Școlile se vor deschide fizic pe 8 februarie. Se vor aplica cele trei scenarii: verde, galben și roșu – decizia finală luată la Cotroceni

0

Școlile se vor deschide pe data de 8 februarie, odată cu începerea semestrului II, conform celor trei scenarii – verde, galben și roșu – ce se vor aplica în funcție de rata de infectare din fiecare localitate. Decizia a fost luată, marți, la Cotroceni și a fost anunțată de președintele Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că şcolile se vor redeschide în format fizic pe 8 februarie pentru majoritatea copiilor. ”În unanimitate, am decis următoarele lucruri: începând de luni, când începe semestrul II, majoritatea copiilor merg fizic la şcoală”, a declarat președintele Klaus Iohannis, după întâlnirea de la Palatul Cotroceni.

Iohannis a explicat că în ultimele săptămâni, incidența bolii s-a redus ”un pic”, trendul fiind unul ”descendent” și a invocat exemplul celorlalte state europene unde școlile sunt deschise sau vor fi deschise progresiv, mai puțin în trei țări unde școlile rămân închise.

Șeful statului a arătat că redeschiderea școlilor se va face ținând cont de contextul epidemiologic din fiecare localitate, iar în fiecare școală se vor lua măsuri stricte. Astfel, din data de 8 februarie, școlile din România se vor deschide conform celor trei scenarii:

  • în localitățile aflate în scenariul verde: toți copiii merg fizic la școală – grădiniță, ciclul primar, gimnaziu și liceu.
  • în localitățile aflate în scenariul galben: preșcolarii merg fizic la grădiniță, elevii din clasele primare și elevii din clasele a VIII-a și a XII-a merg fizic la școală. Celelalte clase rămân în online.
  • în localitățile aflate în scenariul roșu: merg fizic la școală doar elevii din clasele primare și copiii de grădiniță. Restul elevilor fac școala online.
  • în localitățile unde incidența este mai mare, localități care intră în carantină, toată lumea stă acasă.

”Grădinițele și clasele I-IV vor funcționa fizic peste tot, mai puțin în localitățile care intră în carantină. Acolo unde sunt puține cazuri de COVID-19 toți copiii merg la școală. Acolo unde sunt ceva mai multe merg la școală cei mici și clasele VIII-XII. Iar unde sunt destul de multe cazuri, înainte însă să intre în carantină, merg doar cei mici, grădiniță, clasele I-IV, restul făcând școală on-line, a precizat președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului a completat că ”mai sunt multe detalii de clarificat – cum se verifică dacă un copil este bolnav sau nu, ce se face în acel caz, la câte cazuri de îmbolnăvire într-o școală se închide școala ș.a.m.d”. Potrivit președintelui, toate aceste lucruri vor fi clarificate printr-un ordin de ministru comun al Ministerului Educației și al Ministerului Sănătății, ”un ordin care va fi pregătit astăzi și mâine și va fi dat publicității”.

”În consecință, pregătiți copiii pentru școală!”, a fost mesajul de final al șefului statului.

Scenariile pentru redeschiderea școlilor în semestrul II:

  • Scenariul verde (incidența sub 1 la mia de locuitori): toți elevii merg la școală; grădinițele sunt deschise.
  • Scenariul galben (incidența între 1 și 3 la mia de locuitori): copiii de grădiniță, elevii din clasele primare, a VIII-a și a XII-a merg la școală, celelalte clase învață în on-line.
  • Scenariul roșu (incidența peste 3 la mia de locuitori): sunt deschise doar grădinițele și clasele primare.
  • Când rata de infectare este mai mare de 6: toate școlile și grădinițele sunt închise, se învață în sistem on-line.

Declarația integrală susținută de președintele Klaus Iohannis:

”Tocmai am finalizat o întâlnire la care au participat Prim-ministrul, ministrul Educației, ministrul Sănătății și alți experți, și consilieri de la Administrația Prezidențială. Am discutat o temă care este extrem de importantă pentru milioane de români. Am discutat ce se va întâmpla cu școlile din România începând de săptămâna viitoare, când începe semestrul doi.

Am început cu o analiză a contextului pandemic și pot să vă spun câteva lucruri foarte clare: nu, nu am scăpat de pandemie, este nevoie să continuăm să fim responsabili, să purtăm mască, să păstrăm distanța, să respectăm măsurile care sunt în vigoare. Dar putem să constatăm că în ultimele săptămâni incidența bolii s-a redus un pic – avem ceva mai puține persoane internate la Terapie Intensivă, avem ceva mai puține persoane care se internează în spital în fiecare zi. Deci, cum spun experții, trendul este descendent.

Pe de altă parte, nu suntem singuri în Europa și evident că ne-am uitat puțin în jur să vedem ce fac alții în acest context. Putem să constatăm că marea majoritate a țărilor din Uniunea Europeană deschid școlile. În majoritatea statelor școlile sunt deja deschise sau vor fi deschise progresiv în următoarele săptămâni. Sunt foarte puține, doar trei state, care acum nu deschid școlile.

În consecință, în unanimitate, am decis următoarele lucruri: începând de luni, când începe semestrul doi, majoritatea copiilor merg fizic la școală. Evident însă că trebuie să respectăm și situația din fiecare localitate, să ținem cont de ce se întâmplă în fiecare localitate și pentru fiecare școală trebuie luate măsuri foarte stricte, fiindcă noi ne dorim ca școala să se desfășoare în condiții sigure și pentru copii, și pentru dascăli.

Și, în consecință, în localitățile în care sunt puține cazuri de COVID-19, în așa-numitul scenariu verde, toți copiii merg fizic la școală, și grădiniță, și ciclu primar, gimnaziu și liceu. În localitățile în care sunt ceva mai multe cazuri, așa-numitul scenariu galben, acolo copiii de grădiniță merg fizic la grădiniță, clasele I-IV merg la școală și din ciclul secundar merg doar copiii din clasa a VIII-a fizic la școală, fiindcă ei se pregătesc de examen, iar din liceu merg copiii, sau tinerii deja, din clasa a XII-a, care se pregătesc de Bacalaureat.

În localitățile unde, din păcate, sunt destul de multe cazuri, care sunt în așa-numitul scenariu roșu, merg fizic doar copiii la grădiniță și clasele I-IV la școală, restul făcând școala on-line. Deci, în scenariul roșu, merg cei mici fizic, iar clasele de la a V-a până la a XII-a fac școala on-line.

Iar în localitățile unde incidența este mai mare, localități care intră în carantină, în mod natural toată lumea stă acasă.

Deci, pe scurt: grădinițele și clasele I-IV vor funcționa fizic peste tot, mai puțin în localitățile care intră în carantină. Acolo unde sunt puține cazuri de COVID-19 toți copiii merg la școală. Acolo unde sunt ceva mai multe merg la școală cei mici și clasele VIII-XII. Iar unde sunt destul de multe cazuri, înainte însă să intre în carantină, merg doar cei mici, grădiniță, clasele I-IV, restul făcând școală on-line.

Sigur, mai sunt multe detalii de clarificat – cum se verifică dacă un copil este bolnav sau nu, ce se face în acel caz, la câte cazuri de îmbolnăvire dintr-o școală se închide școala și așa mai departe. Toate aceste lucruri vor fi foarte rapid clarificate printr-un ordin de ministru comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății, un ordin care va fi pregătit astăzi și mâine și va fi dat publicității.

În consecință, pregătiți copiii pentru școală!”

Președintele Klaus Iohannis a avut, marți, o şedinţă de lucru pe tema redeschiderii școlilor cu premierul Florin Cîţu, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şeful DSU, Raed Arafat, şi directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here