Ludovic Orban: Nu vom putea achiziţiona toate cele 250.000 de tablete pentru elevi. Decizia cum încep cursurile o ia conducerea școlii

0
Foto: pixabay.com

Premierul Ludovic Orban a declarat, duminică seara, că nu vor putea fi cumpărate toate cele 250.000 de tablete pentru elevi și va schimba conducerea Oficiului Național pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) care a dat dovadă de ”o rigoare excesivă în derularea procedurii”. Referindu-se la modul în care va începe noul an școlar, șeful Executivului a spus că decizia privind modul în care se vor desfășura cursurile va fi luată de conducerea fiecărei școli.

Șeful Executivului a făcut anunţul schimbării conducerii ONAC în contextul în care autorităţile centrale au constatat că nu pot finaliza licitaţia privind achiziţia a 250.000 de tablete pentru desfăşurarea de cursuri şcolare online, relatează news.ro.

„Nu vom putea achiziţiona toate cele 250.000 de tablete. Achiziţia e la ONAC”, a declarat Ludovic Orban, într-o emisiune la B1 TV.

Întrebat de ce Guvernul nu schimbă conducerea Oficiului Naţional pentru Achiziţii Centralizate, Orban a răspuns: „o vom schimba”.

O vom schimba, o vom schimba. Acuma eu nu am vrut să umblu la baza de achiziţii, că ieşea imediat scandal. Preşedintele ONAC este preşedintele pe care l-am găsit în funcţie. (…) Trebuie un motiv ca să iei o astfel de decizie. Aici a existat foarte multă, după părerea mea, obtuzitate şi prea, cum să spun, o rigoare excesivă în derularea procedurii, a durat prea mult.

O să achiziţionăm, până la urmă, 70-80.000. Dar ne-am gândit la lucrul ăsta. Noi am prevăzut, am dat Ordonanţă de Urgenţă care este în vigoare, am mobilizat resurse financiare din fonduri europene, 175 de milioane de euro, care sunt dedicaţi strict cheltuielilor pentru deschiderea şcolilor. Noi vom deconta autorităţilor locale sau şcolilor orice achiziţie care este făcută, avem o sută de milioane de euro pentru tablete, se pot achiziţiona 500.000 de tablete, avem 50 de milioane de euro pentru materiale, echipamente de protecţie pe care de asemenea le vom deconta autorităţilor locale”, a mai afirmat premierul.

Cum se deschide școala

Pe de altă parte, Ludovic Orban a arătat că Ordinul comun al miniştrilor Sănătăţii şi Educaţiei care va reglementa deschiderea anului şcolar va fi publicat cel târziu marţi.

Potrivit premierului, toți elevii din ciclul primar, gimnazial și liceal vor purta măști la școală.

”Decizia cum se deschide școala până la urmă o ia conducerea școlii, consiliul de administrație, în care sunt implicați și părinți și profesori și elevi și reprezentanții autorității locale”, a declarat Orban.

Acesta a mai arătat că, în decizia privind scenariul de reluare a cursurilor, ”mai trebuie ținut cont și de criteriul fizic”.

”Vom permite probabil anumite flexibilități în materie de decizie, până la urmă cel mai bine știe conducerea școlii – profesorii, elevii – care este structura claselor, care sunt posibilitățile de asigurare a distanței fizice, ce măsuri de protecție vor fi stabilite”, a adăugat Orban.

Șeful Executivului a atras atenţia asupra faptului că la Parlament există o lege care permite angajarea de personal nedidactic în unităţile de învăţământ, cerând parlamentarilor PSD să adopte actul normativ.
 
„În loc să se ţină de moţiuni de cenzură, ar trebui ca PSD-ul, dacă este cu adevărat preocupat de deschiderea şcolilor, să treacă repede, aşa cum au trecut alte legi, proiectul de lege care să ne permită angajarea de personal medical în şcoli. Să putem să asigurăm respectarea condiţiilor de sănătate în şcoli şi alte lucruri care sunt absolut necesare pentru începerea şcolii”, a mai afirmat şeful Guvernului.

Citește și: Secretar de stat: Nu vom avea cele 250.000 de tablete în şcoli pe 10 septembrie, aşa cum şi-a propus Guvernul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.