Consiliul Naţional al Elevilor: Măsura de stabilire a unui prag vaccinal pentru deschiderea școlilor e necesară, dar nu suficientă

0

Consiliul Naţional al Elevilor atrage atenţia asupra faptului că măsura de stabilire a unui prag vaccinal e necesară, dar nu suficientă, având în vedere faptul că decizia privind deschiderea unei şcoli cu prezenţă fizică ar trebui să depindă de mai mulţi parametri, precum incidenţa de la nivel local, infrastructura sanitară, capacitatea de testare şi de menţinere a distanţării fizice, relatează Agerpres.

„De aceea, solicităm autorităţilor sanitare să dezvolte un algoritm în baza căruia şcolile să decidă în ce format vor continua cursurile, luând în calcul mai mulţi factori, inclusiv vaccinarea din rândul personalului”, se arată într-un comunicat al Consiliului Naţional al Elevilor.

În opinia Consiliului Naţional al Elevilor, „redeschiderea şcolilor cu prezenţă fizică impune şi o serie de măsuri de prevenţie şi de protecţie suplimentare, cum ar fi testarea periodică a tuturor elevilor şi profesorilor, lucru care nu va fi posibil în următoarele săptămâni, având în vedere tergiversarea procedurii de licitaţie, achiziţie şi livrare a testelor non-invazive pe bază de salivă, dar şi a publicării unor proceduri clare referitoare la modalitatea de administrare a acestora”.

Comunicatul Consiliului Național al Elevilor:

”Vaccinarea personalului din învăţământ nu este suficientă!

În cursul zilei de joi, preşedintele României şi ministrul educaţiei au anunţat că redeschiderea şcolilor începând cu data de 8 noiembrie va depinde de un prag de 60% de vaccinare în rândul personalului din învăţământ, cu menţinerea celorlalte criterii de stabilire a scenariului online, aşa cum a fost şi până acum.

Consiliul Naţional al Elevilor atrage atenţia asupra faptului că măsura de stabilire a unui prag vaccinal e necesară, dar nu suficientă, având în vedere faptul că decizia privind deschiderea unei şcoli cu prezenţă fizică ar trebui să depindă de mai mulţi parametri, precum incidenţa de la nivel local, infrastructura sanitară, capacitatea de testare şi de menţinere a distanţării fizice etc. De aceea, solicităm autorităţilor sanitare să dezvolte un algoritm în baza căruia şcolile să decidă în ce format vor continua cursurile, luând în calcul mai mulţi factori, inclusiv vaccinarea din rândul personalului.

De asemenea, redeschiderea şcolilor cu prezenţă fizică impune şi o serie de măsuri de prevenţie şi de protecţie suplimentare, cum ar fi testarea periodică a tuturor elevilor şi profesorilor, lucru care nu va fi posibil în următoarele săptămâni, având în vedere tergiversarea procedurii de licitaţie, achiziţie şi livrare a testelor non-invazive pe bază de salivă, dar şi a publicării unor proceduri clare referitoare la modalitatea de administrare a acestora. Astfel, solicităm imperios autorităţilor responsabile să trateze situaţia cu celeritate, în beneficiul elevilor şi profesorilor din România, care au nevoie de spaţii sigure pentru desfăşurarea activităţii didactice.

„Ne aflăm, din nou, în situaţia în care şcolile nu sunt pregătite nici pentru cursuri online, nici pentru cursuri în format fizic. Mai sunt doar două zile până la începerea şcolii, ordinul comun al Ministerului Educaţiei şi al Ministerului Sănătăţii nu a fost semnat, iar cadrul legal nu există la acest moment. Şcoala are nevoie de predictibilitate, de asumare şi de măsuri racordate la realitate, nu de hotărâri luate de dragul de a fi luate.”, a declarat Silviu Morcan, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.”

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.