Ligia Deca, despre scăparea subiectelor de la BAC în spațiul public înainte de examenul la Română: Din verificările făcute, acest lucru nu este posibil

0

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat, marţi, că din verificările efectuate a rezultat că nu a existat o scăpare în spaţiul public a subiectelor de la Bacalaureat înainte de susţinerea probei de luni la Limba şi literatura română. Potrivit dexonline.ro, expresia ”de bună seamă”, care s-a regăsit între cerințele de la Subiectul I, a avut aproape 100 de căutări înainte de ora 10.00, în condițiile în care examenul a început la ora 9.00 și s-a încheiat la ora 12.00.

„Urmare a informaţiilor pe care le-am văzut cu toţii în spaţiul public, Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie, în primul rând, a procedat la verificarea elementelor de securitate asociate procesului de extragere a variantei de subiecte dintre cele propuse şi de distribuire către centrele de examen. Ca idee, spaţiul de lucru în care se desfăşoară acest proces este unul securizat. Toţi cei care au acces la subiect în acea dimineaţă au telefoanele lăsate la intrare, sigilate. Nimeni, şi am verificat pentru că este monitorizat audio-video, nu a comunicat cu cineva din exterior. Din punctul de vedere al posibilităţii de a scăpa subiectele în spaţiul public, din toate verificările pe care noi le-am făcut, acest lucru nu este posibil”, a spus Ligia Deca, conform Agerpres.

Ministrul a precizat că au fost efectuate verificări împreună cu specialişti IT şi nu se poate face o corelare între căutările de pe Internet şi potenţiale incidente.

„Am verificat şi noi cu specialişti din zona IT, încercările de căutări (…) în privinţa expresiei ‘de bună seamă’. (…) Deci, în funcţie de unitatea digitală pe care o utilizăm şi în funcţie de locul din care se face căutarea, rezultatul este diferit. De asemenea, inclusiv în această dimineaţă, datele au fost diferite. Am discutat şi cu specialişti de la compania care gestionează motoarele de căutare. Mi-au spus că acest instrument nu poate fi folosit pentru a vedea exclusiv numărul de căutări realizate de către indivizi şi acest număr de incidenţă încorporează şi căutări realizate în publicaţii ş.a.m.d., în alte chestiuni. În alte zile ale anului au fost incidenţe similare pe aceeaşi expresie, număr similar de căutări sau chiar mai mare. Deci, nu putem face o corelaţie între numărul de căutări şi o potenţială breşă de securitate la nivelul subiectelor. Este un rezultat care nu poate fi corelat ştiinţific cu o potenţială ieşire a subiectelor în spaţiul public”, a explicat Ligia Deca.

Potrivit acesteia, se va dispune şi un audit informatic, însă verificările făcute luni nu au lăsat „vreo suspiciune” cu privire la potenţiale incidente.

  • Vezi aici și precizările Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE).

Instrucțiuni privind expresia ”de bună seamă”

La proba scrisă de Limba și literatura română de luni, candidaților li s-a cerut, la Subiectul I, punctul 1A, să indice sensul din text al secvenței ”de bună seamă”:

”Nici peste vară nu se mai duse la Slănic, zicând că nu poate și necerând la vreme nici bilet de băi gratuit, fără de care nu-nțelegea să se urnească, deși abecedarul lui stă să iasă în cea de a douăzeci și una ediție, fiind el totodată institutor cu patru gradații, debitant* de tutun și proprietar asociat de tipografie. În iarna lui 1888, însă, Creangă se porni iar la București împreună cu tipograful I. S. Ionescu, asociatul său. De bună seamă, plecase să se întâlnească cu Constantin și să mai vadă un doctor pentru boala sa.”

În baremul de corectare publicat pe subiecte.edu.ro, sensul indicat al expresiei „de bună seamă” a fost „desigur etc.”: ”indicarea sensului din text al secvenței date (de exemplu: desigur etc.) 4 puncte”.

În cursul zilei de luni, pe Declic.ro, a fost inițiată o petiție online prin care se cerea să fie luate în considerare și alte variante, precum “de bună voie”, “evident”, “de asemenea”, “totodată” și altele.

După această petiție, marți dimineață, Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE) a transmis în toate centrele de evaluare din țară, de la Bacalaureat, o notă în care se arată că la subiectul I A, cerința 1, ”se vor puncta toate variantele corecte care indică sensul din text al secvenței date”.

Sursa foto: Facebook/ Iulian Cristache

”Pentru o corectură unitară, a fost transmisă o notă în toate centrele zonale de evaluare ce conține clarificări referitoare la punctarea și altor sinonime în afara cuvântului <desigur> care este menționat în barem”, a spus Ligia Deca, precizând că vor fi luate în considerare sinonime ”acceptabile” ale sintagmei <de bună seamă>.

Subiecte făcute publice, în timpul examenului

Referindu-se la cazul de la Liceul Teoretic Decebal din Caransebeş, Ligia Deca a informat că se face o cercetare disciplinară, însă subiectele au fost făcute publice când elevii erau deja în sală şi nu a fost influenţată corectitudinea examenului.

„Inspectorul Şcolar Judeţean de la Caraş-Severin a înaintat încă din cursul zilei de ieri Comisiei Naţionale de Bacalaureat solicitarea de schimbare a comisiei de la centrul de examen de la Liceul Teoretic Decebal din Caransebeş. Practic, comisia a fost schimbată. În paralel, continuăm demersurile de cercetare ca să vedem cine a fost implicat şi care sunt consecinţele. Şi în celelalte cazuri măsurile au fost similiare – înlocuirea comisiei, cercetare disciplinară pentru cei care se dovedesc că au făcut publice subiectele. Ele s-au făcut publice când elevii erau deja în sală, se aflau în condiţii de siguranţă. Nu putem spune că au influenţat în vreun fel corectitudinea examenului, însă vom lua toate măsurile disciplinare în aşa fel încât astfel de abateri de la regulament să nu se mai întâmple”, a arătat ministrul. Ligia Deca a informat că vor exista consecinţe disciplinare serioase pentru cei care făcut astfel de greşeli.

Citește și: Subiectele și baremul de corectare la Limba și literatura română – BAC 2023, prima sesiune

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.