Platformă de educație financiară, lansată de Ministerul Educației, BNR, Ministerul Finanțelor, ASF și Asociația Română a Băncilor

0
Foto: pixabay.com

Ministerul Educației, Banca Națională a României, Ministerul Finanțelor, Autoritatea de Supraveghere Financiară și Asociația Română a Băncilor au lansat platforma de educație financiară www.edu-fin.ro. Potrivit unui comunicat al Ministerului Educației, entitățile angrenate în proiecte din domeniul educației financiare sunt invitate să își înscrie pe platformă, până la sfârșitul lunii aprilie 2021, programele proprii de educație financiară, dezvoltate începând cu anul 2018, în secțiunea Cartea Albă.

Ministerul Educației precizează că prin intermediul platformei se creează o bază de date, ce cuprinde toate entitățile care doresc să-și promoveze proiectele de educație financiară, derulate în nume propriu la nivel național. ”Înscrierea în această bază de date este facilă, permițând o mai bună interconectare a actorilor implicați în activități de educație financiară, oferind și o imagine de ansamblu a educației în acest domeniu din România”, arată sursa citată.

Conform Ministerului Educației, pentru publicul larg, site-ul reprezintă o platformă interactivă, un agregator de sfaturi practice pentru toți cei care doresc să-și dezvolte comportamentul, atitudinea și  cunoștințele financiare.

”Cele cinci instituții partenere au încheiat, în anul 2018, un acord de colaborare pentru realizarea de activități comune în domeniul educației financiare și pentru elaborarea Strategiei Naționale de Educație Financiară. Acordul reprezintă expresia concretă a recunoașterii importanței educației financiare de către părți şi creează cadrul interinstituțional pentru coordonarea eforturilor în domeniul educației financiare.

Unul dintre obiectivele acordului de colaborare vizează elaborarea „Cărții albe”, care va conține și lista tuturor actorilor angrenați în activități/proiecte din domeniul educației financiare”, se mai menționează în comunicat.

Potrivit ministerului, lansarea platformei de educație financiară edu-fin.ro reprezintă o etapă din procesul de elaborare a Strategiei Naționale de Educație Financiară, a cărei primă formă va fi lansată spre consultare publică în cursul anului. Toate părțile interesate vor avea posibilitatea să avanseze propuneri pe marginea strategiei pe platforma edu-fin.ro și să se implice în implementarea acesteia.

”Realizarea unei Strategii Naționale de Educație Financiară reprezintă o soluție validată de practica europeană și internațională pentru impulsionarea creșterii gradului de educație financiară. De asemenea, urmărește creșterea nivelului de cunoștințe și abilități financiare ale cetățenilor, ajutându-i să gestioneze riscurile asociate accesării, cu mai mare ușurință, a unor servicii financiare tot mai complexe și să beneficieze, într-o măsură cât mai mare de avantajele oferite de acestea, inclusiv prin consolidarea situației și perspectivelor lor financiare”, conchide Ministerul Educației.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here