Monica Anisie: Până luni când vom începe școala, diriginții și învățătorii să comunice cu părinții. În pauze, copiii nu trebuie lăsați singuri

2
Foto: facebook.com

Ministrul Educației, Monica Anisie, a venit, miercuri seara, cu noi explicații privind începerea anului școlar, spunând că recomandarea ministerului este ca școlile să nu organizeze festivități de deschidere, iar învățătorii și diriginții să discute cu părinții în aceste zile despre condițiile în care se vor desfășura cursurile începând cu data de 14 septembrie. Ministrul a mai precizat că, joi, este așteptată decizia Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență privind scenariile în care vor funcționa unitățile de învățământ din Capitală.

”Am recomandat inspectorilor școlari generali în discuțiile pe care le au cu directorii unităților de învățământ să nu organizeze aceste festivități de început de an, iar dacă acolo unde avem copii care vin pentru prima dată în spațiul unității de învățământ, se dorește să existe în curtea școlii un eveniment prin care sunt primiți elevii, acest lucru să se realizeze cu măsuri sporite de siguranță, în așa fel încât să nu îi expunem pe elevi. (…)

Aș recomanda tuturor să facă acest lucru: în toată această perioadă, până luni când vom începe școala, diriginții, învățătorii să comunice cu părinții, să le spună exact ce au de făcut. Înțeleg și părinții că este o situație grea, nu ne-am mai confruntat până acum cu așa ceva, și trebuie să le spunem clar pentru ca în felul acesta în ziua de luni să începem cu bine”, a spus Monica Anisie, la Realitatea Plus.

În privința programul școlar pe care trebuie să îl adopte fiecare școală, ministrul Educației a arătat că trebuie acordată o atenție foarte mare modului în care sunt organizate pauzele.

”Fiecare unitate de învățământ va stabili orarul pentru fiecare clasă în parte, așa cum s-a întâmplat și până acum. Acum trebuie să fim atenți la modalitatea de acces, trebuie să știm exact la ce oră programăm copiii să vină la școală în așa fel încât să nu se întâlnească foarte mulți copii unii cu ceilalți, să fim atenți cum vom realiza pauzele, iar noi, profesorii, trebuie să fim alături de copii și să îi supraveghem în toată această perioadă, nu numai în timpul orelor, ci și în timpul pauzelor”, a explicat Monica Anisie.

Orele claselor vor fi decalate, a completat ministrul Educației, iar ”fiecare unitate de învățământ trebuie să își stabilească un astfel de orar”: ”Decizia finală privind modalitatea în care se vor desfășura cursurile va fi luată mâîine. Mâine este termenul-limită. Deja unele județe au transmis către Ministerul Educației situația, dar la București înțeleg că mâine se va lua această decizie în cadrul Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență, după o consultare cu DSP.”

În ceea ce privește organizarea sălilor de clasă, Monica Anisie a arătat că nu este impus un număr maxim sau minim de elevi într-o clasă ”pentru că spațiile sunt diferite de la o unitate de învățământ la alta. ”Trebuie însă să păstrăm o distanță de un metru și, acolo unde nu este posibilă această distanțare, să se realizeze separatoare între copii. (…) În pauze, va trebui să rămână și profesorul să supravegheze. În același timp, în ordinul comun este prevăzut faptul că o persoană trebuie să supravegheze și să țină legătura cu copiii, să țină legătura cu diriginții, cu conducerea unității de învățământ și să comunice orice situație care apare în unitatea respectivă. Acum, fiind o situație dificilă, trebuie să fim înțelegători și să căutăm să nu îi lăsăm pe copii singuri”, a spus ministrul.

Monica Anisie a amintit că Ministerul Educației a pus la dispoziția profesorilor repere metodologice pentru fiecare nivel de învățământ și pe discipline, astfel încât, în primele două săptămâni de cursuri, să fie realizate activități de recapitulare și de fixare a unor cunoștințe predate în perioada în care cursurile s-au desfășurat online.

Programa școalară nu a fost modificată și pentru a susține pe colegii noștri profesori, Ministerul Educației, în colaborare cu profesori din sistem, a realizat repere metodologice pe care le-am pus la dispoziția cadrelor didactice. Acestea sunt publice, le pot vedea și părinții, și în aceste repere metodologice am prevăzut și activități remediale. Ne-am gândit că, în aceste două săptămâni de revenire în spațiul școlii, să realizăm activități de învățare cu copiii, de recapitulare, de fixare a unor cunoștințe pe care noi le-am predat online în timpul în care am avut suspendate cursurile.

Trebuie însă să înțelegem că aceste conținuturi despre care se tot vorbește în spațiul public, noi, profesorii, trebuie să le organizăm în așa fel încât să respectăm programa, dar în același timp să ne uităm la realizarea competențelor. De multe ori, părinții se uită în manual și compară ce au făcut niște elevi de la clasa A și ce a făcut copilul lor la clasa B. Dar este posibil la A să avem un manual, la B să avem alt manual. Nu contează ce conținuturi avem într-un manual, avem manuale alternative, acestea sunt numai niște instrumente. Nu trebuie să ne ghidăm după conținuturile din manuale, ci trebuie să ne ghidăm după prevederile din programa școlară și să vedem dacă am atins toate competențele prevăzute acolo”, a declarat Monica Anisie.

Citește și:

2 COMENTARII

  1. Doamna Anisie are impresia ca ,noi parintii, avem doar un singur copil si ca ne putem plimba cum si cand avem chef la scoala. Ore decalate? Si ce fac parintii cu 2 sau 3 copii inscrisi la scoala? Imi da guvernul bani sa ma plimb pe drumuri toata ziua? Si cu jobul ce fac? Stimata doamna ma face sa imi fie dor de Kati Andronescu!Sincer,desi niciodata nu am fost suporter PSD.

  2. Ce doreste Anisie? Profesorii sa stea cu elevii si in timpul pauzelor? Adica nici la toaleta sa nu mearga?
    De platit suplimentar efortul si riscul nici nu se pomeneste!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.