CCR a respins sesizarea Guvernului privind alocaţiile pentru copii. Premierul spune că alocațiile vor fi dublate, dar în cinci trepte

0
Foto: pixabay.com

Curtea Constituţională  a respins, joi, sesizarea Guvernului referitoare la Legea de respingere a ordonanţei de urgenţă care prevede creşterea etapizată a alocaţiilor pentru copii, informează Agerpres. Acest lucru ar însemna dublarea alocațiilor copiilor, însă premierul Ludovic Orban spune că aceasta va fi făcută în cinci etape, aşa cum a decis Guvernul.

„A respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Guvernul României şi a constatat că este constituţională, în raport cu criticile formulate, Legea privind respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 123/2020 pentru modificarea art. 3 din Legea 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii”, se arată în minuta deciziei CCR.

Pe 19 august, Camera Deputaţilor a respins, în calitate de for decizional, Ordonanţa 123/2020, care modifică şi completează articolul 3 din Legea 61/1993, în scopul majorării graduale a cuantumului alocaţiei pentru copii.

Potrivit OUG 123/2020, majorarea graduală a cuantumului alocaţiei pentru copii ar avea loc astfel: „majorarea cu câte 20% din diferenţa dintre cuantumul prevăzut de Legea nr. 14/2020 şi cuantumul acordat în iulie 2020, respectiv dintre 300 lei şi 156 lei pentru copiii cu vârsta între 2 şi 18 ani şi dintre 600 de lei şi 311 lei pentru copiii cu handicap cu vârsta între 2 şi 18 ani, precum şi pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani; majorarea se aplică începând cu drepturile lunii august 2020, iar pentru perioada 2021 – 2022 de două ori pe an, de la 1 ianuarie şi de la 1 iulie a fiecărui an; din 2023 se propune continuarea procesului de majorare a cuantumului alocaţiei cu rata medie a inflaţiei anuale”. 

Reacția premierului

Premierul Ludovic Orban a declarat, după decizia CCR, că alocaţiile copiilor vor fi dublate în cinci etape, aşa cum a decis Guvernul.

Partidul Naţional Liberal va dubla alocaţiile, dar va dubla alocaţiile aşa cum am hotărât, în cinci trepte, până la ultima creştere a alocaţiilor care va fi la 1 iulie 2022. Deocamdată e numai un anunţ al Curţii Constituţionale, aşteptăm motivarea, în funcţie de motivare vom decide ce avem de făcut. Din punctul nostru de vedere, creşterea alocaţiilor este o prioritate (…), dar această creştere a alocaţiilor trebuie făcută ţinând cont de realitatea economică, de resursele aflate la dispoziţia bugetului, astfel încât să nu fie o creştere mincinoasă care să nu poată să fie suportată ulterior şi să nu genereze consecinţe economice defavorabile”, a spus Ludovic Orban, citat de Agerpres.

Premierul a adăugat că o dublare a alocaţiilor în acest moment ar conduce la o creştere a deficitului bugetar cu peste o jumătate de punct procentual.

„Dublarea alocaţiilor presupune un efort bugetar de aproximativ 7 miliarde de lei pe an, ceea ce înseamnă o creştere a deficitului semnificativă, o creştere a deficitului cu 0,6%„, a precizat Ludovic Orban.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.