Noaptea Muzeelor 2021 are loc sâmbătă, 12 iunie. Expoziții în premieră, spectacole, ateliere și tururi interactive

0

Cea de a 17-a ediție a Nopții Muzeelor va avea loc sâmbătă, 12 iunie, la nivel național și propune publicului expoziții, intervenții și experimente artistice, proiecții, spectacole, ateliere, concerte sau tururi interactive, dar și unele activătăți în mediul online.

Activitățile din Noaptea Muzeelor sunt oferite anul acesta de către muzee și case memoriale, galerii de artă, institute culturale, saloane și studiouri creative, castele, palate, cetăți, mori, teatre, universități, cinematografe, biblioteci, memoriale ale terorii comuniste, atenee, opere, filarmonici, lăcașe de cult sau case ale experimentelor.

”Noaptea Muzeelor este una dintre cele mai apreciate mărci culturale și este organizată anual de Rețeaua Națională de Muzeelor din România (RNMR), fiind așteptat de public cu mare interes, în fiecare an.

Impresionant pentru această ediție este gradul de mobilizare, precum și diversitatea
entitităților și a proiectelor culturale înscrise pentru 12 iunie, cu organizații ce provin din toată țara, atât din București sau marile centre culturale, cât și din orașe mai mici, comune sau chiar sate”, se arată într-un comunicat de presă al organizatorilor.

Astfel, Noaptea Muzeelor 2021 este prezentă în 185 de spații culturale din 72 de localități, provenind din 37 de județe ale țării. Dintre acestea, 43 de puncte culturale de interes sunt răspândite numai în București, adevărate „camere urbane” în care publicul se poate bucura de o serie de intervenții artistice și culturale inedite și interactive.

Muzeul Național de Geologie din București, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” și marea majoritate a muzeelor Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca vor fi prezente cu evenimente online.

În premieră, expoziția „Identități Fragile”, a viitorului Muzeu al Pandemiei, poate fi vizitată la Galeria Rezidența BRD Scena 9 din București, la fel ca și expozițiile inedite din Castelul Artelor din Drobeta-Turnu Severin, un muzeu-hub cu instalații interactive, animații și reconstituiri istorice legate de elementul apei. Tot pentru prima oară la Noaptea Muzeelor este prezent și Muzeul Colectivizării din România, deschis în comuna Tămășeni, jud. Neamț.

Detalii complete și actualizate despre organizarea generală și programul evenimentelor
sunt disponibile pe canalul Noaptea Muzeelor, precum și pe rețelele de comunicare ale instituțiilor culturale implicate.

„De la Comana la Iași, de la București la Aiud și de la Craiova la Dorohoi sau Cluj-Napoca,
ediția Noaptea Muzeelor de anul acesta trece prin toate colțurile țării și este foarte efervescentă, creativă și incluzivă. Avem peste 180 de activări artistice în toată țara și ne
bucurăm foarte mult că, după un an extrem de complicat, în care am stat foarte mult în
mediul online, putem invita publicul și comunitățile la zeci de evenimente culturale
primitoare, ca în vremurile bune”, a declarat Dragoș Neamu, manager Noaptea Muzeelor.
Toate evenimentele propuse în Noaptea Muzeelor se vor desfășura cu respectarea legislației în vigoare privind prevenirea COVID-19.

Inițiată în urmă cu 17 ani de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța, patronată de
Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor
este organizată anual pe plan european, iar în România de către Rețeaua Națională de
Muzeelor (RNMR).

În anul 2020, în contextul pandemiei COVID-19, într-o perioadă extrem de dificilă la nivel
mondial pentru sectorul cultural, peste 60 de muzee și operatori culturali din toată țara au
sărbătorit Noaptea Muzeelor pe 14 noiembrie, prin evenimente culturale desfășurate în marea lor majoritate în mediul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here