Înscrierea copiilor la grădiniță în anul școlar 2020-2021. MEC: Părinții pot comunica datele necesare prin e-mail, telefonic sau prin fax – document

13
Foto: pixabay.com

Înscrierile la grădiniţă pentru anul şcolar 2020-2021 se vor face în două etape, 8 iunie – 3 iulie şi 20 iulie – 10 august, iar reînscrierile în perioada 25 mai – 5 iunie, informează Ministerul Educației. Potrivit MEC, reînscrierile se pot efectua şi prin poştă electronică, telefonic sau prin fax. De asemenea, pentru înscriere, părinţii pot comunica unităţii de învăţământ datele necesare prin poştă electronică, telefonic sau prin fax.

Ministerul Educației anunță marți, într-un comunicat de presă, că au fost aprobate procedura și calendarul privind înscrierea și reînscrierea copiilor în învățământul preșcolar pentru anul școlar 2020-2021.

Potrivit MEC, în vederea cuprinderii în învăţământul preşcolar a copiilor cu vârste între 3 şi 6 ani, la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, se vor derula succesiv următoarele etape:

  • reînscrierea copiilor care frecventează grădinița în acest an şcolar şi doresc să o frecventeze și în anul școlar 2020-2021;
  • înscrierea copiilor care nu au frecventat până acum acest tip de învățământ.

Reînscrierile se vor desfășura în perioada 25 mai – 5 iunie. Înscrierile se vor desfășura în două etape: 8 iunie – 3 iulie și 20 iulie – 10 august. Cazurile care nu au fost clarificate în cele două etape de înscrieri se pot rezolva în perioada 11-31 august.

  • Reînscrierile se pot efectua și prin poștă electronică, telefonic sau fax, precizează Ministerul Educației.
  • Pentru înscriere, părinții pot comunica unității de învățământ prin poștă electronică, telefonic sau fax, datele necesare pentru a fi introduse în aplicația specifică din Modulul SIIIR – Înscriere la grădiniță 2020-2021.

Ocuparea locurilor libere, după finalizarea procesului de reînscriere, se va face cu respectarea prevederilor din legislația în vigoare și, cu precădere, în acest an școlar, a prevederilor Legii nr. 56/2019, asigurând cuprinderea tuturor copiilor de 5 ani în grupa mare, ca parte a învățământului general obligatoriu.

În situaţia în care, într-o unitate de învăţământ, numărul cererilor de înscriere este mai mare decât numărul locurilor libere, vor fi aplicate, succesiv, criterii de departajare generale și criterii de departajare specifice.

Criteriile generale de departajare sunt următoarele:

  • existența unui document care dovedește că un copil este orfan de ambii părinți (situația copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situației copilului orfan de ambii părinți);
  • existența unui document care dovedește că este orfan de un singur părinte;
  • existența unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învățământ respectivă;
  • existența unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului, însoțit de certificatul de orientare școlară, eliberat de Comisia de orientare școlară și profesională.

Criteriile specifice de departajare (elaborate de fiecare unitate de învăţământ preşcolar, aprobate de Consiliul de administraţie al acesteia şi avizate de către consilierul juridic al Inspectoratului Şcolar Judeţean/al municipiului Bucureşti până la data de 29 mai 2020) nu pot fi discriminatorii și nu pot include liste de preînscrieri.

Pentru criteriile specifice stabilite, unitatea de învățământ va preciza documentele doveditoare pe care părintele trebuie să le depună în momentul validării cererii-tip de înscriere. Criteriile specifice de departajare vor fi aplicate doar după epuizarea criteriilor generale.

Orarul reînscrierilor și, respectiv, al înscrierilor va fi stabilit de conducerea unităţii de învăţământ şi va fi afişat, la loc vizibil, în fiecare grădiniţă, pentru informarea părinţilor şi a publicului interesat, inclusiv pe site-ul acesteia (dacă există) şi pe site-urile inspectoratelor şcolare.

Pentru asigurarea transparenţei procesului de reînscriere/înscriere, conducerile unităţilor de învăţământ preşcolar vor mai posta pe site-ul unității de învățământ/ISJ și, la vedere, pentru toţi cei interesaţi, următoarele informaţii:

  • capacitatea instituţiei (numărul de copii pentru care a fost proiectată);
  • numărul de locuri aprobat prin planul de şcolarizare pentru anul şcolar 2020-2021 (pe grupe de vârstă: mică, mijlocie, mare);
  • criteriile generale şi criteriile specifice pentru înscrierea copiilor.

MEC precizează că unităţile de învăţământ preșcolar particular vor afişa și informații privind statutul grădiniței respectiv: autorizată să funcţioneze provizoriu sau acreditată de Agenția pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP).

Pentru soluționarea diferitelor situații legate de reînscriere/înscriere în unitățile de învățământ preșcolar, ISJ/ISMB vor consilia și sprijini părinții, ținând cont, cu precădere, de interesul educațional al copilului. Inspectoratele școlare se vor asigura că sunt îndeplinite, în fiecare unitate de învățământ preșcolar sau cu grupe de preșcolari, condițiile organizatorice și logistice necesare”, mai arată MEC.

Conform unei adrese trimise de Ministerul Educației către inspectorate, etapa de validare a fișelor și de completare a dosarelor cu documentele necesare se va desfășura la momentul comunicării de către unitatea de învățământ, pe zile și pe intervale orare, în ordinea în care cererile au fost introduse în aplicație, cu respectarea tuturor măsurilor de protecție. Comunicarea va fi postată, atât pe site-ul unității de învățământ (dacă există), cât și la avizier.

