Sorin Cîmpeanu: Nu îmi doresc să mai trecem școala în online și nici să modificăm structura anului școlar/Aș fi preferat să existe teste în școli

0

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, duminică seara, la Digi 24, că nu își dorește încă o schimbare a structurii anului școlar în curs și nici ca școala să mai treacă în online, o astfel de măsură – a mutării orelor în online – putând fi luată doar dacă este susținută de Ministerul Sănătății și INSP, în funcție de evoluția epidemiologică.

”Ca ministru al Educației, nu îmi doresc să mai trecem școala în online, înainte de a fi pregătiți pentru predarea online. (…) Eu ca ministru al Educației, nu doresc să mai modificăm structura anului școlar. Deja am făcut o modificare. Am avut o vacanță forțată, forțată de evoluția epidemiologică. Ne-a creat foarte multe probleme. A trebuit să micșorăm cu o săptămână vacanța de iarnă pentru gimnaziu și liceu, este problema vacanței intersemestriale care nu mai există. Deja avem suficient de multe probleme ca să mai modificăm încă o dată structura anului școlar.

Pe de altă parte, avem date limită, examene naționale – Bacalaureat și Evaluare Națională, care nu trebuie să fie schimbate, trebuie să se deruleze în zilele care sunt deja cunoscute de către elevi. Ca ministru al Educației, nu vreau să schimb structura anului școlar”, a spus Sorin Cîmpeanu, întrebat dacă este posibil ca structura anului școlar să fie schimbată ori școala să treacă în online, în cazul care se adeverește cel mai sumbru scenariu al valului 5 al pandemiei.

Ministrul Educației a arătat că, potrivit anunțului făcut de Ministerul Sănătății, ”nu se pune problema trecerii în online a școlilor atâta vreme cât, chiar dacă vom avea o creștere a numărului de cazuri, acestea nu vor fi grave, nu vor fi cazuri care să necesite spitalizare”.

”Ca ministru al Educației, nu doresc trecerea în online pentru că au fost pierderi imense din perspectiva educației. (…) Nu voi propune (n.red. – modificarea cadrului legal pentru trecerea școlilor în online) dacă Ministerul Sănătății nu ne va informa cu privire la un potențial pericol. Evident că dacă vom primi o astfel de informare, vom propune în regim de urgență modificarea cadrului legal pentru a se putea trece în online. Dar până nu primim informare de la INSP – Ministerul Sănătății că este nevoie de o astfel de măsură, nu vom face această propunere”, a insistat Sorin Cîmpeanu.

Pe de altă parte, întrebat dacă luni se vor întoarce elevii în siguranță la școală, ministrul a răspuns: Aș fi preferat să existe teste în școli. Am cerut de mult timp să existe teste în școli. Am fost informați însă de către IGSU că, din cauza unei contestații, procedura de achiziție a fost blocată. (…) Noi cerem în continuare și așteptăm să fie teste în școli.”

Sorin Cîmpeanu a mai precizat că, luni, va avea întâlniri cu reprezentanții părinților și ai elevilor, dar și discuții cu inspectorii şcolari generali în contextul reluării cursurilor de către preşcolari şi elevii din învăţământul primar.

”Recomandarea este foarte clară nu numai pentru elevi şi profesori, ci şi pentru părinţi de a nu îşi trimite copiii la şcoală dacă au cele mai mici simptome specifice. Respectarea regulilor de protecţie sanitară este esenţială în şcoli, purtarea măştii de protecţie”, a mai spus ministrul Educației.

Citește și: Elevii din clasele primare se întorc luni la școală. Următoarea vacanță va fi în perioada 15 aprilie – 1 mai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.