Ce activități vor desfășura elevii în „Săptămâna verde”. Metodologia de organizare a programului, aprobată prin ordin al ministrului Educației

0
Sursa foto: Facebook/ Ministerul Educației - România

Activităţile din „Săptămâna verde” pot fi realizate în școli sau în afara acestora, participarea este obligatorie pentru elevi și cadre didactice, iar programul se desfășoară în conformitate cu un orar special, în fiecare dintre cele 5 zile, prevede Metodologia de organizare a Programului „Săptămâna verde”. Printre activitățile ce pot fi organizate în această săptămână se numără lecții în natură, dezbateri, jocuri de rol, fotografie vorbită, experimente, biblioteci vii, teatru forum, teatru legislativ, voluntariat, expediții și excursii în parcuri naturale și arii protejate.

Metodologia de organizare a programului „Săptămâna verde” a fost aprobată prin ordin al ministrului Educației. Documentul a fost publicat luni, 6 februarie, în Monitorul Oficial (vezi documentul mai jos).

Potrivit ordinului, programul „Săptămâna verde” are o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului şcolar, se desfășoară în baza unei planificări, la decizia fiecărei unităţi de învăţământ (conform structurii anului școlar) și nu se derulează simultan cu Programul național „Școala altfel”.

În acest an școlar, potrivit ordinului privind structura anului școlar 2022-2023, programele „Şcoala altfel” şi „Săptămâna verde” se vor desfăşura între 27 februarie şi 16 iunie, în săptămâni diferite, la decizia fiecărei unităţi de învăţământ.

”În cadrul Programului „Săptămâna verde” se realizează activităţi educaționale care contribuie la prevenirea schimbărilor climatice şi la protejarea mediului. Programul contribuie la dezvoltarea competențelor antepreșcolarilor/preșcolarilor/elevilor de investigare inter-şi transdisciplinară a realităţii înconjurătoare şi formarea unor comportamente responsabile faţă de mediul înconjurător. (…)

În perioada alocată programului „Săptămâna verde” se pot desfășura activități educaționale precum: lecții în natură, dezbateri, jocuri de rol, fotografie vorbită, exerciții de construcție participativă a unor scenarii de viitor, vizionări de documentare, experimente, biblioteci vii, teatru forum, teatru legislativ, proiecte de servicii în folosul comunității, voluntariat, expediții și excursii în parcuri naturale și arii protejate, fără a se limita la acestea”, se arată în metodologie.

Conform documentului, cadrele didactice vor avea acces la o platformă dedicată educației pentru schimbări climatice și pentru mediu. Platforma cuprinde o bibliotecă digitală cu resurse educaționale pe teme de mediu și climă, exemple și oferte de activități, o hartă interactivă a disponibilităților de cazare gratuită din ariile naturale protejate, precum și exemple cu privire la orarul și proiectarea activităților.

Ce mai prevede metodologia:

  • Activităţile cuprinse în programul „Săptămâna verde” sunt implementate/facilitate de cadre didactice în colaborare cu antepreșcolari/preșcolari/elevi, părinţi/reprezentanți legali, reprezentanţi ai instituţiilor, autorităţilor, companiilor sau organizaţiilor nonguvernamentale locale, ţinând cont şi de resursele disponibile în unitatea de învăţământ. Ministerul Educației, în colaborare cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, pot pune, după caz, la dispoziție pe platforma dedicată o serie de materiale utile în realizarea activităților din cadrul programului „Săptămâna verde”.
  • În perioada alocată programului „Săptămâna verde” nu se organizează cursuri conform orarului obişnuit al unităţii de învăţământ. Programul se desfăşoară în conformitate cu un orar special, în fiecare dintre cele 5 zile.
  • Participarea la programul „Săptămâna verde” este obligatorie atât pentru antepreșcolari/preșcolari/elevi, cât şi pentru toate cadrele didactice din unitatea de învăţământ.
  • Activităţile din cadrul programului „Săptămâna verde” se pot realiza în unitatea de învăţământ sau în afara acesteia, respectându-se prevederile legale cu privire la siguranţa antepreșcolarilor/preșcolarilor/elevilor pe durata activității respective.
  • Orice deplasare în afara unităţii de învăţământ trebuie să aibă un caracter educativ. Nu sunt permise deplasări ale antepreșcolarilor/preșcolarilor/elevilor pe durata întregului program (5 zile sau mai mult).
  • În baza instrumentelor şi criteriilor de evaluare agreate, fiecare unitate de învățământ
    selectează o activitate dintre cele desfășurate, cu care să participe la Competiția „Săptămâna verde” desfășurată la nivel județean/al municipiului București, în baza unui regulament elaborat de inspectoratul școlar.
  • Pentru a participa la competiția organizată la nivel județean/al municipiului București,
    unitatea de învățământ transmite electronic, la inspectoratul școlar, dosarul celei mai apreciate activități selectate.
  • În cadrul competiției se selectează și se promovează 5 activități, ca modele de bună practică, care s-au desfășurat în cadrul programului „Săptămâna verde” şi s-au dovedit eficiente în dezvoltarea competențelor privind investigarea inter- şi transdisciplinară a realităţii înconjurătoare şi formarea unui comportament responsabil faţă de mediul înconjurător.

DOCUMENT: Metodologia de organizare a programului „Săptămâna verde”, aprobată prin ordin al ministrului Educației

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.