Plângere penală, depusă împotriva ministrului Educației, premierului și vicepremierului: ”Nu putem risca să avem un alt an școlar pierdut”

0

Reprezentanții elevilor din București-Ilfov și din Constanța au depus, vineri, o plângere penală pentru abuz în serviciu pe numele premierului Ludovic Orban, vicepremierului Raluca Turcan și ministrului Educației, Monica Anisie, pe care îi acuză că nu au asigurat măsurile necesare pentru începerea anului școlar și că ”în fiecare zi restricționează și mai mult educația elevilor români”.

”După decizia alarmantă de a pune achiziționarea măștilor în spatele fiecărui elev, precum și renunțarea la triaje înainte de intrarea în școală, în data de 27 august a fost anunțat faptul că dispozitivele conectat la internet nu vor fi gata pentru începerea anului școlar.

Ne punem întrebări inevitabile în acest context: dacă anul școlar începe fizic, materialele igienico-sanitare și maștile se vor procura individual de elev pentru următorul an cât se preconizează că va ține pandemia? Iar, dacă școlile se închid din nou, cum rămâne cu sutele de mii de elevi defavorizați?”, se arată într-un comunicat al asociațiilor de elevi.

Comunicatul integral al asociațiilor de elevi:

”Numai un stat eșuat nu are grijă de siguranța copiilor!

Asociația Elevilor Constanța (AEC), Asociația Elevilor București și Ilfov (AEBI), Asociația
Elevilor Maramureș (AEM) și Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE) condamnă ferm incompetența autorităților privind începerea anului școlar. Elevii își procură singuri măștile, iar achiziția device-urilor necesare unui învățământ la distanță se va face abia din semestrul al II-lea. Nu putem risca să avem un alt an școlar pierdut.

Vineri, 28 august, reprezentanții elevilor din București, respectiv Constanța au depus o plângere penală pentru abuz în serviciu pe numele prim-ministrului Ludovic Orbán, vicepremierului Raluca Turcan și ministrului educației, Monica Anisie.

Reprezentanții elevilor susțin că sintagma ,,România Educată” este doar o metaforă în ceea ce privește învățământul românesc iar autoritățile ne demonstrează acest lucru în fiecare zi. În contextul epidemiologic actual, educația are o nevoie asiduă de finanțare, însă guvernul își propune să pună toată responsabilitatea pe umerii părinților. Măsurile privind asigurarea măștilor de protecție și punerea în aplicare a legii 109/2020 sunt obligatorii pentru a asigura sănătatea elevilor cât și dreptul la educație, începând cu data de 14 septembrie.

După decizia alarmantă de a pune achiziționarea măștilor în spatele fiecărui elev, precum și renunțarea la triaje înainte de intrarea în școală, în data de 27 august a fost anunțat faptul că dispozitivele conectat la internet nu vor fi gata pentru începerea anului școlar.

Ne punem întrebări inevitabile în acest context: dacă anul școlar începe fizic, materialele igienico-sanitare și maștile se vor procura individual de elev pentru următorul an cât se preconizează că va ține pandemia? Iar, dacă școlile se închid din nou, cum rămâne cu sutele de mii de elevi defavorizați?

Anul școlar e la două săptămâni distanță și totuși incompetența Ministerului Educației și implicit a Guvernului se află într-o continuă evoluție! Dacă gândim în raport cu sistemele educaționale din întreaga lume, de fapt, ajungem la concluzia că toți elevii români sunt defavorizați și că există riscul de a rata începerea anului școlar.

Dreptul la educație și sănătate nu se negociază, autoritățile fiind principalii responsabili atunci când vine vorba de asigurarea acestora pentru fiecare elev din România.

Astfel, în data de 28 august , orele 10:30, reprezentanții elevilor din Constanța, respectiv București și Ilfov au depus plângere penală împotriva celor care în fiecare zi restricționează și mai mult educația elevilor români.

Facem din nou apel la legalitate și cerem achiziționarea de materiale igienico-sanitare precum și cea de device-uri conectate la internet, pentru a asigura digitalizarea echitabilă a învățământului și integritatea fizică a copiilor.”

Citește și: Secretar de stat: Nu vom avea cele 250.000 de tablete în şcoli pe 10 septembrie, aşa cum şi-a propus Guvernul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.