Cum va începe școala. Monica Anisie: Decizia este la nivel de unitate de învăţământ. Consiliul de administraţie propune scenariul

0
Foto: digi24.ro

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat, miercuri seară, la B1 TV, că decizia privind modalitatea în care se vor prezenta elevii la cursuri în noul an școlar aparține consiliului de administraţie al fiecărei unităţi de învăţământ. Mai exact, a explicat ministrul, consiliul de administrație propune un scenariu spre avizare Inspectoratului Școlar şi Direcției de Sănătate Publică, urmând ca acesta să fie trimis pentru aprobare Comitetului Județean pentru Situaţii de Urgenţă.

Decizia este la nivel de unitate de învățământ, adică la consiliul de administrație. Consiliul de administrație propune scenariul pe care îl vor alege, propune Inspectoratului Școlar și Direcției de Sănătate Publică, urmând ca acestea să avizeze și Comitetul Județean sau al Municipiului București pentru Situații de Urgență să aprobe acest scenariu.

Am dat în felul acesta autonomie locală, pentru că directorul unităţii de învăţământ, directorul de la DSP local pot şti cel mai bine ce se întâmplă local, nu de la nivel central să luăm pentru toată lumea aceeaşi măsură”, a spus Monica Anisie.

Alte declarații ale ministrului Educației:

Despre normele elaborate de Ministerul Sănătății și scenariile de începere a școlii

”Cursurile vor începe în funcție de situația epidemiologică. La nivelul Ministerului Sănătății, au fost elaborate niște norme de protecție, norme care se află în dezbatere publică și pe care trebuie să le aprobăm în conformitate cu ordonanța de urgență pe care am aprobat-o în ședința de Guvern. Săptămâna aceasta trebuie să avem deja normele aprobate.

Aceste norme prevăd trei scenarii. Un scenariu verde în care toți elevii pot participa la cursuri, în condiții de protecție sanitară, un scenariu galben în care preșcolarii, elevii din învățământul primar, elevii din clasele a VIII-a și a XII-a vor participa fizic la cursuri, iar ceilalți elevi din clasele V-VII, IX-XI pot participa la cursuri alternativ, fizic și online. Adică prin rotație vor participa la cursuri, fie în sala de curs, jumătate de clasă, fie online, cealaltă jumătate de clasă.”

Despre copiii care suferă de anumite afecțiuni

”Normele sanitare pe care Ministerul Sănătății le-a elaborat prevăd și măsuri pentru copiii care suferă de anumite afecțiuni, urmând ca aceștia, la cererea părinților și cu avizul medicului de familie sau al unui medic specialist, să prezinte unității de învățământ o cerere pentru a putea desfășura activitatea de predare, învățare și evaluare în sistem online.”

Ce se întâmplă cu școlile care nu au spații suficiente pentru respectarea distanței între elevi

”Vorbim de o distanțare fizică de un metru, așa este prevăzut în ghid, și acolo unde nu se poate realiza această distanțare și școala își dorește să participe toți copiii la orele de curs în spațiul școlii, atunci trebuie să existe niște separatoare în așa fel încât să păstreze cât de cât o distanță elevii între ei.”

Despre posibilitatea ca elevii din școlile aglomerate din București să fie relocați la alte unități de învățământ 

”Nu am primit o astfel de analiză din partea Inspectoratului Școlar al Municipiului București, dar sigur inspectorii sunt în contact cu directorii de școli și iau măsuri. (…) Dacă unitatea de învățământ X nu are spațiu suficient, dar autoritatea publică locală îi poate pune la dispoziție un alt spațiu conform, școala X poate decide în funcție de ceea ce are ca realitate în spațiul respectiv.”

Despre manualele pentru clasa a VIII-a

”Atunci când am venit la Ministerul Educației, imediat am dat drumul la licitație, dar, din păcate, această licitație a durat foarte mult. (…) Am avut licitația, am avut niște câștigători, au fost contestații, au ajuns contestațiile la instituția care se ocupă, CNSC, și am primit răspuns la acele contestații după aproape trei luni de zile.

A trebuit să reluăm evaluarea, am refăcut evaluarea, am transmis către CNSC din nou, au fost iarăși contestații, am transmis toate clarificările către CNSC și așteptăm și sper ca rezultatul să vină cât mai repede. Mai există timp pentru ca pe 14 septembrie să primească toate manualele pentru că unele loturi au fost declarate câștigătoare, sunt la tipar, deja se pot transmite către școli fără nicio problemă. (…)

Numai pentru elevii care sunt acum în clasa a VIII-a. Pentru celelalte clase sunt manuale, nu e nicio problemă, numai pentru acești elevi. (…) Noi transmitem adrese peste adrese în care solicităm o procedură de urgență pentru că ne gândim la acești copii, au nevoie de manuale, așa cum și profesorii au nevoie de ele.”

Despre numărul de medici şi asistente din cabinetele şcolare

”În momentul de faţă nu sunt suficienţi medici sau asistente în cabinetele şcolare. Prin proiectul de lege pe care l-am trecut prin Guvern şi l-am depus la Parlament am solicitat deblocarea posturilor pentru personalul didactic, personal nedidactic şi pentru medici şi asistente din cabinetele şcolare. Ştiţi foarte bine că în Legea 55 – legea în care sunt prevăzute măsurile pentru starea de alertă – a fost interzis concursul până şi pentru funcţiile didactice.

Am avut o discuţie cu domnul ministru Tătaru pentru a găsi soluţii aşa cum am găsit şi în perioada examenelor naţionale. Am avut în fiecare unitate de învăţământ câte un medic sau o asistentă în aşa fel încât să se desfăşoare activităţile fără nicio problemă. Domnul ministru Tătaru a prezentat o situaţie a acestor medici sau asistente care ar putea să vină în parteneriat cu autoritatea publică locală către unitatea de învăţământ.”

Ce prevăd Normele propuse de Ministerul Sănătății:

”Alegerea scenariului pentru data de 14 septembrie

  • Direcția de Sănătate Publică Județeană / a Municipiului București (DSP) informează până la data de 7 septembrie Inspectoratul Școlar Județean/ al Municipiului București (ISJ / ISMB) Comitetul Județean / al Municipiului București pentru Situații de Urgență (CJSU / CMBSU) cu privire la situația epidemiologică la nivelul fiecărei localități.
  • ISJ / ISMB propune spre aprobare CJSU / CMBSU scenariul de funcționare pentru fiecare
    unitate de învățământ, în concordanță cu: situația epidemiologică la data de 7 septembrie; infrastructura și resursele existente în fiecare unitate de învățământ.
  • Comitetul Județean / al Municipiului București pentru situații de urgență (CJSU / CMBSU) va emite, până la data de 10 septembrie, hotărârea privind scenariul de funcționare pentru fiecare unitate de învățământ pentru începutul anului școlar 2020-2021.”

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.