Elevii cer menținerea calendarelor examenelor naţionale în forma cunoscută şi a datei de finalizare a cursurilor în acest an școlar

0

Consiliul Naţional al Elevilor a transmis, joi, că autorităţile trebuie să clarifice modul în care va fi modificat anul şcolar în curs și că nu este de acord cu o prelungire a vacanţei de două săptămâni sau cu o trecere unitară, la nivel naţional, în scenariul online. ”Solicităm să se aibă în vedere menţinerea calendarelor examenelor naţionale în forma cunoscută în prezent, precum şi a datei de finalizare a cursurilor în anul şcolar 2021-2022”, spun reprezentanții elevilor.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, miercuri, că toţi elevii din România vor avea o vacanţă timp de două săptămâni, începând din data de 25 octombrie.

”Este evident că autorităţile trebuie să clarifice modul în care va fi modificat anul şcolar în curs, dar şi să prezinte de urgenţă situaţia infrastructurii din unităţile de învăţământ (dotarea cu teste non-invazive), precum şi alte eventuale măsuri complementare care pot suferi modificări, incluzând calendarul susţinerii examenelor naţionale.

Consiliul Naţional al Elevilor solicită Ministerului Educaţiei să convoace de urgenţă o şedinţă cu partenerii de dialog social, astfel încât să se poată stabili modificările survenite ca rezultat al impunerii unei vacanţe de două săptămâni. De asemenea, solicităm ca, în orice fel de ipoteză de lucru, să se aibă în vedere menţinerea calendarelor examenelor naţionale în forma cunoscută în prezent, precum şi a datei de finalizare a cursurilor în anul şcolar 2021-2022”, se arată într-un comunicat al Consiliului Național al Elevilor.

În acelaşi timp, dacă semestrul I va fi micşorat cu două săptămâni, iar orele se vor recupera în semestrul al II-lea, Ministerul Educaţiei trebuie să adopte o derogare de la dispoziţia referitoare la numărul minim de note la o disciplină, pentru a nu aduce elevii şi profesorii în ipostaza de a forţa metodele de evaluare în mod inutil, având în vedere că nu vor fi fost parcurse toate conţinuturile curriculare”, mai spun elevii.

Pe de altă parte, CNE solicită ca, după cele două săptămâni de vacanţă, ”autorităţile să asigure un cadru legal unitar şi predictibil pentru funcţionarea şcolilor, precum şi să asigure testarea non-invazivă a elevilor şi a personalului din învăţământ de cel puţin două ori pe săptămână, fără să mai tergiverseze în mod vădit procedura de licitaţie şi de achiziţie”.

”Nu ne putem asuma ca, după o astfel de măsură de compromis, şcolile să fie în continuare nepregătite pentru desfăşurarea actului educaţional faţă în faţă. Totodată, ne manifestăm dezacordul cu privire la o prelungire a acestei vacanţe de două săptămâni sau cu o trecere unitară, la nivel naţional, în scenariul online, având în vedere faptul că pierderile generate de astfel de măsuri vor fi imense, imposibil de recuperat pe parcursul acestui an şcolar”, se mai arată în comunicat.

„Este vital ca decidenţii să nu se ascundă sub pretextul vacanţei forţate, ci să se folosească de această perioadă pentru a finaliza achiziţia de teste non-invazive şi pentru a stabili un set de norme foarte clare după care să funcţioneze şcolile. Nu trebuie să devină o obişnuinţă să facem loc unor măsuri de compromis doar pentru că nu suntem niciodată pregătiţi de situaţii iminente care nu întârzie să apară. A trecut vremea în care trebuia adaptată situaţia din teritoriu la infrastructura existentă – de acum, trebuie să se întâmple exact invers, aşa cum e firesc”, a declarat Silviu Morcan, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.