Cum se vor desfășura orele de pregătire pentru examene și ce măsuri vor fi luate. Monica Anisie: La examene, vom urma aceeași procedură

0

Ministrul Educației, Monica Anisie, a prezentat, joi seara, măsurile ce vor fi luate în școli în perioada în care elevii claselor a VIII-a și a XII-a vor veni la pregătire pentru examenele naționale, dar și cum se vor desfășura orele. Ministrul a explicat întreaga procedură, spunând că, la intrarea în școală, fiecărui elev i se va lua temperatura, în clasă vor fi 10 elevi și fiecare va purta mască. Elevii claselor a VIII-a vor avea două ore de pregătire, iar elevii claselor a XII-a – trei ore. O oră de curs va dura 50 de minute. Monica Anisie a spus că o procedură asemănătoare va fi și la examenele naționale.

Monica Anisie a prezentat toate măsurile la Realitatea Plus, spunând că urmează să fie emis în acest sens un ordin comun cu ministrul Sănătății.

”Unitatea de învățământ trebuie să realizeze un orar în așa fel încît grupa de 10 elevi să vină la școală într-un anumit interval orar, să nu se întâlnească cu alte grupe de câte 10. Va fi o succesiune. De exemplu, dacă la ora 9.00, vin primii 10 elevi, la 9.20 să vină următoarea grupă de elevi. De ce spun asta? Pentru că la intrarea în școală, la poarta școlii, va fi întâmpinat elevul de către un cadru medical care îi va lua temperatura, după care elevii vor parcurge un culoar bine definit de către unitatea de învățământ prin curtea școlii, vor ajunge în fața ușii, vor avea acolo covorașe cu dezinfectant, vor pătrunde în unitatea de învățământ în care se va realiza dezinfectarea, igienizarea cu o zi înainte și, cu o oră înainte de pătrunderea personalului și a elevilor, vor fi deschise pentru aerisire ferestrele. (…)

Vor merge să se spele pe mâini, vor primi dezinfectant, vor primi măști asigurate de către Ministerul Educației. Nu trebuie unitățile de învățământ sau autoritățile  publice să achiziționeze aceste măști. Vor primi o mască, vor fi îndreptați către sala de curs. În sala de curs, repet, nu vor intra mai mult de 10 elevi și un cadru didacti. Vor rămâne în sala respectivă două ore dacă sunt clasa a VIII-a, trei ore  dacă sunt clasa a XII-a/a XII-a pentru aceste lecții de pregătire. Repet, aceste ore sunt opționale. Părintele este cel care decide dacă îl lasă pe copil să vină la aceste cursuri de pregătire pentru examenele naționale.

O oră de curs va dura 50 de minute. Va urma o pauză de 10 minute, în această pauză, rugămintea mea către cadrele didactice și către elevi este să nu interacționeze cu alte grupe de elevi. Astăzi, discutând cu reprezentanții din județul Timiș, a fost acolo o propunere că poate și pauzele să fie date diferențiat. După ce se încheie cursurile, vor fi conduși elevii de către cadrul didactic spre ieșire, vor arunca masca pe care au folosit-o în timpul cursurilor, vor primi de la școală o altă mască și vor pleca spre casă. Este o procedură la care ne-am gândit, poate va suferi unele modificări”, a spus Monica Anisie.

Ministrul Educației a precizat că procedura va fi asemănătoare la examenele naționale. ”De fapt, îi familiarizăm pe copii cu procedura, îi învățăm cum anume ar trebui să se comporte și la examenele naționale vom urma aceeași procedură. Trebuie să ne gândim la sănătatea copiilor. De aceea, părinții trebuie să înțeleagă că este un moment în care elevii trebuie să fie responsabili, să înțeleagă că trebuie să respectăm anumite reguli”, a arătat Monica Anisie.

Întrebată ce se întâmplă dacă un elev are febră în ziua examenului sau chiar are coronavirus, Monica Anisie a spus că metodologia de examen, atât la Evaluarea Națională cât și la Bacalaureat, prevede astfel de situații: ”Și în anii trecuți existau copii bolnavi, copii internați în spital și au putut să susțină examenele naționale fie de acasă, fie de la spital, cu supraveghere. Există deja o procedură pe care am exersat-o de-a lungul timpului, deci o putem exersa și acum. Problema pe care o întâmpinăm este cea legată de posibilitatea susținerii examenului în condițiile în care un copil este infectat cu COVID-19, dar și pentru asta, în cadrul ministerului, avem un grup de lucru și, cu reprezentanți ai Ministerului Sănătății, sperăm să găsim soluții în așa fel încât să dăm posibilitatea să dea examen. (…) Trebuie să prevedem aceste măsuri printr-un ordin de ministru.”

Ministrul Educației a reamintit că examenele naționale se vor desfășura conform acelorași calendare, astfel că Evaluarea Națională va începe pe 15 iunie, iar Bacalaureatul va debuta pe 22 iunie cu probele scrise, urmate de probele de competență: ”Și aici avem în lucru câteva propuneri venite din teritoriu referitoare la susținerea acestor probe de competențe. Luăm în calcul ca acestea să se desfășoare și online, dar decizia o vom prezenta săptămâna viitoare după ce ne vom consulta în cadrul Comisiei de Dialog Social.” 

Pe de altă parte, Monica Anisie a spus că și examenele pe care le vor susține profesorii – titularizare, definitivat și obținerea cadrelor didactice, se vor susține ”cu măsuri de siguranță”: ”Aceste examene vor avea loc și încercăm să le simplificăm.”

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.