Ministrul Educației: Este o exagerare să ceri profesorilor dovezi. Școala ar putea să realizeze o condică online

0

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat, joi seara, că este o exagerare să ceri profesorilor dovezi că au desfășurat cursuri online, spunând că o soluție ar fi realizarea unei condici online de către fiecare unitate de învățământ.

”Atunci când aceste cursuri se desfășurau în cadrul unității de învățământ, fiecare cadru didactic completa condica de prezență. (…) Acum fiind vorba de cursuri online, ar putea unitatea de învățământ să realizeze o condică online. Deci dovezile acestea… (…) Este o exagerare. S-a ajuns la o exagerare să ceri print screen, să ceri fotografii, să te înregistrezi”, a spus ministrul Educației, la Realitatea Plus.

Întrebată cine cere aceste dovezi, Monica Anisie a răspuns: ”De la directorul care dorește să fie acoperit de documente… Dacă cumva este monitorizat de către inspectoratul școlar să poată să pună la dispoziție dovada că s-au efectuat aceste ore. Dar o dovadă mai simplă, mai clară decât completarea acestei condici care poate să fie în format online și acolo ar putea să fie și o rubrică în care să spună  când anume a desfășurat lecția, câți elevi au participat…”

În ceea ce privește modul de desfășurare a cursurilor online, ministrul Educației a arătat că orele trebuie să fie de maximum 40 de minute pentru elevii din  gimnaziu , iar în cazul elevilor mai mici, recomandarea este ca lecția să nu depășească 20-30 de minute: ”Până la urmă, fiecare profesor știe cât anume poate să lucreze cu elevii, îi vede cât timp pot fi atenți și pot lua împreună o decizie cu privire la desfășurarea acestor lecții.”

Acolo unde elevii nu au posibilitatea de a participa la lecțiile online, a continuat ministrul, școlile și inspectoratele școlare trebuie să asigure resurse de învățare, inclusiv fișe de lucru care să fie distribuite copiilor. 

Monica Anisie a ținut să precizeze că toți elevii vor avea situația școlară încheiată și a făcut noi precizări cu privire la notarea elevilor: ”Dacă elevul nu a avut nicio notă până la momentul suspendării cursurilor și nu a participat la aceste lecții online, am prevăzut măsura în așa fel încât media de pe primul semestru să devină media anuală. În felul acesta, se încheie media pentru acel copil.

Dacă acea medie este sub 5, cadrul didactic, împreună cu elevul sau familia elevului, va stabili modalitatea în care ar putea să dea o lucrare, online, găsesc o soluție, sau să facă un proiect. În felul acesta, nota pe care elevul respectiv o primește la proiect sau la acea lucrare va deveni media anuală. Deci nu contează media de pe semestrul I, ci contează această notă pe care o va lua la proiect sau la lucrare.

Dacă ne aflăm în situația în care avem două note, se poate încheia media fără nicio problemă. Dacă elevul dorește însă să mai primească o notă pentru activitatea desfășurată în toată această perioadă la lecțiile online, profesorul poate să îi pună acele note, cu acordul elevului și în felul acesta se va încheia media. Dacă există situația în care avem o singură notă, încă o notă o poate lua prin această activitate de care vorbeam sau ar putea să se ia media din semestrul I să devină cea de-a două notă și se face media între cele două.

În legătură cu recuperarea materiei care nu a fost parcursă în acest an școlar, Monica Anisie a arătat că, pentru anul școlar 2020-2021, Ministerul Educației va pregăti ghiduri metodologice pentru fiecare disciplină.

”Ne vom pregăti în așa fel încât materia, de fapt conținuturile – aici aș face o precizare: nu vorbim despre ceea ce este în manual, ci vorbim despre programă, dacă au fost parcurse toate elementele  prevăzute în programă, nu ceea ce este prevăzut în manual… Aceste ghiduri metodologice vor cuprinde exact acele conținuturi din programă care nu au fost predate și modalitatea în care ar putea să fie recuperate în anul școlar următor”, a precizat Monica Anisie.

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.