Ministrul Educației: Regulile trebuie să permită ca elevii să stea unul lângă altul în bancă. Este stupid să impui reguli artificiale de distanțare

0

Peste 2,4 milioane de elevi sunt așteptați să revină în clase pe 8 februarie, potrivit datelor epidemiologice actuale, a declarat, marţi seară, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Potrivit ministrului, dacă un elev refuză să poarte masca de protecţie, acesta nu va fi primit în colectivitate, iar în cazul profesorilor care nu poartă mască, ”inspectoratul școlar trebuie să intervină”. Ministrul Educației a mai spus că ”regulile trebuie să permită ca elevii să stea unul lângă altul în bancă”: ”Portul măștii va trebui să fie obligatoriu, iar distanțarea, dacă se va impune o anumită distanță, va trebui să fie asigurată între elevii din diferite colectivități. Este stupid să impui aceste reguli artificiale de distanțare.”

”Am făcut o simulare pe cifrele de astăzi, dacă s-ar păstra și duminică, înainte de ziua de luni, 8 februarie, am avea un număr de 2.420.000 de elevi în școli, deci am avea 80% din elevi în școli, într-un număr de 6.713 școli din 7.203 unități de învățământ. Am avea, cel puţin teoretic, efective complete, spun teoretic pentru că sunt acele cinci excepţii, a declarat Sorin Cîmpeanu, la Digi 24.

Ministrul Educației a arătat că una dintre regulile ce trebuie respectate în școli – reguli ce se vor regăsi în ordinul de ministru comun Educație-Sănătate – va fi purtarea măștii de protecție atât de către elevi, cât și de către profesori, precizând că ”sunt 37 milioane de măşti în școli, achiziţionate de către inspectoratele școlare”, la care se adaugă un alt stoc de măşti, achiziţionate de autorităţile locale.

Întrebat ce se va întâmpla dacă elevii nu vor purta măşti, Sorin Cîmpeanu a răspuns:  ”Îmi place să cred că vom putea da cu toţii dovadă de responsabilitate, mai ales adulţii, cei care avem datoria să îi educăm pe copii. (…) Mă tem că va trebui să nu fie primit în colectivitate.”

În ceea ce îi privește pe profesorii care refuză să poarte masca de protecție, ministrul Educației a arătat că ”în mod clar nu trebuie să existe aşa ceva”. ”Dacă la elevi sunt convins că lucrurile pot fi discutate de către profesor, conducerea şcolii împreună cu părinţii, în cazul profesorilor care refuză să poarte masca în interiorul școlii, în fața elevilor, Inspectoratul Şcolar trebuie să intervină. Nu e acceptabil aşa ceva.

Este vorba de măsuri de siguranţă. Pintre aceste măsuri, în mod clar, portul măştii va fi măsura de bază, nu atât distanțarea, dacă sunt cu 10 cm mai mult sau mai puțini între elevi, cât portul măștii.  Este măsura de protecţie esenţială. Să renunți tocmai la acest lucru este intolerabil”, a spus ministrul Educației.

Câte doi elevi în bancă

Sorin Cîmpeanu a mai declarat că, față de regulile din toamna anului trecut, elevii vor putea să stea câte doi în bancă. ”Regulile trebuie să permită ca elevii să stea unul lângă altul în bancă pentru că așa sunt băncile în 90% din școlile din România, de doi elevi în bancă. Portul măștii va trebui să fie obligatoriu, iar distanțarea, dacă se va impune o anumită distanță, va trebui să fie asigurată între elevii din diferite colectivități. Este stupid să impui aceste reguli artificiale de distanțare. Oricum sunt epidemiologi cei care spun că este mult mai important să respecți portul măștii decât să micșorezi sau să mărești cu 10 cm distanța… (…)

Distanțarea este importantă, dar nu trebuie să fie absurdă. Nu poți să distanțezi elevul Ionescu de elevul Georgescu, dacă stau în aceeași bancă. Important este să ai distanță între rândurile de bănci, important este să ai o distanță suficientă între profesori și elevi. Se păstrează aceste reguli, vom vedea exact care sunt. Mâine seară pe vremea asta o să le avem deja”, a precizat ministrul Educației.

În ceea ce privește testarea în școli, Sorin Cîmpeanu a arătat că există o problemă a personalului medical, explicând că profesorii nu pot efectua aceste teste.

”După discuţiile pe care le-am avut cu Ministerul Sănătăţii, având în vedere că noi am susţinut de la bun început acest proiect de testare cu antigen, există disponibile teste antigen pentru toţi elevii şi cadrele didactice din  România, este o problemă a personalului medical care  să administreze aceste teste. Testarea este un act medical și nu un act educaţional. Cine a sugerat că profesorii ar putea să administreze aceste teste a greşit profund. Trebuie personal medical.

În Ministerul Educaţiei sunt angajaţi doar 113 medici şi 268 de asistenţi medicali. Se adaugă cei 788 de medici de medicină generală, plus 540 de stomatologi, plus 3.000 de asistenţi medicali, angajaţi ai Ministerului Sănătăţii care, însă, toţi lucrează acum la DSP. Ei trebuie să se întoarcă din DSP. Per total, am avea 5.000 de persoane cu  competenţe medicale, capabile să administreze aceste teste, capabile să aibă grijă de copiii care ar prezenta simptome în şcoală. Sunt 5.000 față de aproape 17.000 de școli”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.