Cîmpeanu: În școala românească, se acordă manualului o importanță mai mare decât ar trebui. Important este cât de competenți sunt profesorii

0

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, joi, că noile planuri-cadru pentru liceu, lansate în dezbatere publică la începutul lunii ianuarie, vor fi amânate, această soluție reprezentând, în opinia sa, ”răul cel mai mic”. ”Cel mai mare rău”, a arătat ministrul, ar fi să se meargă cu planuri-cadru care ”să sacrifice patru generații”. 

”În urma acestor consultări, ne îndreptăm către concluzia că e bine să ne mai gândim asupra configurației planurilor-cadru. Știm foarte bine că sub un procent de 25% dintre colegii noștri, cadre didactice, pot preda și pe manualele deja existente. Problema se pune acut  în cazul elevilor de clasa a IX-a care, în mod normal, ar fi trebuit să aibă manuale noi, manualul fiind un suport foarte obișnuit, căruia i se acordă poate o importanță mai mare decât ar trebui, în opinia mea, în școala românească. Este un element-suport important, dar cred eu că nu are atât de mare importanță. Important este cât de competenți sunt profesorii pentru a preda în așa fel încât să genereze acele competențe despre care făceam vorbire și care nu sunt clar definite în momentul de față”, a declarat Sorin Cîmpeanu, în cadrul unei dezbateri organizate de Cursdeguvernare.ro.

Întrebat dacă vor fi amânate planurile-cadru pentru liceu, ministrul Educației a răspuns:

”Am spus că suntem în situația de a alege răul cel mai mic, din păcate. Aceste planuri-cadru au fost realizate și validate în cursul lunii august 2020. Când am preluat conducerea ministerului, în prima zi (…), am spus că este improbabil mergând pe aceeași cale, cu aceeași legislație, să ai o durată a licitației mai mică de 7 luni. Cu planuri-cadru lansate la nivel de proiect în dezbatere la începutul lunii ianuarie și cu toate celelalte etape, licitația ar fi putut fi lansată la final de aprilie. Final de aprilie însemna decembrie manual pe banca elevului de clasa a IX-a.

O parte a răului ar însemna să nu existe manuale în clasa a IX-a, cel mai mare rău ar fi acela de a merge cu perseverență specifică celor care nu sunt, să spunem, din clasa superioară a inteligenței, cu planuri-cadru care să sacrifice patru generații. Peste o mie de propuneri de modificare avem. În al doilea rând, pe filiera teoretică, nu diferă prea mult, nu diferă mai deloc de vechile planuri-cadru. În această situație, când trebuie să alegi răul cel mai mic, am spus, pentru cine a fost atent la nuanță, că ne îndreptăm către concluzia amânării, înțelegând foarte bine consecințele.

Citește și: Ministrul Educației spune că Istoria și Geografia nu se vor comasa: ”A fost un fake news în luna decembrie. Nu se comasează nimic”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.