Școlile rămân deschise, indiferent de rata de infectare din localitate. CNSU a eliminat pragul de 6 la mie. Urmează ordinul comun – document

0

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a decis, joi seara, ca școlile să rămână deschise indiferent de rata de infectare din localitate. A fost eliminat astfel pragul de 6 la mie de la care școlile intrau în online. Pentru ca măsura să intre în vigoare, miniștrii Educației și Sănătății vor modifica ordinul comun în care erau prevăzute scenariile de funcționare a școlilor. ”Școlile se decuplează de incidență, dar în fiecare școală în parte se vor lua diferite decizii. Ele vor funcționa atât timp cât nu sunt persoane infectate în acea școală”, a explicat premierul Florin Cîțu.

Potrivit hotărârii CNSU, antepreșcolarii, preșcolarii și elevii vor merge fizic la cursuri indiferent de rata de incidență din localitate, iar miniștrii Educației și Sănătății urmează să stabilească, prin ordinul comun, ”modalitățile de adoptare a deciziilor de suspendare a prezenței fizice la cursuri, a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, în funcție de cazurile confirmate la nivel de clasă/școală”.

De asemenea, CNSU ”propune utilizarea în unitățile de învățământ a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă, pentru elevi și preșcolari, personal didactic, didactic auxiliar și nedidactic”.

Ce prevede hotărârea adoptată, joi seara, de CNSU în ceea ce privește școlile:

  • ”Se abilitează Ministerul Educației și Ministerul Sănătății în vederea modificării Ordinului comun nr. 5.196/1.756/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, în sensul:
    a) permiterii participării zilnice, cu prezență fizică la cursuri, a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, indiferent de rata de incidență cumulată cu respectarea tuturor normelor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2;
    b) stabilirii modalităților de adoptare a deciziilor de suspendare a prezenței fizice la cursuri, a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, în funcție de cazurile confirmate la nivel de clasă/școală;
  • Se propune utilizarea în unitățile de învățământ a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă, pentru elevi și preșcolari, personal didactic, didactic auxiliar și nedidactic, în scopul monitorizării permanente și eficiente a riscului epidemiologic la nivelul acestora concomitent cu intensificarea acțiunilor de control desfășurate de instituțiile abilitate pentru verificarea respectării normelor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2.
  • Se abilitează Ministerul Sănătății să identifice, prin Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România, testele rapide antigen COVID-19 din salivă, introduse pe piața Uniunii Europene cu respectarea cerințelor de reglementare aplicabile și să comunice Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate aceste cerințe de reglementare, precum și cerințele minime de performanță necesar a fi îndeplinite.”

DOCUMENT: Citiți aici Hotărârea nr. 76 a CNSU

Decizia CNSU va fi urmată de o hotărâre de Guvern și de modificarea ordinului comun al miniștrilor Educației și Sănătății. Odată publicat ordinul în Monitorul Oficial, noile reguli vor intra în vigoare. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, declara, joi, că acest lucru ar urma să se întâmple vineri seara sau, cel târziu, sâmbătă, astfel încât elevii care învață în online, dar care nu au cazuri de infectare în clasă, să se întoarcă de luni la școală.

”Copilul netestat rămâne în online”

Premierul Florin Cîţu a declarat, joi seara, la TVR 1, că potrivit deciziei CNSU, școlile ”se decuplează de incidență, dar în fiecare școală în parte se vor lua diferite decizii”. ”Deci ele vor funcționa atât timp cât nu sunt persoane infectate în acea școală sau un anumit număr de persoane. Se vor face teste și vom monitoriza săptămânal”, a arătat premierul.

Acesta a mai precizat că Ministerele Sănătăţii şi Educaţiei vor decide dacă testarea în școli cu teste noninvazive se va face o dată sau de două ori pe săptămână: ”Am spus acolo (n.red. – în hotărârea CNSU) că școlile rămân cu prezenţă fizică (peste 6 la mia de locuitori – n.red.) şi vor fi acele teste noninvazive care se vor face şi decizia va fi de la Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei, dacă de două ori pe săptămână sau o dată pe săptămână.”

Întrebat ce se va întâmpla dacă părinţii vor refuza testarea chiar şi cu testele din salivă, Florin Cîțu a răspuns: „Eu sper să nu existe această situaţie. Sunt teste simple. Noi încercăm să oferim toate variantele ca şcoala să meargă în continuare cu prezenţă fizică. Dacă cineva nu vrea să-şi testeze copilul la şcoală, poate să o facă în altă parte, unde are încredere să-l testeze. (…) Copilul netestat rămâne în online.”

Șeful Executivului a mai arătat că, în şcolile cu personal medical, testele vor fi realizate de către acesta, iar unitățile care nu au cabinete medicale pot să ceară susţinerea DSP-urilor. Premierul a adăugat că se va urgenta procedura de achiziţie ”pentru a avea testele cât mai rapid”.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.