Iohannis susține deschiderea noului an școlar cu prezență fizică: Școala online nu poate înlocui şcoala în format fizic, decât pe perioade scurte

0

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, că declaraţia ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, privind deschiderea anului şcolar 2021-2022 cu prezenţă fizică este ”logică”. ”Toată lumea să-şi facă treaba, să existe dezinfectant, unde există anumite suspiciuni să se facă testări, să fie încurajaţi oamenii să se vaccineze şi să începem şi şcoala şi anul universitar în format fizic şi sper să îl şi terminăm aşa”, a spus șeful statului.

Este clar: şcoala online nu poate înlocui şcoala în şcoală, deci în format fizic, decât pe anumite perioade scurte. Noi nu suntem acum la începutul pandemiei. Eu vreau să cred că suntem spre sfârşitul pandemiei şi toată lumea ştie ce măsuri sunt rezonabile, ce se poate face şi cum se poate gestiona pandemia. Noi am gestionat-o şi când nu am avut vaccin şi am început şcoala în format fizic şi am mers bine până când valul trei ne-a obligat să trecem în online. Lucrurile nu sunt nici noi, nici necunoscute.

Dacă este adevărat ce ziceţi, că în anumite şcoli nu sunt materiale, dezinfectanţi poate ar trebui schimbat directorul. Oricine răspunde de o instituţie publică ştie între timp care sunt măsurile de igienă, cum se tratează şi lucrurile momentan sunt în zona verde, ca să mă exprim aşa.

Sigur, avem o creştere a numărului de infectări, dar suntem departe de un val mare, sper să rămânem aşa departe, mai ales dacă ne vaccinăm şi atunci declaraţia ministrului mi se pare logică, adică toată lumea să-şi facă treaba, să existe dezinfectant, unde există anumite suspiciuni să se facă testări, să fie încurajaţi oamenii să se vaccineze şi să începem şi şcoala şi anul universitar în format fizic şi sper să îl şi terminăm aşa”, a afirmat şeful statului, citat de Agerpres.

El a subliniat că, dacă va fi vorba de un val patru mai intens al pandemiei, se vor lua aceleaşi măsuri cu privire la şcoli care s-au luat şi anul trecut.

„Dacă totuşi apare valul patru mai intens, atunci se vor lua măsuri aşa cum s-au luat şi în anul trecut. În funcţie de incidenţa în fiecare localitate se vor trece şcolile pe diferite formate, jumătate la şcoală, jumătate… Deci, nu este nimic nou. Mă surprinde când îi aud pe unii care vor să-şi dea importanţă când întreabă de scenarii. Ele sunt arhicunoscute. Sunt cele cu care am gestionat pandemia aproape doi ani. Deci, despre ce vorbim aici? Nu ştiu ce consiliu a întrebat aşa ceva. Nu are decât să pună mâna pe ziar şi să vadă cum am făcut anul trecut. Exact aşa vom face şi anul acesta”, a spus Iohannis.

El a susţinut că rezultatele la Evaluarea Naţională şi la Bacalaureat au fost bune, singurul eşec fiind titularizarea profesorilor, pentru care a subliniat că aşteaptă explicaţiile ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

„Eu nu aş vorbi despre un eşec al examenelor. Examenele s-au desfăşurat în format fizic – şi examenul de finalul clasei a VIII-a, şi Bacalaureatul. Rezultatele au fost bune. Singurul eşec a fost la titularizare, care probabil are nişte explicaţii pe care le aştept şi eu cu mare interes de la ministrul Educaţiei„, a spus Iohannis.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a afirmat marţi că este în favoarea deschiderii noului an şcolar cu prezenţă fizică pentru toţi elevii.

„Neavând niciun glob de cristal şi neavând nici competenţe sanitare, pot să vă spun că şcoala va începe fizic, cu prezenţă fizică în data de 13 septembrie. Am stabilit deja o întâlnire cu Consiliul Naţional al Elevilor pentru săptămâna viitoare, în ziua de marţi. (…) Mă pronunţ cât se poate de clar în favoarea deschiderii şcolii cu prezenţă fizică pentru toţi elevii, fără scenarii de funcţionare. Am dreptul să îmi manifest acest optimism, în paralel luând în considerare orice alte variante vor rezulta din evoluţia epidemiologică”, a spus ministrul.

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here