CALENDARUL ÎNSCRIERII LA GRĂDINIȚĂ 2020

PRIMA ETAPĂ DE ÎNSCRIERE

  1. Colectare cereri de înscriere 08.06.2020-26.06.2020
  2. Procesare cereri de înscriere 29.06.2020-03.07.2020
    • Procesare cereri – Faza 1 – în această fază vor fi evaluate cererile de înscriere de
      la unitățile de învățământ, exprimate ca prima opțiune (30.06.2020, ora 14.00)
    • Procesare cereri – Faza 2 – în această fază vor fi evaluate cererile de înscriere de
      la unitățile de învățământ, exprimate ca a doua opțiune (02.07.2020, ora 14.00)
    • Procesare cereri – Faza 3- în această fază vor fi evaluate cererile de înscriere de
      la unitățile de învățământ, exprimate ca a treia opțiune (03.07.2020, ora 14.00)

Copiii respinși după cele 3 faze ale Etapei I se vor putea înscrie pe locurile
rămas libere pentru Etapa a II-a.

II. A DOUA ETAPĂ DE ÎNSCRIERE

  1. Colectare cereri de înscriere 20.07.2020-31.07.2020
  2. Procesare cereri de înscriere 03.08.2020-10.08.2020
  • Procesare cereri- Faza 1 – în această fază vor fi evaluate cererile de înscriere
    de la unitățile de învățământ, exprimate ca prima opțiune (05.08.2020, ora 14.00)
  • Procesare cereri- Faza 2 – în această fază vor fi evaluate cererile de înscriere de
    la unitățile de învățământ, exprimate ca a doua opțiune (07.08.2020, ora 14.00)
  • Procesare cereri- Faza 3- în această fază vor fi evaluate cererile de înscriere de
    la unitățile de învățământ, exprimate ca a treia opțiune (10.08.2020, ora 14.00)

Copiii respinși în Etapa a II -a Faza 3 se vor putea înscrie pe locurile rămase
libere pentru Etapa de ajustări.

III. ETAPA DE AJUSTĂRI (11.08.2020 – 31.08.2020)

Presupune introducerea cererilor de înscriere și admiterea lor pe locurile rămase
libere.

Procedura trimisă de Ministerul Educaţiei și Cercetării către inspectoratele școlare:

Citește și:

13 COMENTARII

    • Mergeti la Dgaspc de care apartineti ca sector si depuneti cerere in care sa mentionati ce gradinite doriti si daca sunt locuri vi l inscrie.
      O sa aveti raspuns pana in iulie – 05.08.2020

  1. Exista posibilitatea ca un copil care nu a împlinit 5 ani până in 31.08 dar care impmineste această vârstă până la sfârșitul anului calendaristic, adica pana in 31.12, să nu poată fi inscris in grupa mare? Precizez ca este vorba despre un copil care a terminat grupa mijlocie. Si cum ar fi pisibil asa ceva, dacă un copil care implineste 6 ani in intervalul 1 septembrie – 31 decembrie poate fi înscris în clasa pregatitoare după o evaluare psihologica? Deci in clasa pregătitoare poate merge daca nu are 6 ani împliniți dar in grupa mare nu poate daca nu are 5 ani împliniți! Cum să pui un copil sa repete grupa mijlocie? E o aberație!

  2. Bună ziua, doresc să înscriu băiețelul care împlinește 3 ani pe.14 septembrie.la.aceiasi gradimita pe care o frecventează si sora lui. Pot avea cumva ghinionul sa nu fie acceptat pentru ca nu împlinește 3 ani pana la 31 august?

  3. Bună ziua m-ar interesa pentru un băiețel de 4 ani care împlinește pe 19 august 5 ani înscriere la grădiniță, dar unde am mers nu sunt locuri ce pot sa fac

  4. Buna ziua;Am inscris copilul la cea mai apropiata gradinita de domiciliu;procedura a fost anevoioasa,am facut un dosar stufos,complet,asa cum era indicat la avizierul gradinitei,am mers in mai multe randuri la poarta gradinitei sa asist neputincioasa la scurgerea timpului alocat primiri dosarelor..dupa 3 zile ratate,am hotarat sa merg la aceeasi poarta cu 3 ore inainte ca aceasa sa se deschida ca sa primeasca dosarele;am asteptat 3 iulie pentru afisarea listelor..de atunci au trecut 17 zile,timp in care,evident,am verificat zilnic avizierul..pe 20 iulie(data la care se anunta oficial ca incepe a doua etapa de inscriere pentru locurile ramase libere)au aparut listele..cumva ciudat ele pot fi vazute doar in anumit interval orar,fiind puse in incinta gradinitei(presupune sa te invoiesti o zi de la gradinita sa poti vedea ce scrie acolo…surpriza..dupa toata tevatura,desi copilul locuieste in zona arondata gradinitei,desi implineste 4 ani la 1 ianuarie,desi are la dosar inclusiv lista vaccinarilor,desi am completat inca 2 obtiuni,se regaseste pe lista respinsilor,la celelalte doua gradinite nici macar nu figureaza..suntem prinsi in acelasi sistem invechit,total lipsit de logica si de transparenta;cum pot contesta decizia unitatii prescolare?va rog mult sa ma ghidati si sa intelegeti revolta fireasca a unui parinte care a urmat procedura corecta sperand..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.