Ministrul Muncii: Alocaţiile pentru copii vor creşte cu 20% de la 1 ianuarie. Copiii cu vârste între 2 şi 18 ani vor primi 214 lei lunar

0
Foto: pixabay.com

Alocaţiile pentru copii vor creşte cu 20% din 1 ianuarie, astfel că alocaţia pentru copiii cu vârste între 2 şi 18 ani va creşte la suma de 214 lei pe lună, a transmis, joi, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, pe Facebook, potrivit Agerpres.

„Alocaţiile pentru copii vor creşte cu 20% de la 1 ianuarie 2021, conform calendarului stabilit, exact cum am promis. Copiii cu vârste între 2 şi 18 ani vor primi, din ianuarie, 214 lei lunar”, a menţionat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a precizat că alocaţia pentru copiii cu vârste de până în doi ani, ca şi alocaţia pentru copiii cu handicap cu vârsta de maxim 18 ani, va creşte la suma de 427 de lei pe lună.

„Pentru copiii până în 2 ani şi copiii cu handicap până la 18 ani, cuantumul alocaţiei va fi de 427 de lei lunar”, a scris Raluca Turcan.

Premierul Florin Cîţu a declarat, miercuri, că Guvernul nu a luat nicio decizie cu privire la mărirea alocaţiilor, acest lucru rămânând la latitudinea Parlamentului, dar a menţionat că a votat ca senator un proiect prin care alocaţiile se măresc în 2021 cu 20%.

În ordonanţa adoptată astăzi (miercuri – n.r.) nu este prevăzut nimic în ceea ce priveşte alocaţiile. A fost o ordonanţă adoptată de Guvernul precedent, a fost o lege de respingere a ordonanţei în Parlament, această lege de respingere a fost retrimisă de preşedintele României în Parlament la reexaminare, din ce înţeleg astăzi la Senat se vota, nu ştiu dacă a fost aprobată, legea de aprobare a ordonanţei cu modificări, cu o creştere a alocaţiilor în 2021 de 20%. Este ceea ce eu ştiam, nu ştiu dacă a trecut la Senat sau nu această formă, eu am fost sunat şi am votat această formă, dar nu ştiu care a fost votul final”, a spus Cîţu, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, citat de Agerpres.

El adăugat că în acest moment, pe construcţia bugetară pe care Guvernul o ia în calcul pentru 2021 este sustenabilă o creştere a alocaţiilor cu 20%.

„Dar repet, nu este o decizie a Guvernului. Eu am votat ca senator. Guvernul nu a luat nicio decizie în ceea ce priveşte alocaţiile, am lăsat la latitudinea Parlamentului, în Parlament a fost făcută această modificare. Dacă ea trece până la momentul în care avem bugetul poate să fie luată în considerare, dacă nu, vom merge pe legislaţia în vigoare care are acele creşteri. (…) Astăzi Guvernul merge pe legislaţia în vigoare care arată o creştere de 40% a alocaţiilor în 2021”, a menţionat premierul.

Senatul a adoptat, miercuri, în plen, cu amendamente, OUG 123/2020 care vizează creşterea etapizată a alocaţiilor de stat pentru copii, ca urmare a reexaminării solicitate de preşedintele Klaus Iohannis. S-au înregistrat 75 de voturi „pentru” şi 56 „împotrivă”.

Ordonanţa vizează la alin 3, art 3 că „începând cu 1 august 2020 cuantumul alocaţiei de stat se majorează cu 20 de puncte procentuale, aplicate sumei rezultate din diferenţa dintre cuantumul prevăzut la alin. (1) şi cuantumul acordat anterior, în luna iulie 2020”.

Plenul şi-a însuşit miercuri amendamentele aduse OUG 123/2020 de senatorii din cele două comisii, astfel că alin (4) şi (5) ale articolului 3 din OUG 123/2020 prevăd că „pentru anul 2021, majorarea prevăzută la alin. 3 se aplică începând cu drepturile aferente lunii ianuarie. Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2022, cuantumul alocaţiei de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflaţiei”.

Cererea de reexaminare a ordonanţei va fi dezbătută şi votată de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Vouchere de vacanță

Pe de altă parte, premierul Florin Cîţu a anunţat, miercuri, că în 2021 vor fi acordate vouchere de vacanţă în cuantum de 1.450 de lei, această măsură fiind cuprinsă în ordonanţa de urgenţă privind măsuri fiscale iniţiată de Ministerul Finanţelor Publice.

”În această ordonanţă, care este o ordonanţă foarte mare, tot în ordonanţă, bineînţeles, menţionez acordarea în 2021 a voucherelor de vacanţă, în cuantum de 1.450 de lei. V-am spus din primul moment că pentru noi sectorul HoReCa este un sector important. În 2020 au existat IMM Invest, şomajul tehnic, susţinerea a celor care… plata a 41,5% din salariu pentru angajaţii care revin din şomaj tehnic, scutirea impozitului specific, care şi astăzi a fost aprobată, măsura este prelungită până în martie 2021. Toate acestea au ajutat sectorul HoReCa. În continuare susţinem sectorul HoReCa şi pentru 2021 rămân voucherele de vacanţă pentru personalul plătit din fonduri publice”, a precizat Cîţu, după şedinţa de Guvern.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.