Medicii de familie cer renunțarea la adeverințele medicale pentru școli: există riscul de îmbolnăvire în vizitele inutile la cabinetele medicale

0

Președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, Sandra Alexiu, și președintele Asociației Medicilor de Familie Cluj, Emiliana Costiug, spun că ar trebui să se renunțe la adeverințele medicale cerute de școli și grădinițe, explicând că, pe lângă birocrație, hârtiile acestea implică și riscuri de îmbolnăvire în vizitele inutile ale părinților și copiilor la cabinetele medicale, relatează Sinopsis. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății a declarat  pentru G4Media.ro că până acum nu a fost luată în calcul o decizie prin care să se renunțe la aceste adeverințe.

Medicii de familie atrag atenția că vor fi primele cadre medicale apelate de părinți în caz de îmbolnăvire a copilului și spun că nu există protocoale clare și le va fi greu să facă diferența între o gripă și formele medii și severe de Covid-19.

Ca un bilanț al unei jumătăți de an de pandemie, cele două reprezentante ale asociațiilor de doctori de familie consideră că frecventele schimbări legislative sau, mai grav, lacunele din deciziile politicienilor i-au obligat pe medici să facă și muncă de juriști și au scăzut încrederea în sistemul de sănătate. Urmăriți interviurile aici.

Prevederile în vigoare:

”În conformitate cu prevederile Anexei nr. 3 la Ordinul ministrului educației și cercetării și al ministrului sănătății 5298/1668/2011 pentru aprobarea Metodologiei privind examinarea stării de sănătate a preşcolarilor şi elevilor din unităţile de învăţământ de stat şi particulare autorizate/acreditate, privind acordarea asistenţei medicale gratuite şi pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos, documentele medicale necesare la înscrierea/frecventarea/terminarea unui ciclu de învăţământ sunt:

a) adeverinţă medicală pentru înscrierea în colectivitate,
b) aviz epidemiologic pentru (re)intrare în colectivitate

Adeverinţa medicală se eliberează în următoarele circumstanţe:
a) La înscrierea în fiecare ciclu de învăţământ – se eliberează de către medicul de familie sau de către medicul colectivităţii de la care provine copilul.
b) La terminarea unui ciclu de învăţământ preuniversitar – se eliberează de către medicul care are în supraveghere colectivitatea.
c) La transferul elevului într-o altă unitate şcolară – se eliberează de medicul care are în supraveghere unitatea de învăţământ de la care se transferă

Avizul epidemiologic se eliberează în următoarele circumstanţe:
a) după o perioadă de absenţă din colectivitate de cel puţin 3 zile consecutive;
b) la plecarea în tabere, vizite de studiu etc.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.