Ministrul Educației: Decizia de deschidere a şcolilor se va lua la nivel de localitate, nu la nivel de judeţ

0

Decizia de deschidere a şcolilor pe 8 februarie va fi luată la nivelul fiecărei localităţi, nu pe judeţ, a declarat, marţi seara, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

„Decizia de deschidere a şcolii se va lua nu la nivel global, al judeţului, ci la nivel de localitate. Această situaţie va trebui să fie cunoscută, foarte vizibilă. (…) Evaluările vor fi făcute săptămânal, iar rata de infectare va fi luată în considerare din ultimele 14 zile”, a explicat ministrul Educației la Antena 3, citat de Agerpres.

Sorin Cîmpeanu a arătat că, la acest moment, în toată țara mai există o singură localitate în carantină, 17 județe sunt în scenariul verde, 24 sunt în zona galbenă și un singur județ, Timiș, se află în zona roșie. Municipiul București se află în zona galbenă, ceea ce înseamnă că vor reveni în sălile de clasă copiii de grădiniță, elevii din clasele primare și elevii din clasele a VIII-a și a XII-a.

Ministrul Educației s-a referit şi la eventualitatea apariţiei unui al treilea val de pandemie.

Se vorbeşte despre valul trei. Valul trei nu vine de pe o zi pe alta, vine – din ce mi-au spus şi mie epidemiologii – într-o perioadă de o lună, o lună şi jumătate. Sperăm să nu fie cazul. Dar dacă totuşi va fi acest trend ascendent, se va vedea. Nu va fi o decizie de pe o zi pe alta„, a arătat ministrul Educaţiei.

Școlile se vor deschide pe data de 8 februarie, conform celor trei scenarii – verde, galben și roșu. Decizia a fost luată, marți, la Cotroceni și a fost anunțată de președintele Klaus Iohannis. ”Începând de luni, majoritatea copiilor merg fizic la şcoală”, a spus șeful statului, spunând că se va ține cont de contextul epidemiologic din fiecare localitate.

”În localitățile în care sunt puține cazuri de COVID-19, în așa-numitul scenariu verde, toți copiii merg fizic la școală, și grădiniță, și ciclu primar, gimnaziu și liceu. În localitățile în care sunt ceva mai multe cazuri, așa-numitul scenariu galben, acolo copiii de grădiniță merg fizic la grădiniță, clasele I-IV merg la școală și din ciclul secundar merg doar copiii din clasa a VIII-a fizic la școală, fiindcă ei se pregătesc de examen, iar din liceu merg copiii, sau tinerii deja, din clasa a XII-a, care se pregătesc de Bacalaureat.

În localitățile unde, din păcate, sunt destul de multe cazuri, care sunt în așa-numitul scenariu roșu, merg fizic doar copiii la grădiniță și clasele I-IV la școală, restul făcând școala on-line. Deci, în scenariul roșu, merg cei mici fizic, iar clasele de la a V-a până la a XII-a fac școala on-line.

Iar în localitățile unde incidența este mai mare, localități care intră în carantină, în mod natural toată lumea stă acasă”, a declarat Klaus Iohannis.

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here