Ministrul Sănătății, despre începerea noului an școlar: Fiecare școală în parte este evaluată încă de acum două săptămâni

0
Foto: facebook.com/scoala9bv

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, luni, că scenariile propuse pentru desfășurarea cursurilor din 14 septembrie vor fi adaptate la fiecare școală în parte, fiecare unitate de învățământ fiind ”evaluată încă de acum două săptămâni.” 

Nelu Tătaru a fost întrebat de jurnaliști, la Parlament, despre faptul că unii primari spun că nu ştiu în ce condiţii va începe noul an şcolar.

”Încă de acum o lună vorbim efectiv de adaptarea la nivel local a scenariilor pe care le-am pus în transparență și sunt cunoscute, cred eu, de toată lumea, nu ştiu de ce acei primari nu cunosc aceste scenarii, iar libertatea este a comitetelor județene pentru situații de urgență, prin autorități locale, DSP-uri și inspectorate școlare, adaptate la fiecare școală în parte.

DSP-urile au acești epidemiologi, iar fiecare școală în parte este evaluată încă de acum două săptămâni. (…) Sunt cele trei scenarii în care se poate face și învățământ online acolo unde avem un indice de peste 3”, a spus Nelu Tătaru.

Ministrul a fost întrebat totodată ce sfaturi are pentru bunicii care îşi duc copiii la şcoală: ”Avem 5.105 de copii infectați, dintre care 1.978 sub 9 ani, iar 3.127 între 9 și 19 ani. Copiii, într-adevăr, sunt cei care pot transmite, bătrânii şi cei care au anumite comorbidităţi sunt cei care pot face formele grave de boală. Indicaţia, încă de la începutul acestei pandemii, a fost de a avea grijă ca aceşti bunici să nu fie cu copiii”.

Ludovic Orban: Vor decide consiliile de administrație ale școlilor

La rândul său, premierul Ludovic Orban a declarat că ”nu este adevărat” că răspunderea deschiderii școlilor ”este aruncată pe umerii” primarilor, arătând că Executivul a venit în sprijinul autorităţilor locale, alocând 175 de milioane euro.

Orban a precizat că circuitele din şcoli vor fi stabilite prin ordin al Ministerelor Sănătăţii şi Educaţiei, iar deciziile vor fi luate în consiliile de administrație ale unităților de învățământ.

”Circuitele din școli vor fi stabilite pe baza ordinului comun al Ministerelor Sănătății și Educației care va fi emis cel târziu mâine, 1 septembrie, și o să cunoască care sunt toate regulile.

De altfel, noi am și decis: o abordare flexibilă, în funcție de nivelul de răspândire a virusului, deschiderea normală a școlilor cu elevii în clasă, dacă este sub 1 la mie cazuri cumulate în ultimele 14 zile, dacă este între 1 și 3 formula mixtă, formula hibridă, jumătate în clasă, jumătate online și apoi se schimbă grupurile de elevi și evident online dacă este peste 3.

Vor decide consiliile de administrație ale școlilor. Reamintesc că în consiliile de administrație sunt reprezentate autoritățile locale, sunt reprezentați părinții, sunt reprezentate cadrele didactice și, de asemenea, pot să participe și elevii la luarea deciziilor care sunt legate de deschiderea școlii.

Direcțiile de Sănătate Publică sunt instruite astfel încât să stea la dispoziția managerilor de unități școlare cu toate informațiile necesare privitoare la măsurile de protecție sanitară, să ajute la luarea măsurilor care sunt necesare. De asemenea, inspectoratele școlare sunt într-un dialog permanent cu autoritățile locale astfel încât să deschidem școala în cele mai bune condiții”, a spus Ludovic Orban.

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.