimb ordinea criteriilor de departajare în cazul candidaților cu medii de admitere egale, primul criteriu fiind media generală de absolvire a claselor V-VIII.

Ordinul ministrului Educației privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal pentru anul școlar 2024—2025 a fost publicat miercuri, 6 septembrie, în Monitorul Oficial.

Calendarul admiterii în învățământul liceal pentru anul școlar 2024—2025

Conform calendarului admiterii la liceu 2024, completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, va avea loc în perioada 11 – 12 iulie, respectiv 15 – 22 iulie. Repartizarea computerizată se va desfășura pe 24 iulie.

Cum se calculează media de admitere la liceu 2024

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, o reprezintă media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională”, prevede ordinul.

Noile criterii de departajare

Conform ordinului, la admiterea în licee 2024, ”pentru repartizarea computerizată, în cazul în care doi candidați au medii de admitere egale, aceștia vor fi departajați folosind, în ordine, următoarele criterii:

    • a) media generală de absolvire a claselor a V-a—a VIII-a;
    • b) nota obținută la proba de limba și literatura română din cadrul evaluării naționale;
    • c) nota obținută la proba de matematică din cadrul evaluării naționale;
    • d) nota obținută la proba de limbă maternă din cadrul evaluării naționale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoștințelor de limbă maternă, susținută conform prevederilor art. 10 din Metodologia de organizare și desfășurare a admiterii
      în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2011—2012, aprobată prin Ordinul ministrului educației, cercetării, tineretului și sportului nr. 4.802/2010 privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2011— 2012, în cazul candidaților care solicită înscrierea la unități de învățământ cu predare în limba minorităților naționale.”

În cazul în care la o unitate de învățământ, pe ultimul loc, există candidați cu opțiunea exprimată pentru acea unitate școlară și care au mediile de admitere, precum și toate mediile menționate mai sus egale, atunci toți acești candidați sunt declarați admiși la opțiunea solicitată, mai prevede ordinul.

    • La admiterea 2023, criteriile de departajare au fost, în ordine: nota obținută la proba de Limba și literatura română din cadrul Evaluării Naționale; nota obținută la proba de Matematică din cadrul Evaluării Naționale; nota obținută la proba de Limbă maternă; media generală de absolvire a claselor a V-a — a VIII-a.

Examenul de Evaluare Națională 2024 pentru absolvenții clasei a VIII-a va începe pe 25 iunie cu proba la Limba şi literatura română. Pe 27 iunie se va desfășura proba la Matematică, iar pe 28 iunie proba la Limba şi literatura maternă pentru elevii din partea minorităţilor naţionale. Afişarea rezultatelor înainte de contestaţii este programată pentru data de 3 iulie, iar pe 9 iulie se vor afişa rezultatele finale.

Ordinul ministrului Educației privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal pentru anul școlar 2024—2025, publicat în Monitorul Oficial:

Citește și: Evaluarea Națională 2024, clasa a VIII-a. Calendarul examenului, publicat în Monitorul Oficial: Limba şi literatura română – 25 iunie, Matematică – 27 iunie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.