Sorin Cîmpeanu: Se conturează un prag de vaccinare de 60% în rândul personalului şcolii, pentru a funcţiona cu prezenţă fizică

0

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a precizat, joi, că pragul de vaccinare în rândul personalului școlii, luat în calcul pentru desfășurarea orelor cu prezență fizică, este de 60%, însă o decizie finală va fi comunicată vineri. În paralel cu această condiție, a spus ulterior ministrul, vor rămâne în vigoare toate regulile prevăzute acum în ordinul comun, inclusiv posibilitatea ca școlile să solicite inspectoratelor școlare trecerea în online.

„Conform discuţiilor de până acum, se conturează un prag de vaccinare de 60% în rândul personalului şcolii, pentru a funcţiona cu prezenţă fizică. Decizia finală se va anunţa mâine, la ora 10,00, la sediul Ministerului Educaţiei”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

”Într-adevăr, pragul de 60% este acela care se conturează în urma discuțiilor cu INSP, Ministerul Sănătății, CNSU și cu toți cei implicați în decizie. De altfel, acest prag de 60% a fost și o solicitare a reprezentanților profesorilor, prin sindicatele din învățământul preuniversitar și a reprezentanților elevilor, prin Consiliul Național al Elevilor.

Această valoare de 60% va trebui să fie confirmată într-o hotărâre CNSU și, mai apoi, să facă obiectul modificării și completării ordinului comun ministrul Educației – ministrul Sănătății. Am anunțat deja că toate aceste lucruri ar trebui să se întâmple în așa fel încât mâine, în cursul dimineții, să putem anunța regulile clare pe care vor funcționa școlile din România”, a precizat ministrul Educației, ulterior, la Antena 3.

Sorin Cîmpeanu a mai arătat că, potrivit raportărilor de vineri privind rata de vaccinare în toate școlile și grădinițele din România, ”peste 60% rată de vaccinare se încadrează 54% din școlile și grădinițele din România”.

54% din școlile și grădinițele din România, conform raportării de vinerea trecută, îndeplineau această condiție. În paralel cu această condiție, vor rămâne în vigoare toate regulile din ordinul comun ministrul Educației – ministrul Sănătății. Practic, la apariția unui caz de infectare într-o clasă, se suspendă prezența fizică în clasă. La apariția unui număr mai mare de jumătate din numărul de clase din școală se suspendă prezența fizică în întreaga școală.

De asemenea, în paralel cu aceste reguli, dacă o școală, chiar dacă are o rată de vaccinare mai mare de 60%, 70-80-90%, are motive pentru care consideră, prin Consiliul de Administrație, că nu poate asigura protecția sanitară solicită trecerea în online, iar solicitarea va fi aprobată de Inspectoratul Școlar Județean”, a adăugat Sorin Cîmpeanu.

Într-o altă intervenție televizată, ministrul Educației a explicat că modul de funcționare a școlilor rămâne în continuare decuplat de rata de infectare dintr-o localitate. ”Atâta vreme cât singurul criteriu care se adaugă la ordinul de ministru este rata de vaccinare înseamnă că rămâne în continuare această decuplare de rata de incidență, dar Consiliul de Administrație al școlii va aprecia dacă, în funcție de toți parametrii pe care îi ia în calcul, face sau nu face solicitare către inspectoratul școlar pentru începere în regim online”, a precizat Sorin Cîmpeanu la Digi 24.

Ministrul a mai spus că, după validarea pragului de vaccinare de 60% de către CNSU, în prima parte a zilei de vineri va fi semnat odinul comun, astfel încât vineri după-amiază în toate şcolile să fie convocate Consiliile de Administraţie pentru a actualiza, dacă este cazul, rata de vaccinare.

”Consiliul de Administrație al școlii constată că a depășit pragul minim definit în ordinul comun Educație-Sănătate care este obligatoriu pentru toate unitățile de învățământ, de stat sau private, și intră în prezență fizică. Celelalte reglementări din ordinul comun rămân neschimbate, se adaugă doar acest criteriu suplimentar, celelalte rămân. (…) Vor avea în continuare posibilitatea ca pe baza articolului 3,2 din ordinul de ministru, Consiliul de Administrație, chiar dacă are o rată de vaccinare de 70-80-90%, dacă are motive de infrastructură sau de resursă umană – un număr prea mare de profesori infectați, spre exemplu, poate solicita începerea școlii în sistem online. Poate solicita acest lucru, iar inspectoratul școlar va aproba, cum a aprobat și până acum toate cererile”, a precizat ministrul.

Acesta a mai spus că, în școlile cu rata de vaccinare sub 60%, ”sub nicio formă” nu vor fi organizate cursuri cu prezență fizică.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi, că vacanţa şcolară nu va fi prelungită, iar elevii se vor întoarce fizic la şcoală, acolo unde condiţiile epidemiologice şi sanitare permit acest lucru. Șeful statului a precizat însă că va fi introdusă o nouă condiţie pentru ca şcolile să poată funcţiona cu prezență fizică, respectiv gradul de vaccinare a personalului din unitatea de învăţământ.

La începutul acestei săptămâni, Ministerul Educaţiei a cerut tuturor unităţilor de învăţământ și inspectoratelor școlare să afișeze pe site-ul propriu rata de vaccinare în rândul personalului angajat, cu respectarea regulilor GDPR.

”S-ar putea ca acest factor să fie luat în considerare atunci când se va stabili posibilitatea de funcţionare a şcolii cu prezenţă fizică, dincolo de alţi factori, dar asta va face obiectul unor discuţii împreună cu autorităţile sanitare”, declara luni, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Citește:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.