Raed Arafat: La acest moment, decizia este ca școlile să se deschidă în septembrie. Acum era prea riscant

0

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat, a declarat duminică seară, la Digi 24, că, la acest moment, decizia este ca școlile să se deschidă în luna septembrie, iar acest lucru s-ar putea schimba doar în funcție de evoluția epidemiologică. Acum nu există nicio discuție că școala nu ar începe în septembrie, a precizat Raed Arafat, ”decât dacă se schimbă ceva cu virusul, asta se analizează în preajma datei”. Acesta a mai explicat ce măsuri ar trebui luate în școli la momentul reluării cursurilor și a arătat că nu este de acord cu deschiderea creșelor sau a after-school-urilor fiindcă sunt în aceeași situație ca și școala.

Despre decizia de închidere a școlilor în acest an școlar

”Școlile, știm foarte bine că și alte țări au decis acest lucru, rămân închise și se vor deschide în septembrie. Asta este deja decis, nu cred că va fi o revenire asupra acestui lucru. Problema nu o reprezintă copiii, ei sunt cel mai puțin vulnerabili la acest virus. Copiii pot fi vector de transmitere fie către profesorii lor, fie către părinții și bunicii lor.”

Școlile nu ar fi avut acum toate dotările pentru a asigura reluarea cursurilor: ”Nu numai dotările. Este foarte greu într-o școală să vii să faci distanțare și să ții copiii în pauză să nu interacționeze. Este suficient ca unul dintre ei să fie pozitiv, asimptomatic și toată clasa să o ia și să o ducă acasă.”

Despre deschiderea școlilor în septembrie

”La acest moment, nu există nicio discuție (n.red. – că școlile nu s-ar deschide în septembrie), decât dacă se schimbă ceva cu virusul. Asta se analizează în preajma datei. La acest moment, asta este data, asta este decizia, decizia de 15 septembrie – cred că asta este data oficială de deschidere a școlilor – atunci o să se deschidă școala. Acum era prea riscant.”

Despre creșe, grădinițe, after school/ școli private

„Creșele sunt ca și școala. Este același lucru. Vorbesc mai ales de after-school acum. Este exact ca și în situația cealaltă. Închizi școala, copilul să nu meargă să socializeze cu ceilalți copii și să meargă apoi acasă să ducă cu el virusul… Care este diferența față de after-school? Este același lucru. Ba acolo, socializarea poate să fie și mai mare.”

În legătură cu școlile private care spun că pot asigura condițiile necesare: ”Nu pot să separi domeniile și să spui că eu asigur și ei nu asigură. Devine o discuție destul de grea aici. Trebuie să abordezi problema generalizat și asta e părerea mea, cel puțin, nu neapărat să fie cea corectă, dar trebuie să abordezi treaba asta foarte generalizat, pentru toată lumea. Altfel înseamnă ca la unul să spui te las, pe tine nu te las și o să înceapă să spună care sunt criteriile, vino și acreditează-mă. Până facem acreditările și aprobările, deja a trecut și pandemia și tot. Nu sunt fezabile astfel de lucruri. Nu merge pe ce spune o instituție de învățământ privată, merge pe măsurile de acreditare care se fac.”

Ce măsuri ar trebui luate în școli pentru luna septembrie

„Acces la apă, săpun permanent pentru copii, educație sanitară în sensul igienei pentru copii, orice copil bolnav nu intră în școală, orice copil bolnav care a intrat în școală este trimis acasă sau la medic, depinde de situație, febra trebuie să fie un motiv automat de a nu trimite copilul la școală. Poate trebuie gândit la școlile cu număr foarte mare de copii ca pauzele să fie distanțate, să nu iasă toată lumea deodată în pauză. Sunt lucruri de bun simț, de distanțare și de control a răspândirii. În privința măștilor, la copii nu știu ce să vă spun, cred că de la o anumită vârstă ar trebui.”

Potrivit ordinului ministrului Educației privind structura anului școlar 2020-2021, elevii vor începe cursurile la data de 14 septembrie.

Citește și: Monica Anisie, despre posibilitatea ca școlile să nu se deschidă în septembrie: Trebuie să fim pregătiți. Vom veni cu un plan de măsuri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.