Reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța nu au fost lăsați să participe la dezbaterea publică privind legile educației: „Cenzura înflorește”

0
Sursa foto: Captură video Facebook/ Asociația Elevilor din Constanța

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) îl acuză pe șeful ISJ Constanța, Sorin Mihai, că nu a permis participarea reprezentanților asociației la dezbaterea organizată luni pe tema proiectului legii învățământului preuniversitar. Asociația critică, într-un comunicat de presă, ”cenzura aplicată elevilor” și solicită demiterea inspectorului școlar general, precum și retragerea proiectului de lege cu care nu sunt de acord.

”Astăzi, 22 august a.c., a avut loc dezbaterea așa-zis publică pe tema Proiectului Legii învățământului preuniversitar, eveniment organizat de Inspectoratul Școlar Județean Constanța în colaborare cu Instituția Prefectului. Această dezbatere a fost anunțată public.

Astfel, 10 reprezentanți ai AEC s-au prezentat la Consiliul Județean pentru a participa la dezbaterea despre legea ce va stabili viitorul elevilor. La sosirea în fața sălii, elevii au fost primiți doar până în prag și întâmpinați de un domn trimis de inspectorul școlar general, Sorin Mihai, pentru a le arăta drumul spre ieșire.

Când elevii au întrebat care este motivul pentru care nu pot intra, răspunsul a fost: ”Dacă așa a spus domnul inspector că nu aveți voie”. Deși au fost dați afară, elevii nu au făcut cale întoarsă, au rămas în fața Consiliului Județean în speranța că vor putea discuta cu inspectorul școlar, dorință care nu s-a materializat”, relatează reprezentanții elevilor în comunicat.

Potrivit sursei citate, elevii doreau să își exprime dezacordul în legătură cu inițiativa legislativă și să participe la discuția despre educația lor, considerând că ”unele dintre propunerile prezentate în proiect nu ar îmbunătății sistemul educațional, chiar dimpotrivă, ar crea haos”.

”Spre exemplu, legalizarea organizării unor examene separate de admitere în colegii, astfel Evaluarea Națională rămânând doar un mijloc de monitorizare a sistemului de educație, însemnând nu numai că absolvenții de clasa a VIII-a ar avea de susținut examene separate, dar se și încurajează corupția și luarea de mită pentru intrarea la liceu și susținerea unor meditații cu profesorii de la colegiul respectiv”, se arată în comunicat.

Mai mult, elevii susțin că la dezbaterea la care ei nu au fost lăsați să participe ”au putut intra doar câțiva invitați selecți, singura tentativă de transparență fiind un live pe Facebook”.

”După cum se poate observa din întâmplările petrecute în această după-amiază, cenzura înflorește, iar Sorin Mihai o ajută să crească. Ținem să amintim că acesta este același Sorin Mihai care în prezent este anchetat penal pentru omisiunea sesizării abuzului sexual dintr-o școală din Constanța și care a susținut, contrar instanței, că nu a fost luată mită pentru transferul de la Colegiul Național ,,Mircea cel Bătrân”. Solicităm retragerea proiectului și demiterea inspectorul școlar general, Sorin Mihai”, spun elevii în comunicat.

Citește și: Scrisoare deschisă: Mai multe organizații cer eliminarea examenului de admitere la colegii din proiectul legii învățământului preuniversitar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.