Blind Date with a Book. Provocarea profesoarei Oana Dima pentru elevii din Mărășești, județul Vrancea: „Îndrăgostește-te de o carte!”

1

Oana Dima, profesoară de limba franceză la Școala Gimnazială „Ecaterina Teodoroiu” din Mărășești, județul Vrancea, a organizat săptămâna aceasta „Blind Date with a Book” – „Îndrăgostește-te de o carte!”, un eveniment destinat elevilor de gimnaziu, aflat la a doua ediție. Profesoara a pregătit 37 de cărți, le-a învelit astfel încât să nu se vadă coperta și a lipit post-it-uri pe care a scris câteva informații despre cartea respectivă sau despre autor. Elevii au venit pe rând, pe clase, au citit indiciile și au ales cartea care li s-a părut cea mai interesantă.

”M-a surprins curiozitatea lor, ei au citit absolut toate post-it-urile și au ales cu inima. Înainte de a ieși din clasă, fiecare elev a lipit pe ușă post-it-ul cu informațiile despre carte astfel încât să rezumăm într-o manieră colorată întâlnirea cu cărțile. Pe fiecare carte am scris un mesaj: <Sper să te îndrăgostești de această carte!>. Mi-ar fi plăcut să realizez semne de carte care să le amintească cu drag de acest eveniment, dar, din păcate, timpul nu mi-a permis”, povestește profesoara Oana Dima.

37 de elevi din clasele V-VIII au participat la întâlnirea cu cărțile și – mărturisește profesoara – ”au fost extrem de încântați și de nerăbdători”: ”Întâlnirea trebuia să aibă loc pe 14 februarie, de Sfântul Valentin, doar că, din anumite motive de sănătate, nu am reușit să o organizez. Am reprogramat evenimentul pe 17 februarie. A avut succes, am simțit acest lucru în privirile elevilor și în zâmbetele lor ascunse pe sub măști.”

„- Doamna, cărțile sunt ale noastre? Nu trebuie să vi le returnăm? Le putem lua acasă?” (elevă în clasa a VI-B)

„- Doamna, este foarte frumoasă cartea pe care mi-am ales-o! Sunt extraordinare aventurile lui Alice!” (elev în clasa a V-a B)

„- De-abia aștept să ajung acasă și să citesc această carte!” (elevă în clasa a VI-a B)

Profesoara spune că prin toate activitățile pe care le desfășoară în școală, inclusiv această mică „îndrăgosteală”, își dorește să îi atragă pe elevi spre lectură, cărți, bibliotecă. ”Elevii primesc gratis o carte pe care trebuie să o citească, iar după ce au terminat-o, să facă schimb cu un alt elev, deci să lectureze o nouă carte. Prin lecturi frumoase, ușoare, captivante, încerc să îi conectez pe copii cu lumea fascinantă a poveștilor, a personajelor memorabile, îmi doresc să nu privească cititul ca pe o obligație din partea profesorului, ci ca pe o activitate extrem de plăcută. Mereu le spun elevilor mei: <Cărțile ne fac mai deștepți, mai buni, mai răbdători, mai puternici, deci să citim!>

Îmi desfășor activitatea într-un mediu defavorizat, deci sunt conștientă că acești elevi nu au posibilități materiale pentru a-și cumpăra cărți. Fie ca această carte, pe care ei și-au ales-o cu inima, să fie prima lor carte dintr-o mică bibliotecă pe care și-o pot construi acasă, singuri, în timpul anilor de școală”, declară Oana Dima.

La inițiativa profesoarei Oana Dima, „Blind Date with a Book” a fost organizat și la Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu” din Mărășești, fiind pus în practică de către profesorul documentarist din cadrul CDI. 30 de cărți au ajuns la elevii de gimnaziu și alte 30 la elevii de liceu.

Pe 24 februarie, de Dragobete, profesoara va organiza partea a doua a evenimentului, dedicat de data aceasta profesorilor. ”Cadrele didactice de la școala noastră – Școala Gimnazială <Ecaterina Teodoroiu>, de la Liceul Tehnologic <Eremia Grigorescu> și de la Grădinița <Lizuca> se vor îndrăgosti de o carte. Sperăm să fie un eveniment memorabil”, precizează Oana Dima.

Sursa foto: Arhiva personală – prof. Oana Dima

Citește și:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.