Anca Tîrcă: Promoția 2020 este una greu încercată. Ar fi bine ca profesorii să nu lase această generație să termine școala trist, fără amintiri de-o viață

0

Promoția 2020, de la gimnaziu, dar mai ales de la liceu, este una greu încercată, pentru care finalul școlii este unul dat peste cap și nesigur, scrie Anca Tîrcă pe blogul personal. Acești copii vor avea câteva zile de pregătire despre care nu se știe cât de bine organizate sunt, continuă specialistul în educație, vor avea un examen nesigur, nu vor avea parte de ceremonii de absolvire, de emoțiile din ultima zi de școală și de pozele cu colegii și profesorii din curtea școlii sau de la banchet.

În acest context, spune Anca Tîrcă, profesorii, părinții, specialiștii, personalitățile din cultură și artă și oricui îi pasă de educație ar trebui să îi ajute pe acești copii și să transforme ”această criză, pe cât se poate, în oportunitate”.

Ar fi bine ca profesorii diriginți de clasa a 8-a sau a 12-a să își pună la lucru creativitatea și să nu lase această generație să termine școala trist, uitați și fără amintiri de-o viață.
 
Iată câteva idei care îmi vin în minte și pe care le-aș încerca, dacă aș mai fi directoare de școală: acțiuni în comunitate, lăsat un semn/ mai multe în cartier, lângă școală, de exemplu, bannere cu pozele copiilor, o cărticică de absolvire/ year book, scrisă și publicată online, cu poze și mesaje de la colegi și profesori, un filmuleț cu momente din viața de elev trimis fiecăruia, speechuri pentru ei înregistrate de diverse personalități, un colaj cu înregistrări filmate de la profesori, ultima oră de dirigenție online, scris numele absolvenților pe un perete din școală și câte altele…”, scrie Anca Tîrcă.

Articolul integral publicat de Anca Tîrcă:

”Am vorbit cu mulți profesori în ultima perioadă și, dincolo de lecțiile frumoase pe care le mai vedem pe rețelele de socializare, am înțeles că, în acest moment, în sistem este un stres foarte mare, iar moralul copiilor și al profesorilor este unul foarte scăzut (ca peste tot în lume, de altfel). Elevii noștri sunt foarte triști, sunt dezorientați, pentru că ultimele luni au însemnat izolare și oboseala învățării online, pentru că nu și-au văzut colegii, au stat prea mult cu părinții, iar presiunea pusă pe ei de decizii importante, care au venit foarte târziu sau au venit incomplet sau nu au venit deloc, a fost foarte mare.

Pe de altă parte, e clar că nu s-a învățat în această perioada online atât cât s-ar fi întâmplat în condiții normale. Dacă școlile private au făcut învățare online de calitate, având o capacitate instituțională care le-a permis să se adapteze și să se reinventeze, dacă sunt multe exemple de profesori care au făcut eforturi deosebite să predea și să se relaționeze minunat cu copiii, sunt multe școli care nu au făcut acest lucru cum trebuie.

Cum am mai zis, promoția 2020, de la gimnaziu, dar mai ales de la liceu, este una greu încercată, pentru care finalul școlii este unul dat peste cap și nesigur. Acești copii vor avea câteva zile de pregătire despre care nu se știe cât de bine organizate sunt, vor avea un examen nesigur, nu vor avea parte de ceremonii de absolvire, de emoțiile din ultima zi de școală și de pozele cu colegii și profesorii din curtea școlii sau de la banchet.

E foarte greu pentru acești copii în aceste momente și e de datoria noastră, profesorii lor, părinții, specialiștii, personalitățile din cultură și artă, oricui îi pasă de educație, să conștientizăm acest fapt și să îi ajutăm într-un anumit fel, să transformăm această criză, pe cât se poate, în OPORTUNITATE…

Am spus încă în ziua de 2 mai, reiau și aici – ar fi bine ca profesorii diriginți de clasa a 8-a sau a 12-a să își pună la lucru creativitatea și să nu lase această generație să termine școala trist, uitați și fără amintiri de-o viață.

Iată câteva idei care îmi vin în minte și pe care le-aș încerca, dacă aș mai fi directoare de școală: acțiuni în comunitate, lăsat un semn/ mai multe în cartier, lângă școală, de exemplu, bannere cu pozele copiilor, o cărticică de absolvire/ year book, scrisă și publicată online, cu poze și mesaje de la colegi și profesori, un filmuleț cu momente din viața de elev trimis fiecăruia, speechuri pentru ei înregistrate de diverse personalități, un colaj cu înregistrări filmate de la profesori, ultima oră de dirigenție online, scris numele absolvenților pe un perete din școală și câte altele…

Abia aștept să văd ce vor face profesorii și directorii, lăsați aici un comentariu pentru a vă face cunoscute inițiativele. Succes!”

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.