Consiliul Naţional al Elevilor: Organizarea olimpiadelor şcolare, un test picat de autorităţi. Ministerul Educaţiei să sancţioneze abaterile

0

Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) critică modul în care unele inspectorate şcolare judeţene au organizat etapele naționale ale olimpiadelor școlare și solicită ”verificări complexe în judeţele în care participanţii au sesizat vicii de organizare sau abateri de la normele de bază ale planificării unor astfel de olimpiade şi să ia măsurile care se impun pentru ca astfel de probleme să nu mai fie întâmpinate în viitor”.

Reprezentanții elevilor precizează că, în ultimele zile, mai mulţi elevi care au participat la probele din cadrul etapelor naţionale ale olimpiadelor s-au plâns de locaţiile de cazare care se aflau, într-o mare măsură, într-o puternică stare de degradare, dar şi de meniul pus la dispoziţie care sub nicio formă nu se ridica la minime standarde de calitate.

”După doi ani şcolari în care organizarea concursurilor şi olimpiadelor şcolare a fost suspendată, cu toţii ne-am fi aşteptat ca această revenire la normalitate să se facă într-un mod profesionist. În schimb, elevii olimpici ai României, puternic motivaţi de dorinţa de perfecţionare, au devenit victimele unor decizii logistice nefundamentate şi care au avut un impact negativ asupra experienţelor participanţilor.

Consiliul Naţional al Elevilor condamnă cu fermitate modul în care unele inspectorate şcolare judeţene au decis să organizeze cele mai aşteptate evenimente de către elevii cu rezultate remarcabile la învăţătură, eliminând, în multe situaţii, principiul calităţii din ecuaţie. Elevii reprezentanţi solicită autorităţilor să trateze cu celeritate această speţă şi să desfăşoare verificări complexe în judeţele în care participanţii au sesizat vicii de organizare sau abateri de la normele de bază ale planificării unor astfel de olimpiade şi să ia măsurile care se impun pentru ca astfel de probleme să nu mai fie întâmpinate în viitor”, precizează Consiliul Naţional al Elevilor într-un comunicat de presă, preluat de Agerpres.

Totodată, CNE atrage atenţia asupra necesităţii creşterii finanţării acordate de autorităţile publice locale pentru reabilitarea unităţilor de cazare ale unităţilor de învăţământ preuniversitar, astfel încât condiţiile să ajungă la standardele de calitate pe care orice astfel de clădire ar trebui să le respecte în anul 2022.

De asemenea, elevii spun că susțin ”propunerile de creştere a alocărilor bugetare pentru premiile acordate olimpicilor, respectiv pentru alocaţia zilnică pentru cazare şi hrană” şi ”solicită adoptarea acestor modificări în cel mai scurt timp posibil, pentru a nu mai permite ca alte generaţii de elevi să aibă parte de astfel de condiţii precare”.

„Modul deplorabil în care s-au desfăşurat o parte din etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare ne face să ne punem o întrebare legitimă cu privire la interesul pe care autorităţile, mai ales la nivel local, l-au manifestat faţă de organizarea profesionistă a unor evenimente care ar trebui să promoveze performanţa şcolară la cel mai înalt nivel.

Este imperios ca Ministerul Educaţiei să analizeze rapid şi cu mare atenţie deciziile lipsite de profesionalism ale inspectoratelor şcolare care s-au făcut remarcate prin organizare defectuoasă şi să sancţioneze abaterile de la normele de bază de desfăşurare a olimpiadelor, acolo unde reclamaţiile elevilor, părinţilor şi profesorilor se confirmă. Autorităţile le sunt datoare tinerilor cu rezultate excepţionale, iar eforturile pe care trebuie să le depună pentru a îi sprijini nu mai pot suferi amânare”, a declarat Robert Avram, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Citește și: Premiile elevilor olimpici ar putea fi majorate. Ministrul Educației vrea ca premiul I să fie de 1.000 de lei, față de 300 de lei în prezent

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.