Subiectele și baremul de corectare la Limba și literatura română – Bacalaureat 2023, prima sesiune. Rata de participare: 97,6%

0

BACALAUREAT 2023. Absolvenții de liceu au susținut luni, 26 iunie, proba scrisă la Limba și literatura română din prima sesiune a examenului de Bacalaureat. Subiectele primite de candidați și baremele de corectare au fost publicate pe subiecte.edu.ro.

Subiecte și bareme Limba și literatura română, BAC 2023

Subiecte Limba și literatura română – BAC 2023

  • La Subiectul I, candidații au avut un fragment din ”Ion Creangă. Viața și opera” de G. Călinescu și de rezolvat, la punctul A, mai multe cerințe. La punctul B, ei au avut de redactat un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumenteze dacă ”oamenii trebuie sau nu să exprime recunoștință față de școlile în care au fost formați”, raportându-se atât la informațiile din fragmentul dat, cât și la experiența personală sau culturală.
  • La Subiectul II, candidații au avut de comentat, în minimum 50 de cuvinte, poezia ”A mele visuri…” de Al. Vlahuță, evidențiind relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice.
  • La Subiectul III, elevii de la Real au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularități ale unui text narativ studiat, aparținând lui Liviu Rebreanu sau lui Camil Petrescu. Elevii de la Uman au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularități de construcție a unui personaj dintr-un text narativ studiat, aparținând lui Liviu Rebreanu sau lui Camil Petrescu.

Subiecte Limba și literatura română – Real/Tehnologic, BAC 2023

Barem Limba și literatura română – Real/Tehnologic, BAC 2023

Subiecte Limba și literatura română – Uman/Pedagogic, BAC 2023

Barem Limba și literatura română – Uman/Pedagogic, BAC 2023

Potrivit Ministerului Educației, la proba scrisă de Limba și literatura română s-a înregistrat o rată de participare de 97,6% (118.384 de candidați prezenți dintr-un total de 121.257 de candidați înscriși – toate promoțiile – pentru susținerea acestei probe). Nu s-au prezentat 2.845 de de candidați, iar 28 de candidați au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă.

Examenul de Bacalaureat 2023 continuă marți, 27 iunie, cu proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie), urmată miercuri, 28 iunie, de proba la alegere a profilului și specializării și joi, 29 iunie, de proba scrisă la Limba și literatura maternă.

Probele încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis, în baza unui act de identitate valid, până la ora 8:30.

Pentru redactarea unei lucrări scrise/rezolvarea subiectelor sunt prevăzute trei (3) ore, calculate din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen.

Afișarea rezultatelor inițiale (în centrele de examen și online) va avea loc în data de 3 iulie (până la ora 12:00). Contestațiile pot fi depuse/transmise în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice.

Candidații care contestă rezultatul inițial al evaluării trebuie să completeze, să semneze și să depună/transmită prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.

Afișarea rezultatelor finale este programată în data de 7 iulie (în centrele de examen și online).

Conform Ministerului Educației, peste 130.500 de candidați s-au înscris pentru susținerea probelor scrise din prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2023 (iunie – iulie).

Pentru a promova examenul, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească, cumulat, următoarele condiții:

  • recunoașterea/echivalarea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;
  • susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
  • obținerea unei medii a notelor, la probele scrise, de cel puțin 6.

Calendarul examenului de Bacalaureat 2023

  • 26 iunie 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – probă scrisă
  • 27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – probă scrisă
  • 28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – probă scrisă
  • 29 iunie 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
  • 3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (12:00 – 18:00)
  • 4 – 6 iulie 2023: Soluționarea contestațiilor
  • 7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.