Proiect: 150 de milioane de lei, alocați pentru achiziția de dispozitive cu conexiune la internet pentru copiii din mediile defavorizate

0
Foto: pixabay.com

Ministrul Educației, Monica Anisie, a anunțat, marți, într-un interviu acordat postului de radio Itsy Bitsy, că ministerul a pus în consultare publică un proiect de hotărâre de guvern prin care se alocă 150 de milioane de lei pentru achiziția de tablete sau laptop-uri, cu conexiune la internet, pentru copiii din mediile dezavantajate. Ministrul a arătat că își propune ca, până în septembrie, să nu mai existe niciun copil care să nu aibă acces la un dispozitiv.

Monica Anisie susține că școala trebuie să fie pregătită pentru desfășurarea lecțiilor în online, în cazul în care va exista un al doilea val al pandemiei de coronavirus.

”Astăzi, am pus în consultare publică un proiect de hotărâre de guvern prin care se alocă bani pentru achiziționarea tabletelor pentru copiii din mediile dezavantajate. Ne pregătim pentru toamnă să avem echipamentele necesare pentru ca toți copiii să aibă acces la învățământul online, iar, pe de altă parte, ne pregătim cu măsuri de siguranță și ne mai pregătim pentru formarea profesorilor, să îi sprijinim pentru a realiza un învățământ de calitate (…)

Noi am făcut o statistică inițială la Ministerul Educației, am solicitat inspectoratelor școlare să prezinte o situație și cam 250.000 de copii au nevoie de echipamente pentru educația online. Aceste echipamente noi le achiziționăm, cu internet plătit pentru doi ani, în așa fel încât să nu existe probleme. (…)  În septembrie, ne propunem să nu avem copil fără acces la un dispozitiv”, a spus Monica Anisie.

Potrivit proiectului de hotărâre de Guvern, publicat pe site-ul MEC, se va aloca
suma de 150 milioane lei pentru ”achiziția de dispozitive electronice cu conexiune la internet, necesare dotării unităților de învățământ preuniversitar de stat în vederea facilitării activităților didactice la distanță pentru elevii din medii defavorizate, înmatriculați în unitățile de învățământ preuniversitar de stat”.

În nota de fundamentare a proiectului se arată că ”numărul estimat de elevi din medii defavorizate pentru care este nevoie să se achiziționeze dispozitive electronice cu conexiune la internet în vederea facilitării proceselor didactice la distanță este de 250.000”.

Întrebată cum poate fi crescută rata participării elevilor la orele online, ministrul a spus că, pe de o parte, va trebui realizată o formare a cadrelor didactice pentru a susține ”cursuri atractive și cât mai interactive”, iar, pe de altă parte”, se are în vedere realizarea unei biblioteci virtuale: ”Vrem să punem acest lucru în practică. Dacă noi, astăzi, am fi avut în biblioteca virtuală toate lecțiile așa cum prevede legea, poate că participarea la orele online ar fi fost mai mare.”

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.