Ministrul Educației: Evaluarea Naţională începe pe 15 iunie, iar Bacalaureatul pe 22 iunie. Decizia este deja luată

0

Examenul de Evaluare Naţională va începe pe 15 iunie, iar cel de Bacalaureat pe data de 22 iunie, a declarat, duminică seara, ministrul Educaţiei. Monica Anisie a precizat că a primit numeroase petiţii privind examenele naționale, unele voci susținând că ar trebui să se renunțe la acestea, în timp ce altele nu sunt de acord cu anularea lor. Decizia însă, a arătat ministrul, trebuie să fie ”în favoarea elevilor”.

Decizia este deja luată, şi anume că examenul de Evaluare Naţională începe pe data de 15 iunie şi cel de Bacalaureat pe data de 22 iunie. Noutatea pe care o avem o avem la examenele de certificare a competenţelor profesionale (…). Este vorba de certificarea competenţelor pentru nivelul 3, 4 şi 5, conform cadrului naţional al calificărilor. Pentru învăţământul vocaţional, profesional şi profesional dual, precum şi cele din învăţământul postliceal, vor fi realizate acest examene numai pe bază de proiect, iar proba practică va fi echivalată în conformitate cu metodologiile aferente fiecărui tip de certificare a competenţelor”, a spus ministrul Educației, la Digi24, citată de Agerpres.

Întrebată de ce nu se ia în calcul să se anuleze examenele de Evaluarea Națională şi Bacalaureat şi să se adopte acelaşi sistem ca în Olanda, evaluarea fiind în funcţie de media ciclului şcolar absolvit, Monica Anisie a precizat că există părinţi care susţin că nu trebuie să se renunţe la aceste examene.

„Sunt voci care susţin acest lucru (n.r. renunţarea la examenele de Evaluare Națională şi Bacalaureat) şi sunt voci ale părinţilor şi elevilor care susţin că nu trebuie să renunţăm la aceste examene naţionale. Mai ales la Evaluarea Naţională. Am primit, la minister, numeroase petiţii în sensul acesta. Ştiţi foarte bine că admiterea la liceu se realizează tocmai pe baza mediei de la evaluarea naţională şi 20% contează şi mediile din gimnaziu. Dacă facem o ierarhie în sensul acesta, vom vedea că acei copii care vor susţine evaluarea naţională sunt avantajaţi, nu pe baza mediilor din 5-8, dar ca să răspundem categoric trebuie să ascultăm toate vocile şi să luăm decizia care este cea mai bună şi în favoarea elevilor”, a subliniat ministrul Educaţiei.

Monica Anisie a mai precizat că noul calendar al examenului de Bacalaureat va fi publicat ”în foarte scurt timp, după ce ne consultăm și cu partenerii noștri sociali”.

”În principiu, elevii vor purta măşti”

În ceea ce privește măsurile ce vor fi luate în perioada 2-12 iunie când elevii din clasele terminale vor putea veni la școală și pentru examenele naționale, ministrul a arătat că, în principiu, elevii vor purta măşti în clasă, dar o decizie în acest sens urmează să fie luată de Ministerul Sănătăţii.

„Noi, încă, nu am transmis ordinul comun cu Ministerul Sănătății cu privire la măsurile pe care trebuie să le luăm în perioada revenirii elevilor pentru activitățile de învățare sau pentru examenele naționale. Într-adevăr, trebuie să luăm măsuri prin care să nu expunem în niciun fel elevii şi în sală vor fi maximum 10 elevi, distanţaţi fizic şi purtând, într-adevăr, măşti. Am spus încă de la început că trebuie să luăm această măsură. (…) În principiu, vor purta măşti. Decizia va fi luată de către Ministerul Sănătăţii„, a explicat Monica Anisie.

Pe de altă parte, ministrul Educaţiei a arătat că elevii care sunt diagnosticaţi cu COVID-19 vor putea susţine examenele naționale în condiții de siguranţă.

„Aceştia (n.r. copii diagnosticaţi cu COVID-19) pot da examenul în condiţii de siguranţă, izolaţi, singuri în sala respectivă. De fapt, şi până acum se putea da examenul de Bacalaureat sau Evaluare Naţională cu măsuri de siguranţă, chiar şi în spital. Metodologia prevede şi acest lucru„, a spus Monica Anisie.

Întrebată ce se întâmplă cu copiii ai căror părinţi se află în grupă de risc, se află în izolare sau în carantină, Monica Anisie a spus că se va sfătui cu ministrul Sănătăţii în acest sens. „Mă voi sfătui în acest sens cu ministrul Sănătăţii şi voi prevedea această situaţie în Ordinul comun”, a precizat ministrul.

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here