Nelu Tătaru, despre adeverințele medicale necesare la început de școală: Au prioritate copiii cu patologie cronică. Suntem în discuții cu Ministerul Educației

0
Foto: tribuna.ro

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, miercuri, că, având în vedere contextul pandemic, penru a evita aglomerările, elevii cu patologie cronică au prioritate în a obține de la medic adeverinţa de care au nevoie pentru a putea opta între școala online și prezența fizică la cursuri. Nelu Tătaru a precizat că autoritățile iau în calcul prelungirea perioadei în care ceilalți copii pot aduce adeverințele necesare începerii școlii, iar Ministerul Sănătății este în discuții cu Ministerul Educației pe această temă. Totuși, a explicat Nelu Tătaru, este recomandat ca medicii de familie să îi consulte pe copii având în vedere că au stat mai mult de o jumătate de an acasă.

Întrebat la Digi24 despre adeverinţele necesare la începutul noului an şcolar -avizul pentru intrarea în colectivitate și adeverința pentru orele de sport, Nelu Tătaru a spus că, până acum, aceste documente medicale erau necesare, dar acum ”suntem într-un context pandemic şi trebuie jucat un pic altfel”.

”Evităm aglomerările, dacă ele totuși se formează, să avem un risc mic de infecție după ce am evaluat un copil. Haideţi să începem cu acele adeverinţe pentru cei care au patologie cronică şi care vor trebui în următoarea perioadă să opteze dacă vor să facă învăţământ online sau vor să meargă la şcoală, asumându-și atât părinții, cât și medicul de familie care a dat acea adeverință. Dar, în acelaşi timp, să ne gândim că şi cei care vin în comunitate, în școală au fost copii care au stat mai mult de o jumătate de an acasă şi care ar trebui totuşi evaluaţi.

Haideţi să spunem că poate nu o să fie într-o primă parte, în cele 72 de ore în care este valabilă adeverința, și poate le facem pe parcurs. Suntem în discuţii în această perioadă și cu Ministerul Educației să vedem ce variantă acceptăm, dar pentru cei cu patologie cronică efectiv trebuie să avem acea adverință pentru a-i lăsa să opteze pe ei și pe părinții lor pentru o formă de învățământ.

Dacă în următoarea perioadă vom vedea un triaj epidemiologic corect sau un triaj chiar observațional la început corect și nu avem o creștere a numărului de cazuri, atunci poate ne gândim să lungim acea perioadă în care vor veni cu adeverințe că nu au alte comorbidități sau că starea lor este aptă pentru a merge la școală și la orele de educație fizică”, a spus ministrul Sănătății.

Nelu Tătaru a arătat că, în măsura în care medicii de familie au posibilitatea și capacitatea să îi consulte pe copii, recomandarea este să o facă pentru că acești copii ”nu au mai frecventat şcoala de foarte multe luni”.

”Haideţi să rămânem uniţi până la sfârşit şi să facem această evaluare completă a celor care se prezintă pentru prima dată după luni de zile la şcoală. În acest fel scădem şi riscul, avem grijă şi de profesori şi mergem spre acea stabilitate şi poate ajungem spre jumătatea lunii octombrie la o scădere”, a declarat Nelu Tătaru.

Citește și: Medicii de familie cer renunțarea la adeverințele medicale pentru școli: există riscul de îmbolnăvire în vizitele inutile la cabinetele medicale

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.