Masca de protecție nu mai este obligatorie în spațiile închise. Ministerul Sănătății recomandă însă purtarea acesteia în școli

0

Masca de protecție nu mai este obligatorie începând de miercuri în spațiile deschise și închise, odată cu ridicarea stării de alertă în țara noastră, însă Ministerul Sănătății recomandă purtarea acesteia în continuare în școli, atât de către elevi, cât și de către personalul didactic și nedidactic, a anunțat, marți, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

​Guvernul a decis să nu prelungească starea de alertă în țara noastră începând cu data de 9 martie, ceea ce înseamnă că ”toate restricțiile vor fi ridicate”, a precizat Alexandru Rafila, într-o conferință de presă.

Acesta a arătat că una dintre măsurile la care se renunță este purtarea măștii de protecție. ”Utilizarea măștii de protecție atât în spațiile exterioare, cât și în spațiile interioare nu va mai fi obligatorie”, a spus ministrul.

Ministerul Sănătății face totuși o serie de recomandări, între care și cea a purtării măștii de protecție în unitățile de învățământ.

”Continuăm să recomandăm purtarea măștii de protecție în spațiile deschise aglomerate, de exemplu în piețe, în mijloacele de transport în comun, în spațiile închise, inclusiv în unitățile sanitare (…), în grădinițe, în școli și în universități, atât pentru personalul didactic și nedidactic, cât și pentru elevi”, a declarat Alexandru Rafila.

Pe de altă parte, ministrul Sănătăţii a arătat că, după ridicarea restricţiilor, persoanele diagnosticate trebuie să se izoleze la domiciliu, acesta fiind un element de „bun-simţ”, însă nu vor mai fi controlate şi amendate de către autorităţi.

Întrebat dacă în cazul apariției mai multor cazuri de COVID într-o clasă, cursurile vor continua în format fizic ori în sistem online, ministrul Sănătății a spus că ”în funcție de contextul epidemiologic, o anumită clasă poate să își înceteze activitatea, dar nu vom mai întrerupe cursurile în întreaga școală”. Copiii bolnavi vor fi izolați, dacă sunt însă foarte multe cazuri într-o clasă, sigur că se poate lua decizia de către inspectoratul școlar, împreună cu DSP, ca în clasa respectivă, pentru un anumit interval de timp, cursurile să se suspende”, a completat Alexandru Rafila.

Întrebat de asemenea dacă testele de salivă vor mai fi folosite în școli, Alexandru Rafila a arătat că ”Ministerul Sănătății nu a fost participant nici la organizarea campaniei de testare, nici la achiziția testelor, nici la distribuția acestor teste”: ”Cred că fiecare minister trebuie să aibă responsabilitatea activităților pe care le desfășoară. În mod evident, se poate continua în fiecare zi cu evaluarea copiilor (…), dacă mai au teste să le utilizeze, nu este niciun fel de problemă. În contextul în care s-a luat decizia de a nu se mai prelungi starea de alertă, și utilizarea acestor teste în școli, care au o sensibilitate destul de scăzută, probabil că este destul de limitată.”

Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) a cerut, marți, ca restricţiile în școli să fie ridicate treptat, iar ”noile măsuri să fie anunţate în timp util” pentru ca ”atât şcolile, cât şi elevii şi cadrele didactice să poată acţiona preventiv”.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, la finalul săptămânii trecute, că starea de alertă nu va mai fi prelungită în România după data de 8 martie. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat luni, pentru HotNews, că ridicarea stării de alertă în România, începând de miercuri, va însemna pentru elevi și profesori ridicarea tuturor restricțiilor, dar și a facilităților în școli. Masca de protecție nu va mai fi obligatorie și nu vor mai fi posibile predarea și examinarea online.

Citește și: Ministrul Educației: Universităţile vor reveni de miercuri la cursuri cu prezență fizică. Dacă nu este posibil imediat, pot decide o perioadă de tranziţie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.