Sorin Cîmpeanu: Elevii de gimnaziu și liceu vor începe școala pe 3 ianuarie. În cele două săptămâni din ianuarie se vor da teze, cu prezență fizică

0

​Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, marți, că cele două săptămâni de vacanță suplimentară se vor recupera în luna ianuarie, cu prezență fizică, între 3 și 14 ianuarie pentru elevii de gimnaziu și liceu și între 10 și 14 ianuarie pentru cei din ciclul primar. Semestrul I se va încheia pe 14 ianuarie, a explicat ministrul, iar în cele două săptămâni din ianuarie, elevii de gimnaziu și liceu vor susține tezele, cu prezență fizică. Semestrul II va începe pe 17 ianuarie, iar săptămâna ”Școala Altfel” va fi transformată în săptămână de cursuri. Decizia finală va fi anunțată pe 5 noiembrie, când va fi emis ordinul pentru modificarea structurii anului școlar.

Ministrul Educației a explicat pentru HotNews.ro cum vor fi recuperate cele două săptămâni de vacanță: ”Dacă elevilor de gimnaziu și liceu le dai două săptămâni de vacanță în semestrul I, trebuie să recuperezi două săptămâni în semestrul I. Acele două săptămâni vor fi 3-14 ianuarie. Și ai încheiat cele 14 săptămâni din semestrul I.

Pentru grădiniță și primar, ai pierdut o singură săptămână, care va fi suplinită de săptămâna 10-14 ianuarie. Și ai închis și pentru ei semestrul I la 14 săptămâni. (…) Se poate spune și așa, se decalează începutul semestrului II. Avem o cerere pe care eu înțeleg să o susțin – să păstrăm datele pentru examenele naționale. Deci avem nevoie de recuperarea unei săptămâni din semestrul II, pentru a avea 20 de săptămâni din semestrul II. Singura variantă este aceea de a acorda o săptămână de școală în loc de Școala Altfel.”

Ulterior, Sorin Cîmpeanu a precizat la Digi 24 că Ministerul Educației a agreat propunerea Consiliului Național al Elevilor pentru recuperarea celor două săptămâni de vacanță.

”Este o propunere a Consiliului Național al Elevilor, propunere pe care Ministerul Educației a îmbrățișat-o pentru a recupera cele două săptămâni de vacanță suplimentară sau, mai exact, pentru a transforma două săptămâni de vacanță suplimentară între 25 octombrie și 5 noiembrie în două săptămâni de școală în luna ianuarie, între 3 ianuarie și 14 ianuarie. Cred că este ușor de ales. Fiecare zi de școală cu prezență fizică este importantă. În loc să trecem în online, am dat această vacanță suplimentară care se transformă în două săptămâni de școală cu prezență fizică.

Doar elevii din gimnaziu și liceu vor începe școala pe 3 ianuarie și vor face școală două săptămâni, până vineri, 14 ianuarie. Elevii din învățământul primar și copiii din grădinițe, pentru că oricum aveau o săptămână de vacanță în octombrie, nu au nevoie să vină la școală mai devreme, pe 3 ianuarie, ci vor veni tot pe 10 ianuarie, așa cum știau, până pe 14 ianuarie, când vor încheia semestrul I.

Cu alte cuvinte, semestrul I avea 14 săptămâni de cursuri și va avea 14 săptămâni de cursuri. Cele două săptămâni de vacanță suplimentară sunt recuperate în ianuarie. Elevii din învățământul primar aveau aceeași durată a cursurilor pe care o au și acum. Semestrul II, foarte important, avea 20 de săptămâni și va avea tot 20 de săptămâni.

Am spus că vacanța suplimentară este de maximum 2 săptămâni pentru că atât se poate recupera, fără să muți datele examenelor naționale care rămân la locul lor, așa cum sunt cunoscute, la datele cunoscute de multă vreme”, a spus ministrul Educației.

În ceea ce privește formatul în care se vor relua cursurile pe 8 noiembrie, fizic sau online, Sorin Cîmpeanu a spus că sunt mai multe șanse pentru școala online. ”Sunt sigur că nu voi mai propune, ca ministru al Educației, un plus de vacanță suplimentară pentru simplul motiv că ea nu mai poate fi recuperată. Calendarul este fix și atunci pe data de 8 noiembrie școala va începe. Ipoteza de bază este școală cu prezență fizică, dar dacă nu vom putea din cauza numărului de infectări, singura variantă care rămâne este școală online. Alte variante nu sunt. Vacanță nu, prezență fizică ne dorim, dar dacă nu va putea să fie, rămâne doar a treia variantă – școala online, cu pierderile de rigoare.(…)

Mă tem foarte tare că vom avea probleme cu prezența fizică din cauza numărului de infectări care se va păstra la un nivel ridicat. Și atunci, sunt poate mai multe șanse pentru online, dar am spus că acest lucru va fi anunțat în data de 5 noiembrie, când voi semna și ordinul de ministru cu modificarea structurii anului școlar, pentru că în 5 noiembrie vom ști exact numărul de infectări și situația epidemiologică, nu vom merge pe supoziții cum mergem astăzi.”

Ministrul Educației a mai anunțat că, în ianuarie, elevii de gimnaziu și liceu vor susține tezele. ”În acele două săptămâni din ianuarie se vor da teze, cu prezență fizică, pentru că teza este ultimul bastion în calea lipsei de relevanță a notelor”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Structura anului școlar 2021-2022 în vigoare:

Semestrul I

  • Cursuri: luni, 13 septembrie 2021 – miercuri, 22 decembrie 2021
  • În perioada 25-31 octombrie 2021, elevii claselor din învățământul primar și copiii din grupele din învățământul preșcolar sunt în vacanță.
  • Vacanța de iarnă: joi, 23 decembrie 2021 – duminică, 9 ianuarie 2022.

Semestrul al II-lea

  • Cursuri: luni, 10 ianuarie 2022 – joi, 14 aprilie 2022
  • Vacanță de primăvară: vineri, 15 aprilie 2022 – duminică, 1 mai 2022
  • Cursuri: luni, 2 mai 2022 – vineri, 10 iunie 2022
  • Vacanța de vară: sâmbătă, 11 iunie 2022 – data din septembrie 2022 la care încep cursurile anului școlar 2022 – 2023.
    • Programul naţional „Şcoala altfel”: 8 – 14 aprilie 2022.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.